
August 14, 2000

Mr. David A. Lochbaum
Nuclear Safety Engineer
Union of Concerned Scientists
1616 P St. NW
Washington, DC 20036-1495

Dear Mr. Lochbaum:

On behalf of the General Counsel, I am responding to your letter of May 19, 2000, requesting,
pursuant to 10 CFR § 50.3, that the General Counsel provide the Union of Concerned
Scientists (UCS) with interpretations of Paragraphs II.C.5 and III.H of 10 CFR Part 50,
Appendix R, with respect to fire brigade training and response. The General Counsel exercises
the authority under Section 50.3 to provide formal interpretations of the Commissions
regulations (codified at 10 CFR Part 8) very sparingly and only in instances involving major
policy or legal questions. After reviewing the three areas for which UCS requests a formal
interpretation, we believe that they raise issues primarily of a technical nature. Accordingly, we
do not believe it is necessary or appropriate to provide a formal interpretation of Paragraphs
II.C.5 and III.H to 10 CFR Part 50, Appendix R.

We have forwarded your letter to the NRC Staff in the Office of Nuclear Reactor Regulation,
and they have provided the enclosed response regarding how they assess compliance with the
three provisions about which you have inquired. If you wish to discuss the Staff’s response in
greater detail, please call Mr. Edward A. Connell in the Office of Nuclear Reactor Regulation at
301-415-2838.

Sincerely,

/RA/

Joseph R. Gray
Associate General Counsel

for Licensing and Regulation

Enclosure: As stated



1For example, with respect to fire brigade staffing, Branch Technical Position APCSB
9.5-1 (BTP 9.5-1) does not specify a minimum number of fire brigade members nor does it
specify that each member receive an annual physical examination. By comparison, Paragraph
III.H of 10 CFR Part 50, Appendix R, specifies that the minimum number of fire brigade
members on each shift is five, and that each member receive an annual physical examination.

ATTACHMENT

RESPONSE TO
UCS QUESTIONS ON FIRE BRIGADES AT NUCLEAR POWER PLANTS

This is a response to three issues raised by the Union of Concerned Scientists (UCS) on the
requirements of Paragraphs II.C.5 and III.H of 10 CFR Part 50, Appendix R, with respect to fire
brigade training and response.

It should be noted that Paragraphs II.C and III.H constitute binding requirements only for those
nuclear power plants licensed to operate prior to January 1, 1979, whose fire brigade program
had not been reviewed and accepted by the NRC staff as satisfying the provisions of Appendix
A to Branch Technical Position APCSB 9.5-1 (“BTP 9.5-1"), which was published in August
1976. See 10 CFR 50.48(b). Since most nuclear power plants received their operating licenses
before January 1, 1979, and were reviewed against BTP 9.5-1, and found to have adequate fire
brigade programs, the provisions of 10 CFR Part 50, Appendix R, cited in UCS’ letter are not
directly applicable to most nuclear power plants. Appendix A to BTP 9.5-1 provided guidelines
acceptable to the NRC for implementing General Design Criterion (GDC) 3, Fire Protection, of
Appendix A to 10 CFR Part 50, for those plants to which it was applicable. Appendix R to
10 CFR Part 50 established certain fire protection features required to satisfy certain generic
issues related to compliance with GDC 3 for plants licensed prior to January 1, 1979. The
guidance in Appendix A to BTP 9.5-1 differs to some extent from the criteria specified in
10 CFR Part 50, Appendix R1. For nuclear power plants licensed after January 1, 1979, the
provisions of Appendix R to 10 CFR Part 50 also do not apply unless the provisions of their
licenses make Appendix R applicable. These plants are required to comply with GDC 3, and
complete the fire protection modifications necessary to satisfy GDC 3 in accordance with the
provisions of their licenses as specified in 10 CFR 50.48 (e). See 10 CFR 50.48(b), and (e).

UCS Question 1:

Paragraph II.C.5 of Appendix R requires that “A site fire brigade shall be
established, trained, and equipped and shall be on site at all times.” The phrase
‘on site’ implies a readiness to respond in a timely manner, however some plant
sites encompass facilities several miles apart. Also, Fire Brigade members have
other duties that may require entry into reactor containment at power, dressing in
anti-contamination clothing or going into other difficult to access areas. In these
cases, the Fire Brigade members are on site but not able to respond in a timely
manner. Please provide an interpretation as to the maximum time period from
when the Fire Brigade is notified until the Fire Brigade assembles at a staging
area.
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2Paragraph II.A.2.d. of the proposed rule provided:

A site fire brigade shall be established, trained and equipped.

45 FR 36082 (May 29, 1980).

Response:

Neither 10 CFR § 50.48 nor 10 CFR Part 50, Appendix R establish specific time limits for a fire
brigade’s response to a fire. The words in Paragraph II.C.5 of Appendix R which state that the
fire brigade “shall be on site at all times,” was not in the proposed rule2 but was added without
explanation in the final rule. The statements of consideration (SOCs) for the proposed and final
Fire Protection Rule (45 FR 36082, May 29, 1980; 45 FR 76602, November 19, 1980,
respectively) do not disclose any specific Commission guidance on response times.

The NRC staff has not established specific guidance for the maximum allowable time period
from when the fire brigade is notified until the fire brigade assembles at a staging area. NRC
staff guidance related to fire brigade response (Reference 5) states that the fire brigade leader
and all brigade members should immediately respond to the fire area. The NRC staff also
concluded that it would be reasonable to allow a limited amount of sharing of plant personnel in
satisfying the requirements of plant operation, security, and fire protection (Reference 4).
However, NRC staff guidance (Reference 3) also states that the responsibilities of fire brigade
members under normal plant conditions should not conflict with their responsibilities during a
fire emergency. In short, Paragraph IIC.5 implies that a Fire Brigade should be available for a
timely response, but the actual time for a response has not been specified in either NRC
regulations or NRC staff guidance.

The NRC staff believes that the response of the fire brigade has been and continues to be
included in the NRC’s reactor oversight program. Fire brigade response is typically evaluated
by the NRC during an on-site inspection, via an unannounced drill, in a plant area important to
safety, that contains significant fire hazards. The NRC inspector evaluates the timeliness of the
brigade response, and the capability of the brigade personnel to initiate an effective fire attack
upon their arrival. Specific guidance for NRC inspectors to assess the fire brigade performance
is provided in the NRC Inspection Manual. Specific findings related to fire brigade performance
identified during the pilot fire protection functional inspection program were provided to the
Commission in SECY-98-187, “Interim Status Report - Fire Protection Functional Inspection
Program,” dated August 3, 1998.
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3By expressing the regulatory requirement in performance-oriented language, but also
specifying a specific approach (i.e., possession of an operators license) that is deemed to
satisfy the performance-oriented requirement, Paragraph III.H provides licensees with
regulatory flexibility as well as regulatory certainty for those licensees who do not wish to
develop plant-specific approaches to demonstrating fire brigade leader competency.

UCS Question 2:

Paragraph III.H of Appendix R requires that “The brigade leader shall be
competent to assess the potential safety consequences of a fire and advise
control room personnel. Such competence by the brigade leader may be
evidenced by possession of an operator’s license or equivalent knowledge of
plant safety-related systems.” For those plants not using any licensed operators
on the Fire Brigade, please provide an interpretation of “equivalent knowledge of
plant safety-related systems.”

Response:

Neither Section 50.48 nor 10 CFR Part 50, Appendix R, contain specific criteria for evaluating
whether a fire brigade leader has knowledge of plant safety-related systems equivalent to that
of a person possessing an operator’s license under Paragraph III.H of Appendix R. The SOC
for the proposed rule simply repeated the proposed regulatory requirement that the brigade
leader be “competent to assess potential safety consequences of a fire and advise control room
personnel. 45 FR at 36085, first column. The final rule did not address this subject specifically
(although it did discuss the general subject of training, see response to UCS Question 3 below).
We note that Paragraph III.H does not specifically require possession of either an operator’s
license or equivalent knowledge of the plant’s safety-related systems. Rather, the regulation
establishes a performance-oriented requirement that the brigade leader be “competent to
assess the potential safety consequences of a fire....” Thus, the regulation permits a licensee
to demonstrate the competency of a brigade leader in ways other than possession of an
operators license or equivalent knowledge.3

The NRC staff has not established specific criteria defining “equivalent knowledge of plant
safety-related systems.” NRC staff guidance addressing the qualification and training of fire
brigade personnel recommends that the training include a detailed review of plant fire fighting
procedures (Reference 3). The guidance addressing plant fire fighting procedures specifies
that strategies be developed for all safety related areas and areas presenting a fire hazard to
safety related equipment. These strategies include the designation of plant systems that
should be managed to reduce the damage potential during a fire, designation of vital heat
sensitive system components that should be kept cool while fighting a fire, and operations
requiring control room and shift engineer coordination or authorization.

The NRC staff believes that the fire brigade leader’s competency is also included in NRC’s
reactor oversight program. In assessing the performance of the fire brigade (which includes the
performance of the fire brigade leader) during a drill, the NRC staff evaluates the
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implementation of these elements of the licensee’s program by reviewing the plant’s fire brigade
training program and selected individual training records to assess the qualifications of the
brigade members, such as the fire brigade leader. As noted in the previous answer, specific
guidance related to this attribute is provided to inspectors in the NRC Inspection Manual.
Based on recent inspections, the NRC staff has generally found licensee performance in this
area to be acceptable.

UCS Question 3:

Paragraph III.H of Appendix R requires that “The brigade leader and at least two
brigade members shall have sufficient training in or knowledge of plant safety-
related systems to understand the effects of fire and fire suppressants on safe
shutdown capability.” Please provide an interpretation of “sufficient training in or
knowledge of plant safety-related systems to understand the effects of fire and
fire suppressants on safe shutdown capability.”

Response:

Neither Section 50.48 nor 10 CFR Part 50, Appendix R, establish specific criteria for
determining what is “sufficient training in or knowledge of plant safety-related systems to
understand the effects of fire and fire suppressants on safe shutdown capability” under
Paragraph III.H of Appendix R. However, detailed requirements with respect to the content and
frequency of training are contained in Paragraph III.I, “Fire Brigade Training.” Subparagraph
III.I.1, “Instruction,” states that the initial classroom instruction shall include:

(2) Identification of the type and location of fire hazards and
associated types of fire hazards that could occur in the plant.

(3) The toxic and corrosive characteristics of expected products of
combustion.

* * *
(5) The proper use of available fire fighting equipment and the
correct method of fighting each type of fire. The types of fires
covered should include fires in energized electrical equipment,
fires in cables and cable trays, hydrogen fires, fires involving
flammable and combustible liquids or hazardous process
chemicals, fires resulting from construction or modification
(welding), and record file fires.

* * *
(7) The proper method for fighting fires inside buildings and
confined spaces.

* * *
(10) Review of the latest plant modifications and corresponding changes in fire
fighting plans.
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4This is not inconsistent with the Commission’s discussion of this requirement in the
SOC for the proposed rule:

I. Fire Brigade Training.

This item requires training be provided for each individual brigade
member and each shift brigade as a team in order to ensure the
necessary high degree of proficiency required of a fire brigade
during emergency response to an actual fire. The type and
frequency of such training (classroom instruction, hands on
practice sessions, and simulated drills) is specified.

45 FR at 36065 (first column). The SOC for the final rule responded to comments submitted by
the public that the requirements in this regard were too detailed and prescriptive. 45 FR at
76606-76607.

Furthermore, at the end of the list of training subjects, Paragraph III.I states:

Note: Items (9) and (10) may deleted from the training of no more
than two of the non-operations personnel who may be assigned to
the fire brigade.

Because Section III.H requires a minimum of five individuals in a fire brigade and refers to
training of the fire brigade leader and “at least two brigade members,”coupled with the note in
Paragraph III.I indicating that the topics for training listed in that paragraph may be deleted for
“no more than two of the non-operations personnel” on the fire brigade, the training
requirements in Paragraph III.I are viewed as necessary and sufficient to satisfy the Paragraph
III.H requirements for training of the fire brigade leader and at least two other members.4

In addition to the NRC staff guidance referenced in the response to Question 2 above
concerning fire brigade personnel knowledge of plant systems, NRC staff guidance in
Reference 3 states that fire brigade training and plant fire fighting procedures should include
the proper use of available fire fighting equipment and the correct method of fighting each type
of fire, and which fire extinguishing agents are best suited for controlling the fires associated
with the combustible loadings present in the plant.

The NRC staff typically evaluates this aspect of the fire brigade program during a drill and
through the review of the licensee’s training program as discussed above. In addition, the NRC
inspectors typically interview selected fire brigade personnel during an inspection to assess
their knowledge on the use of the fire fighting equipment and suppression agents available at
the plant. This guidance is also included in the NRC Inspection Manual. As noted above based
on recent NRC inspections, licensee performance in this area has generally been found to be
acceptable.
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Nuclear Regulatory Commission Guidance Documents Related to the Establishment of a
Fire Brigade at Commercial Nuclear Power Plants

1. Branch Technical Position APCSB 9.5-1 “Guidelines for Fire Protection for Nuclear
Power Plants,” dated May 1, 1976.

2. Appendix A to Branch Technical Position APCSB 9.5-1 “Guidelines for Fire Protection
for Nuclear Power Plants Docketed Prior to July 1, 1976,” dated February 24, 1977.

3. Generic Letter 77-002, “Fire Protection Functional Responsibilities,” dated August 8,
1977.

4. Letter from Stello, V., NRR to Bixel, D., Consumers Power, “Manpower Requirements
for Operating Reactors,” dated June 8, 1978.

5. Letter from Eisenhut, D., NRR to Bixel, D., Consumers Power, “Minimum Fire Brigade
Shift Size,” dated September 7, 1979.

6. Branch Technical Position CMEB 9.5.1 “Guidelines for Fire Protection for Nuclear Power
Plants,” dated July 1981.

7. Information Notice 91-77, “Shift Staffing at Nuclear Power Plants,” dated November 26,
1991.

8. Information Notice 95-48, “Results of Shift Staffing Study,” dated October 10, 1995.



Mr. David A. Lochbaum
Nuclear Safety Engineer
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Dear Mr. Lochbaum:

On behalf of the General Counsel, I am responding to your letter of May 19, 2000, requesting,
pursuant to 10 CFR § 50.3, that the General Counsel provide the Union of Concerned
Scientists (UCS) with interpretations of Paragraphs II.C.5 and III.H of 10 CFR Part 50,
Appendix R, with respect to fire brigade training and response. The General Counsel exercises
the authority under Section 50.3 to provide formal interpretations of the Commissions
regulations (codified at 10 CFR Part 8) very sparingly and only in instances involving major
policy or legal questions. After reviewing the three areas for which UCS requests a formal
interpretation, we believe that they raise issues primarily of a technical nature. Accordingly, we
do not believe it is necessary or appropriate to provide a formal interpretation of Paragraphs
II.C.5 and III.H to
10 CFR Part 50, Appendix R.

We have forwarded your letter to the NRC Staff in the Office of Nuclear Reactor Regulation,
and they have provided the enclosed response regarding how they assess compliance with the
three provisions about which you have inquired. If you wish to discuss the Staff’s response in
greater detail, please call Mr. Edward A. Connell in the Office of Nuclear Reactor Regulation at
301-415-2838.

Sincerely,

Joseph Gray
Associate General Counsel

for Licensing and Regulation

Enclosure: As stated
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