
 
 

March 13, 2014 
 
 
 
 
MEMORANDUM TO: Adelaide Giantelli, Chief, Source Management and Protection 

Branch, MSSA, FSME    
 
FROM: Paul Goldberg, Source Management and Protection Branch, 

MSSA, FSME   /RA/ 
 
SUBJECT:    Questions and Answers Concerning the Application of 10 CFR 

Part 37 to Licensees with Part 73 Security Plans 
 
The attached questions and answers are responses from the U.S. Nuclear Regulatory 
Commission (NRC) staff, approved by the Office of General Counsel, to questions from the 
Nuclear Energy Institute (NEI) on how 10 CFR Part 37, Physical Protection of Category 1 and 
Category 2 Quantities of Radioactive Material, applies to nuclear reactors and other facilities 
with security plans under 10 CFR Part 73.  They were made public on the NRC website at 
http://www.nrc.gov/security/byproduct/nei-pt-37.pdf and provided to NEI on October 9, 2013. 
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Question Staff Answer 

1 In the FR notice II.A.3-(16925) 

When the NRC rescinds the 

orders for NRC Licensees, will the 
orders be declassified from SGI-
M at that time? Also will the 
declassification have an impact 
on Agreement State Licensees 
that may have similar orders that 
are not rescinded at the same 
time? 
 
Will the NRC list the NRC orders 
that are being rescinded by Part 
37 one year after the final 
publication date? (78 FR16925) 

The NRC staff proposed a direct final rule to the Commission 
(SECY-13-0045) that would remove the Safeguards Information – 
Modified Handling (SGI-M) designation of security-related 
information.  The direct final rule applies to any panoramic and 
underwater irradiator licensees that possess more than 370 TBq 
(10,000 Ci) of radioactive material, Manufacturing and Distribution 
(M&D) licensees, and any licensee that transports small quantities of 
irradiated reactor fuel that weigh 100 grams or less in net weight or 
category 1 quantities of byproduct material whether the facility is 
licensed by the NRC or an Agreement State.   Irradiated fuel 
consists of spent fuel pellets, and does not include low levels of 
contamination on equipment, samples, or in low level waste. 
 
The rule package was approved by the Commission in SRM-SECY-
13-0045 on August 6, 2013 (ML13225A473).  NRC will provide 
additional guidance on disposition of SGI-M material.  Once the rule 
is effective, the NRC will rescind the orders by issuing letters to the 
licensees that received orders.   The implementation plan that was 
included in SECY-11-0170 provides tables that list the orders the 
agency planned to rescind.    
 
Agreement State licensees will continue to be subject to the SGI-M 
provisions of the orders until the NRC rescinds the orders after the 
Agreement State adopts the provisions of 10 CFR Part 37. Once an 
Agreement State adopts the requirements of 10 CFR Part 37 and the 
provisions are effective in the State, the NRC will rescind all security 
orders for the licensees in that State.  
 

2 In the FR notice II.A.11- The 

reference to Licensees in an 

Agreement State is applicable to 
10 CFR Part 30 Licensees and 
not 10 CFR Part 50, 52 Licensees 
whose license also authorizes 
use of Part 30, 40, and 70 
material. Please confirm since the 
Agreement States have three 
years to issue compatible 
requirements. 

The question (78 FR16927 II.A.11) asks when the final rule will be 
effective.  NRC licensees must comply with the final rule for 10 CFR 
Part 37 one year after its publication date which was March 19, 
2013.  Therefore, if your possession of byproduct material is 
authorized by an NRC license, you are required to be in compliance 
with Part 37 by March 19, 2014.   
 
The Agreement States are required to issue compatible 
requirements within 3 years of the publication date of the final rule 
(March 2016).  If your possession of byproduct material is authorized 
by an Agreement State license, you must comply with the compatible 
requirements of that Agreement State on the date specified by the 
Agreement State.  
 

3 Question #3 
FRN II.A.4 (16925)-Does the 
NRC expect the reactor security 
plan required by part 73 to 
include specific requirements 
related to radiography sources, 
Category 1 and 2 sources, etc. 
 
 

Note:  The NRC staff is addressing questions 3, 4, 8, 9, 10 and 
11 in a single consolidated response because the questions are 
very similar and all pertain to the exemption language in 
§37.11(b).   
 
Security Plans - 10 CFR 37.11(b) provides that “any licensee’s NRC-
licensed activities are exempt from the requirements of subparts B 
and C of this part to the extent that its activities are included in a 
security plan required by 10 CFR Part 73 (Part 73) of this chapter.”   
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Question #4 
Part 37.11(b) – Is the expectation 
based on the requirement that the 
Licensee’s Physical Security Plan 
(required by part 73) include 
elements of the requirements 
from part 37 subparts B and C? 
 
Question #8 
Part 37.11(b) – I am a Part 50, 52 
licensee and have a dosimetry 
calibrator that is greater than a 
category 2 quantity stored inside 
of my protective area. What do I 
need to do to meet the exemption 
requirements of this section? 
 
Question #9 
Part 37.11(b) – I am a Part 50, 52 

licensee and have a dosimetry 

calibrator that is greater than a 
category 2 quantity stored outside 
of my protective area but inside of 
the owner controlled area. What 
do I need to meet the exemption 
requirements of this section? 
 
Question #10 
Please explain NRC’s 
expectations for licensees with 
Part 73 security programs that 
elect to protect Category 1 and 2 
materials under their Part 73 
security programs.  How does 
NRC envision this being 
implemented – please discuss 
any expectations for updates to 
physical security plans. Please 
discuss which elements of Part 
73 would be sufficient to 
implement. 
 
Question #11 
Physical protection under Part 73 

is not the same for all licensees 

(e.g. power reactors and fuel 
cycle facilities).  Will licensees 
that elect to protect Category 1 
and 2 materials under Part 73 be 
afforded flexibility with respect to 
the different levels of protection 
contained within the regulations? 

Therefore the licensee can choose to protect risk-significant (IAEA 
Category 1 and 2) byproduct material (hereafter referred to as risk 
significant byproduct material) using a Part 73 physical security plan 
(Part 73 plan) approved by the NRC, or in a separate 10 CFR 37 
security plan (Part 37 plan).  If the licensee is using its Part 73 plan 
to secure materials, he should document how they are protected 
against theft and diversion. 
 
Part 73 Security Plans - If a licensee chooses to protect the material 
using a Part 73 plan, then the licensee must revise the Part 73 plan 
and procedures to include protection of risk significant byproduct 
material (since most Part 73 plans are only designed to protect 
special nuclear material).  If revisions are made to a Part 73 plan, the 
updates must be submitted to NRC in accordance with §50.54, and 
§70.32, as applicable.  The documentation should identify the 10 
CFR Part 73 protective measures that are being credited (e.g., 
background investigations, access controls, and physical protection 
(such as access controls, physical barriers, intrusion alarms, 
weapons, tactical response). 
 
 
Under a Part 73 plan, the level of effort required to ensure equivalent 
protection to Part 37 requirements will depend on the location of the  
material and how that location equates with the “security zones” 
described in  10 CFR §37.47, as well as the security measures that 
are in place for that location. Generally, if risk significant byproduct 
material is inside the protected area (PA) of a power reactor, ISFSI 
or Category I SNM facility, the existing physical security measures 
required by Part 73 for the PA would provide  protection equivalent 
to or greater than that required by the10 CFR Part 37 performance 
requirements.   
 
However, if the risk significant byproduct material is outside the PA, 
a Part 73 plan is not likely to provide equivalent protection (unless 
substantially modified to meet the performance requirements of 10 
CFR Part 37).  If using a modified Part 73 plan for areas outside the 
PA, the modified plan must provide documentation describing how 
the plan provides a level of protection equivalent to 10 CFR Part 37, 
Subparts B and C.  Licensees would also have the option of moving 
the risk-significant material into the PA. 
 
Part 37 Security Plans 

 
In lieu of a modified Part 73 plan, licensees may choose to develop a 
10 CFR Part 37 security plan (Part 37 plan).  A Part 37 plan may 
incorporate by reference, and take credit for, the protective 
measures of a Part 73 plan (thereby eliminating the need to revise a 
Part 73 plan to include protection of risk significant quantities of 
byproduct material).   
 
Part 37 plans that do not rely on a revised Part 73 plan shall 
establish, describe, and document the protective measures 
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 necessary to achieve the performance objectives of Part 37 plans 
are not required to be submitted to NRC. 
 

Note 1:  Activated material is defined as neutron irradiated 
objects (objects internally contaminated with radioactive material 
are not considered activated materials).  

Note 2:  Large area surface contamination (e.g., in a reactor 
building) is not included in the determination of aggregated 
material, since this material is not subject to theft in quantities 
exceeding Category 1 or 2 quantities. 
 

 
 
Removal of Radioactive Material from Security Zones 
 
Security plans should address temporary security arrangements for 

removal of risk significant byproduct material from security zones 

and establishment of temporary security zones.  Location of 

temporary security zones need not be documented in the Part 73 

plan or procedures 

 
 

5 Part 37.11(c)-Do items 1-4 apply 

to a steam generator or reactor 

vessel head mausoleum? 
Typically these storage facilities 
may not be identified as 
radioactive waste storage. 

Part 37 focuses on protection of risk significant quantities of 
radioactive material and does not name specific facilities, 
components, or areas that need to comply or do not need to comply. 
 
Walls and component parts that become activated throughout their 
life are not considered to be waste until they are no longer useful for 
their intended purpose. Licensees are responsible for making the 
determination of when material will be no longer useful (considering 
the potential for spare parts, or recycling into other products or sale 
for other purposes).  The regulations in 10 CFR Part 37 do not apply 
to activated material in walls and components during the operating 
life of a reactor, hot cell, or accelerator. Once the licensee removes 
activated material from use (whether from maintenance or during 
decommissioning) and declares the rubble or removed components 
as waste, then 10 CFR Part 37.11(c) criteria would apply. 
 
 

6 Part 37.11(c) – Does the criteria 

'weighs less than 2,000 kg (4,409 

lbs)' apply to discrete sources, 
ion-exchange resins, activated 
material or does that criteria only 
apply to activated material? 
[NUREG 2155 includes “and 
activated material that weighs 
less than2,000 kg (4,409lbs)]” 

The 2000 kg criterion applies only to activated material (activation of 
objects such as metal components or individual concrete slabs that 
become radioactive through exposure to neutron flux).   
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7 FRN Response to Comment B43- 

The response implies that the 10 

CFR part 73 procedures address 
the content of the required 
procedures under 10 CFR part 
37. Is this specific to subpart B or 
all subparts? Also is this 
requirement codified and what is 
the citation in 10 CFR part 37? 

The comment and NRC response both pertain only to 10 CFR Part 
37, Subpart B.  The commenter noted that “ the procedures used for 
10 CFR Part 73 background investigations and updating of 
background investigations, etc., should be considered adequate to 
meet the intent of 10 CFR Part 37.”  NRC agreed that a licensee 
does not need to maintain two sets of procedures for access 
authorization.  Grandfathering of individuals found to be trustworthy 
and reliable under the provisions of 10 CFR Part 73 is addressed in 
§ 37.25(b). 
 
  

12 Can NRC please explain in detail 
the exemption in 37.11(c) as it 
applies to LLW? 

The security requirements of Part 37 Subparts B, C and D apply in 
their entirety to the following wastes that contain Category 1 and 2 
quantities: 

 discrete sources 

 ion-exchange resins 

 activated material < 2,000 kg (i.e., irradiated metal or 

concrete) 

Other waste forms are exempted from the security requirements of 
Subpart B, C, and D.  However, these waste forms, such as 
contaminated clothing, gloves, soil, or low specific activity waste, 
must meet the security requirements of §37.11(c) (1) through (c) (4) 
if they contain Category 1 and 2 quantities. 
 
 
 

13 What are NRC’s expectations for 

implementation of 37.11(c)(1-4)?  
Specifically, has NRC considered 
what would be acceptable to 
meet the intent of 1-4? 

NRC believes the language in the rule is clear as written in 37.11(c), 
which states that the licensee shall implement the following 
requirements to secure the radioactive waste: 

§ 37.11(c)(1) 
Use continuous physical barriers that allow access to the radioactive 
waste only through established access control points; 

§ 37.11(c)(2) 
Use a locked door or gate with monitored alarm at the access control 
point; 

§ 37.11(c)(3) 
Assess and respond to each actual or attempted unauthorized 
access to determine whether an actual or attempted theft, sabotage, 
or diversion occurred; and  

§ 37.11(c)(4) 
Immediately notify the LLEA and request an armed response from 
the LLEA upon determination that there was an actual or attempted 
theft, sabotage or diversion of the radioactive waste that contains 
category 1 or category 2 quantities of byproduct material. 
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14 Would it be acceptable to 

implement physical controls as 

described in RG 8.38, section 1.5, 
specifically applying substantial 
barriers (e.g., bolted access 
covers, covers that require heavy 
equipment to open) as an 
alternate means to meet the 
requirements of 10 CFR 
37.11(c)(2) and (3)? 

No.  The physical controls described in Regulatory Guide 8.38 only 
provide reasonable assurance that the area is secure against 
unauthorized access by individuals trained in radiation protection. 
This is quite different from the intent of Part 37, which is to prevent 
theft or diversion of risk-significant material for malicious purposes, 
or acts of sabotage. 
 
The specific measures described in the question may meet the 
requirements of 10 CFR 37.11 (c)(1) and (c)(2).  However, the 
described physical control measures do not appear to address the 
10 CFR 37.11 (c)(3) requirement to assess and respond to actual or 
attempted unauthorized access in order to determine whether an 
actual or attempted theft, sabotage, or diversion occurred or the 10 
CFR 37.11 (c) (4) requirement to notify local law enforcement and 
request an armed response upon determination of an actual or 
attempted theft, sabotage, or diversion. 
 
 
A request for alternative measures to 10 CFR 37.11 (c)(1), (c)(2) and 
(c)(3) would need to be reviewed on a case by case basis as an 
exemption request under 37.11(a).    

15 Can NRC please explain how 
safeguards information is 
expected to apply to Part 73 
licensees? If licensees choose to 
protect Category 1 and 2 
materials under Part 73, will the 
scope of SGI maintained at these 
facilities increase? 

The scope of SGI maintained at a facility would not increase.  The 
physical security plan required under Part 73 is designated SGI. 
Information added to that plan for the purposes of compliance with 
Part 37 would not change the designation.  No new SGI 
requirements are associated with Part 37.  As noted in question 1, a 
forthcoming rule change will remove the SGI-M designation for 
protected information.  The requirements of the orders for protection 
of SGI-M will remain in effect in the meantime. 

16 Can NRC address how/when it 
will rescind 

RAMQC orders and discuss how 
SGI will be addressed in Subpart 
D? 

As discussed in the Part 37 Implementation Plan (ML113290229), 
NRC security orders will be rescinded by letter in a timeframe to 
coincide with the compliance date for the rule.  As noted in question 
1, a rulemaking is underway to remove the SGI-M designation for 
protected information associated with Category 1 and 2 materials.  
The requirements of the orders for protection of SGI-M will remain in 
effect in the meantime.  NRC Orders, related security plans, and any 
other documents that are designated SGI-M must be protected in 
accordance with the orders until compliance with the requirements of 
Part 37 is required and the orders are rescinded, at which time the 
SGI-M materials must be destroyed. 

17 Can NRC please discuss the 

primary differences between 

Subpart D and RAMQC? 

Please refer to the regulatory crosswalk in the Implementation Plan, 
which includes a comparison of the RAMQC orders and Part 37. 
 
 

18 Would it be acceptable for 
licensee’s to 

designate their Reviewing officials 
(RO) in accordance with 10 CFR 
73.56 requirements and not 
require fingerprints of the RO’s to 
be taken by a law enforcement 
agency as delineated in 37.23? 

Yes, the access authorization programs required by NRC regulations 
and orders for power reactors, non-power reactors, utilization 
facilities and fuel facilities are deemed adequate for compliance with 
Part 37 and licensees need not create a separate program. 
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19 Would it be acceptable to grant 

access based on background 

investigations conducted in 
accordance with 10 CFR 73.56 
(employment history, military, 
education and personal 
references) in lieu of the criteria in 
section 
37.25? 

Yes, the access authorization programs required by NRC regulations 
and orders for power reactors, non-power reactors, utilization 
facilities and fuel facilities are deemed adequate for compliance with 
Part 37 and licensees need not create a separate program. 
 
 
 
 

 

20 Would it be acceptable for 
licensees currently authorized 
under 10 CFR 73.57 to continue 
to collect and submit fingerprints 
directly to the FBI without having 
to submit the fingerprints to the 
NRC as specified in 37.27? 

Under §73.57(b)(2)(iii) Any licensee currently processing criminal 
history requests through the FBI pursuant to Executive Order 10450 
need not also submit such requests to the NRC.  Though not 
explicitly stated in §37.27, NRC considers that continuing this 
practice meets the intent of Part 37. 


