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1507 South King Street, Suite 101
Honolulu, Hawail 96826

SUBJECT: NRC INSPECTION 030-03545/97 01

Dear Dr. Lee: ,

. On August 27 28,1997, the NRC conducted on inspection at your facility in Honolulu,
Hawaii. The inspection findings were subsequently discussed with you during a telephonic
exit briefing on September 16,1097.

The inspection included a review of corrective actions taken in response to violations
identi' led during the last inspection completed by NRC on February 3,1997, involving your
quality management program (QMP) and misadministrations associated with_ your use of a
strontium 90 iSr 90) ophthalmic applicator. The misadministrations had been causect. In
part, by thc. lack of accurate information regarding the actual output of the applicator
source, by your failure to accurately correct the source dose rate for radioactive decay, and
the absence of a written procedure or guidance for performing the calculations. Our recent
inspection determined that tho QMP had been implemented in accordance with the
corrective actions described in your letters to NRC dated March 25,1997, May 5,1997,
and June 27,1997, and that within the program areas reviewed, no violations of NRC
requirements were identified.

Our inspection confirmed that in January 1996, the National Institute of Standards and )
Technology (NIST) re-calibrated your Sr-90 applicator, and the NIST calibration report sent
to you on January 22,1996, specified an absorbed-dose rate to water output of
0.18 Gy/sec (18 rad /sec) at the source surface. This dose rate, decay-corrected using a
28.5 year half life, was subsequently used by you for calculating exposure times for
several patient treatments. However,'on February 10,1997, your consultant medical
physicist computed decay corrected dose rates for the applicator which were based on the
original manufacturer's (Tracerlab) calibration data (47 rads /sec on April 4,1961).
Beginning on April 1,1997, a Tracerlab decay-corrected dose rate of 19.5 rad /sec,
computed by your consultant, was used in calculating treatment times for several
additional patients.

__ Comparison of the calibrated dose rates between Tracerlab and NIST data, as noted above,
indicates a difference of 11-12 percent, and a corresponding difference in the calculated
times you had used for patient treatments since April 1,1997. Information provided by

ITracerlab with your applicator in 1961 indicated that the manuf acturer's assigned dose
rate was considered tontative and could change in the future as a result of improvements j
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in the calibration technique. We believe that the current NIST calibration data is the most
accurate since it is based on Improved calibration methodology, and it should therefore be
used as a basis for all of your patient treatment time calculations. This was discussed with
you during the telephonic exit briefing. Besed on your conversation with Region IV staff
during the briefing, it is our understanding that you have agreed to use the NIST calibration
data and to recalculate futuro treatment times based on the NIST data. Consequently, we
request that, within 30 days from the date of this letter, you: 1) provide a written reply to
NRC stating that you will utilize NIST calibration data for calculating all future patient
treatment times and 2) revise and provide to NRC a copy of the decay corrected dose rates

i for the Sr 90 applicator of the type prepared by your consultant which are based on NIST
| calibration data. Should your understanding differ from that presented above, you should

notify us in writing,
i

During our inspection, we also identified a deficiency in your OMP Involving written
| directives. Although all of your written directives for patient treatments completed since
'

the last inspection had correctly included treatment site, exposure time, and total dose, as
defined in 10 CFR 35.2, they had omitted the Sr 90 source strength used for each
treatment. Therefore, in your written reply, please confirm that you will revise future
written directives to also include the source strength. Since such a change constitutes a
revision to your OMP, you are reminded to submit a copy of the revised written directive
and QMP to NRC within 30 days of the change, as requPed by 10 CFR 35.32(e),i

in accordance with 10 CFR 2.79) of th: NRC's * Rules of Practice," a copy of this lotter
and its enclosure will be placed in the NRC Public Document Room (PDR),

Should you have any questions concerning this inspection, Nease contact
Mr. David D. Skov at (510) 975 0253 or Mr. Frank Wenslawski at (510) 975 0219.

Sincerely,*

a

( ,EBoss A. Scarano, Director
Division of Neclear Materials Safety

Docket No.: 030-03545
License No.: 53 04935 01

cc:
Hawall Radiation Control Program Director
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