
From: Proffitt, Andrew
To: Russell, Andrea; Patton, Rebecca
Subject: RE: AP1000 STS Bases Question on TS 3.1.6
Date: Thursday, April 29, 2021 9:52:27 AM

Personally I don’t see a need for the term available in the sentence, it seems extraneous. I
would recommend deleting it altogether but if it stays moving it to just in front of SDM would
be fine. It doesn’t really have any meaning in front of ejected rod worth but then again it
doesn’t really add anything before SDM either...
 
-Andrew
 
From: Russell, Andrea <Andrea.Russell@nrc.gov> 
Sent: Thursday, April 29, 2021 8:09 AM
To: Patton, Rebecca <Rebecca.Karas@nrc.gov>; Proffitt, Andrew <Andrew.Proffitt@nrc.gov>
Subject: RE: AP1000 STS Bases Question on TS 3.1.6
 
I appreciate the assist.  Thanks so much. 
 
From: Patton, Rebecca <Rebecca.Karas@nrc.gov> 
Sent: Thursday, April 29, 2021 8:06 AM
To: Russell, Andrea <Andrea.Russell@nrc.gov>; Proffitt, Andrew <Andrew.Proffitt@nrc.gov>
Subject: RE: AP1000 STS Bases Question on TS 3.1.6
 
I don’t think there’s such a thing as “available ejected rod worth”, but there is such a thing
as “available SDM”.  But I just skimmed this briefly.  Andrew should be able to do this.
 
From: Russell, Andrea <Andrea.Russell@nrc.gov> 
Sent: Thursday, April 29, 2021 8:03 AM
To: Patton, Rebecca <Rebecca.Karas@nrc.gov>
Subject: AP1000 STS Bases Question on TS 3.1.6
 
Rebecca
 
I have a question regarding reactor TS for AP1000 STS.  We are updating the standard
tech. specs. and have a question regarding the placement of a term.  Is there someone in
your branch that has been involved with the new reactor TSs that I could reach out to?  It
should require minimal effort (1-2 hours or less) for the question I have.  Below is the
comparison and question.
 
Any assistance would be appreciated.
 
Basically the question is: Where should the term “available” go in this sentence?  Does it
apply to the ejected rod worth and SDM?  If so, we need to have it appear twice as
indicated in bold below.  The comment is from Craig Harbuck and the action is for me. 
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59
Differences

/ Action
Bases Subsection B 3.1.6 
Rev. 48

 
   

Background  Paragraph 1
 
The insertion limits of the
control banks are initial
assumptions in the
safety analyses that assume
rod insertion upon reactor
trip. The insertion limits
directly affect core power
and fuel burnup
distributions and
assumptions of available
ejected rod worth,
SDM, and initial reactivity
insertion rate.

Background  Paragraph 1
 
The insertion limits of the
shutdown and control rods banks are
initial assumptions in the safety
analyses that assume rod insertion
upon reactor trip.  The insertion limits
directly affect core power and fuel
burnup distributions and
assumptions of available ejected rod
worth,
available SDM, and initial reactivity
insertion rate.

No
differences
after
including
indicated
change to
conform to
PTS Bases
Rev. 48; it
is not clear
which PTS
Bases
revision
introduced
the
changes
 
Comment
(cch): It
appears
that
‘available’
only
modifies
‘SDM’ and
not
‘ejected
rod worth’;
need to
discuss
with
reactor
systems
branch to
confirm.

Action
(apr): 
Consult Rx
Sys branch
about
placement
of ‘available’
 
Disposition: 
 
Action
(BNL):
Implement
disposition
and make
indicated
changes to
match
Rev. 48. 
Update
Sections IV,
V, VI, XI, XII

 
 
 
 
Andrea Russell
Safety and Plant Systems Engineer
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