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Dear Ms. Vietti-Cook: 

SUBJECT: NUCLEAR REGULATORY COMMISSION ISSUE PAPER "MAJOR REVISION 

TO 10 CFR PART 71: COMPATIBILITY WITH ST-1 - THE IAEA 
TRANSPORTATION SAFETY STANDARDS - AND OTHER TRANSPORTATION 

SAFETY ISSUES" 

GTS Duratek (Duratek) appreciates the opportunity to provide comments on the subject 
Issue Paper as requested by the U. S. Nuclear Regulatory Commission. Duratek owns 

the largest fleet of Radioactive Material (RAM) packagings in the U.S. and has designed 
and fabricated numerous Type B packagings. With the transportation of RAM becoming 
a global concern, consistency of regulation promotes compliance with minimal 
confusion.  

Duratek supports the Commission's goal of U.S. compatibility with international 
regulation. Enclosed are our comments specific tu Issues 1, 8, 14 and 17.  

Should the Commission have any questions or wish to discuss our comments, we would 

be please to do so. I can be reached at (803) 758-1824 or by electronic mail at 

plpaquin @ gtsduratek.com.  

Sincerely, 

Patrick L. Paquin 
General Manager 
Engineering & Licensing 
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GTS DURATEK'S COMMENTS 

PERTAINING TO THE MAJOR REVISION TO 

10 CFR PART 71: COMPATIBILITY WITH ST-1 - THE IAEA TRANSPORTATION 

SAFETY STANDARDS - AND OTHER TRANSPORTATION SAFETY ISSUES 

Issue 1: Changing Part 71 to SI units only 

Factor 1 - What changes would licensees and Certificate of Compliance holders 

have to make to relevant documents if NRC revised 10 CFR Part 71 to 

require Sl units only? 

Comment: Duratek does not support a change to require only System International (SI) 

units. We support continued use of the dual unit system to avoid possible 

confusion or misunderstandings due to the use of the SI system (e.g.  
Becquerels and Sieverts).  

Factor 2 - What risks and safety impacts might occur in shipments because of 

possible confusion or erroneous conversion between the currently 

utilized English units and Sl units?

Comment: Even after a change to the use of only SI units, shippers will continue to 

think in English units. From this perspective, there could be errors 

associated with erroneous conversions from English units to SI units made 

by shippers who may be unfamiliar with SI units. However the greater 

impact relates more to radiological facilities using traditional English units for 

radiation protection and control. The typical radiological workers who may 

find themselves in the vicinity of a shipping package may not understand the 

radiological risk the package presents because of the unfamiliarity with SI 
units.

Factor 3 - What sort of transition period would be needed to allow for the 

conversion to exclusive use of SI units?

Comment: Conversion to SI units for shipments could be done easily within a year.  
However, the transition of the majority of radiological workers understanding 
of SI units is uncertain. The general population of the United States has 
unsuccessfully tried to transition to SI units over several decades.

Factor 4 - What other conforming changes would have to be made to Title 10? 

Comment: English units are used throughout Title 10 as well as in regulations used by 

other government agencies. Until there is consistency in using SI units and 

the SI units are adopted for general use, the NRC should allow the 
continued use of dual units.
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Issue 8: Grandfathering Previously Approved Packages 

Factor 1 - Should the "grandfathering "of previously approved packages be 
limited to those approved under the last two major revisions of the 
regulations? If not, on what basis should the "grandfathering " of 
previously approved packages be allowed?

Comment: Grandfathering should not be limited to the last two major revisions. The 
grandfathering provisions for use of previously approved packagings in the 
current 10 CFR 71.13 should be retained including the requirements on 
modifications in 71.13(c). The approval for fabrication should be revised to 
reflect the ST-1 limitations of approval within the last two major revisions or 
recertification prior to fabrication. Large Type B and spent fuel packages 
are very expensive to design and fabricate. This investment can not be 
justified if the potential lifetime of the cask is limited by a regulatory revision 
cycle, which is proposed to be as short as 6 years. There are spent fuel 
casks in which have been used safely for over 20 years. The usability of 
these packages should not be limited by an arbitrary regulatory revision 
cycle.

Factor 2 - How long should "grandfathered" packages be allowed to be fabricated 

or used? 

Comment: See above 

Factor 3 - What type and magnitude of package design changes should be 

allowed for "grandfathered" packages, before re-certification to the 
current set of regulations is required? 

Comment: Design and contents modifications should be allowed as specified in the 
current 71.13(c).  

Factor 4 - IAEA has initiated a process to review and update ST-1 on a two-year 

frequency and does this new process raise any issues on the 

grandfathering limitations to the last two major revisions? 

Comment: A two-year revision cycle could have a significant effect on package use.  

The two-year cycle would require recertification at least every 6 years. The 

expense of recertification is not justified since no significant increase in 
safety is likely.
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Issue 14: Adoption of ASME Code

Factor 1 - Can other regulatory vehicles for NRC endorsement of Code be used or 
should this only be done by rulemaking? 

Comment: Weaknesses in the oversight of vendor/fabricator activities by packaging 
owners during the fabrication process should not be the basis for 
implementing the ASME Code. Part 71 already requires the implementation 
of NRC approved Quality Assurance (QA) and Quality Control (QC) 
programs to perform activities under Part 71, including fabrication activities.  
Rulemaking should not be used for NRC endorsement of the ASME Code as 
it applies to the design, certification and fabrication of packagings.  
Reference to the applicability of the ASME Code for cask design currently 
exists in NRC Regulatory Guides. These guides include the following 
documents: 

> 7.6 Design Criteria for the Structural Analysis of Shipping Cask 
Containment Vessels 

> 7.10 Establishing Quality Assurance Programs for Packaging Used in 
the Transport of Radioactive Material (Combined Draft TP 019-4, 
published 6/1981, and Draft TP 020-4, published 3/1981) 

> 7.11 Fracture Toughness Criteria of Base Material for Ferritic Steel 
Shipping Cask Containment Vessels with a Maximum Wall 
Thickness of 4 Inches (0.1 m) (Draft MS 144-4 published 6/1983) 
(Draft DG-7001 published 7/1989) 

Design requirements of the ASME Section III Division 3 are based on the 
design of containment vessels. Invoking the requirements of this code in 
Part 71, which includes the shipment requirements for radioactive materials 
including spent fuel, will put undue burden on the industry. Section III 
Division 3 of the Code in its present form requires, that: 

> The design owner must obtain accreditation from the ASME 
> The packaging owner must obtain accreditation from the ASME 
> The material organization must obtain accreditation from the ASME 
>' The fabricator must be a TP Certificate holder and must obtain an N-type 

Certification of Authorization from the ASME 

Recognizing that the volume of business in the nuclear waste industry is 
rather small, the cost of complying with the above accreditation and 
certification will narrow the organizations that perform the above tasks to a 
very few. This increase cost will not necessarily equate to an equivalent 
increase in packaging safety.
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In addition, for any Code requirements being invoked, a distinction must be 
made between the safety significance of spent-fuel casks and other Type B 
radioactive material casks. Regulatory Guides are the appropriate vehicle to 
invoke applicable parts of Section III, Division 3 or Section VIII for different 
categories of waste - spent-fuel, high level and low level materials.  

Factor 2 -Are there other voluntary consensus standards that should be 
considered in addition to, or in lieu of, ASME code? 

Comment: See above.  

Issue 17: Double Containment of Plutonium 

Factor 1 - Should NRC change any of the special requirements for the 
transportation of plutonium? 

Comment: Yes, the NRC should change the special requirements for transportation of 
plutonium. The exiting requirements are overly conservative. The Q-system 
and the A1 and A2 values of 10 CFR 71 can adequately address the hazards 
associated with plutonium shipments.  

Factor 2 - Should the double containment requirement in 71.63(b) be eliminated? 

Comment: Yes, the special double containment requirement conflicts with the intent to 
have a performance based regulatory system.  

Factor 3 - Should both the solid form and the double containment requirements of 
71.63(a) and (b) be eliminated? 

Comment: Yes, the special requirements for plutonium are not necessary. Several 
radionuclides are judged to be as hazardous in transportation as plutonium.  
These radionuclides, e.g., Am-241, Cm-245, and Th-230, have A2 values as 
restrictive as the most hazardous plutonium isotopes and more restrictive 
than several, e.g., Pu-237 and Pu-241. There are no "special" requirements 
for these radionuclides, and none are required.  

Factor 4 - Is consistency with IAEA standard ST-1 important on this issue? 

Comment: Consistency with ST-1 is not as important as internal consistency and 
consistency with the performance basis of the regulations. Special 
requirements for plutonium when the hazards are accounted for by the Q
system and the A1 and A2 values do not increase the safety of transportation.
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