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Ralph Stein Director of Engineering and Geotechnology Division. DOE /HQ 8.gh(RW-24),FORS . . . ,

1.. IAl*

NEVADA NOCLEAR WASTE STORAGE INVESTIGATIONS PRDJECT COMMENTS ON " DRAFT GENERIC
Blanc ~

TECHNICAL POSITION, INTERPRETATION AND IDENTIFICATION OF THE EXTENT OF THE *ir''si

DISTURBED ZONE IN THE HIGH-LEVEL WASTE RULE (10 CFR 60)" (JUNE 10,1986) ff- K
"'

Your August 26, 1986, letter requested cownents on the subject Generic
Technical Position (GTP). Our comments are enclosed (Enclosure 1). Alan YO -

1" 2 '1'Jelacic also requested that we coment on proposed Office of_ Geologic
Repositories (OGR) responses to the GTP. Victor Montenyohl (Weston) discussed Junic
the responses at the Geosciences Coordinating Group Executive Comittee meeting nm
held in Denver, Colorado, on October 1-2, 1986. Our coments on the responses
(Enclosure 2) generally repeat the concerns we expressed at the meeting. Tc. s1

Like the previous draft, this GTP will not significantly affect the work
presently planned for our program. The GTP basically directs us to determine kviett
the extent of the disturbed zone on a site-specific-basis,- which we plan to do.9 i

**However, we have reviewed this draft more thoroughly than the previous one' and ' N'
,

identified some problems that you may want to discuss with the Nuclear
nc URegulatory Comission (NRC).

The GTP is well written; its points are stated clearly and concisely. However, instra;

in our view, the GTP seriously departs from 10 CFR 60 and support for its
conclusion that the disturbed zone extends, at the rinimum, 50 meters from the L;[
repository, is weak.

"' ' 5The definition of the disturbed zone in the GTP departs from the definition in
10 CFR 60.2. The departure is so significant that we doubt that NRC could ...

justify a 50 meter disturbed zone if it had based the GTP upon the 10 CFR 60 tartto

definition of disturbed zone. The GTP defines disturbed zone as the zone where "~

physical and chemical changes significantly affect the intrinsic properties of edt
,

!

the rock. In contrast,10 CFR 60 defines disturbed zone as the zone where
physical and chemical changes significantly affect repository performance. ,

.'.-Effects on rock properties are all relative and not well-defined. Effects on
the repository's performance are absolute because the level of performance is

2"222'-
well-defined in the regulations. We prefer to gauge a disturbed zone against

|
well-defined criteria and suggest that you request that NRC use the 10 CFR 60 ..

definition. Unlike regulations, compliance with technical positions issued by .
:m

the NRC is not mandatory. We recognize that failure to incorporate the
guidance found in technical positions will complicate our demonstration of ,7c, ,

compliance. When faced with apparent inconsistencies between a regulatory
, ...
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requirement and its associated guidance: however, we feel we must rely on the
regulatinn itself, and the documented considerations supporting the regulatory
requirement.

Consequently, nur comments, as outlined below, address both what we feel to be
a lack of logic in the regulation itself, and the departure of the " Disturbed
Zone GTP" fro"i the provisions of the regulation as it now exists.

The GTP repeats some old arguments from the NRC's for having a disturbed zone.
We, in turn, have repeated our arguments for not having a disturbed zone. The
GTP contemplates extensive studies within the disturbed zone. We question the
value of these studies when we cannot use the information to assess ground-
water travel time or predict the repository's performance. Our basic argument
however, is with 10 CFR 60. The " Disturbed Zone" GTP, and the GTP about
Pre-emplacement Ground-Water Travel Time, further compound what we believe to
he a mistake in logic by the NRC in linking the Disturbed Zone to the Pre-Waste
Emplacement Ground-Water Travel Time. We urge you to continue trying to get
NRC to consider correcting this illogical linkage. Although the Disturbed Zone
is defined in terms of performance assessment (i.e., releases of radionuclides
to the accessible environment) it is only used for one thing - a starting place
for calculating the pre emplacement Ground-Water Travel Time. For this
calculation to he meaningful it should represent the rock conditions applicable
at the time for which the calculations are rieant to be representative. During
this time period those rock conditions that have been disturbed only result
from excavation, not heat from canisters, etc. Rock features that are likely
to change during excavation that could impact Pre-Waste F.mpl acement
Ground-Water Travel Time include porosity, perweability, and stress. The rock

: that will be studied during the testing phase of the exploratory shaft will be
the best characterized and most understood rock anywhere within, or beyond, the
repository. If we measure changes in rock properties that are limited to
within only a few centimeters from the drift wall by these tests, then we will

1

have ample evidence that the changes are minor, or nonexistent, farther out.

In summary, to start the Pre-Waste Emplacement Ground-Water Travel Time from,

the edge of a Disturbed Zone which is defined in terms of performance (i.e.,
"such that the... change of properties may have significant effect in the
performance of the... repository") is highly illogical . If 10 CFR 60.113(2) is
to have any true meaning, then the Pre-Waste Emplacement Ground-Water Travel
Time calculation should start from a boundary established by pre-waste
emplacement conditions which have been verified by in situ experiments during
the exploratory shaft phase of the program. The definition of the Disturbed
Zone should be revised to delete the reference to performance.

If you have any questions on these coments, please contact Jerry S. Szymanski
of my office.

Onsins!S6oned Cr
. u.s.manermd

o Donald L. Vieth, Director
WMP0 :J SS-155',- h Waste Management Project Office

i

V
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1. Page 4, ?.0 Rationale behind the " disturbed zone," paragraph 3-

.

The GTP states, I

"The staff considers that the natural geologic barriers at a given

site should not be permitted to depend exclusively or

predominately on the favorable properties of the host rock

directly adjacent to the underground facility."

The GTP makes a similar statement on page 6,

...the zone directly adjacent to the underground facility should"

not be depended upon to provide the major portion of natural
barrier protection from HLW releases to the accessible

environment."

We assume that the zone immediately adjacent to the underground facility
(adjacent rock) is not the same as the disturbed zone. If we are wrong, NRC

should explain why it distinguishes the adjacent rock from the disturbed zone.
The quotations state that we cannot depend exclusively or predominately on the

~

adjacent rock -to reduce releases. As a corollary, we assume that we can take
some credit for the adjacent rock as long as it is not exclusive or

predominate. In any event, the adjacent rock or as we view it the underground
structure is by definition in 10 CFR 60.2, part of the underground facility.
Thus, it is not clear how we could remove the adjacent rock from the

underground facility...for the purpose of calculating rel eases. . .when NRC
regulations treat them as one. We suggest that NRC clearly state whether we
can take credit for some portion of the adjacent rock when calculating the
release rate from the engineered barrier system (EBS). (The EBS, according to

10 CFR 60.2, includes the waste package and the underground facility.)

2. Pages 6-7, 3.0 Interpretation of the " disturbed zone" definition

In its regulation,10 CFR 60, NRC describes the disturbed zone as the zone
where changes in physical or chemical properties, "...have a significant effect
on the performance of the geologic repository" (10 CFR 60.2).
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In the GTP, however, NRC defines the disturbed zone as,*

...the zone of significant changes in intrinsic permeability and"

ef fective porosity..." (page 7, last paragraph).

The GTP goes on to discuss (1) the processes that could cause significant
changes in rock properties and (2) the changes in rock properties that could be
considered significant.

The GTP does not discuss the rock property changes with regard to the
performance of the repository. That is,10 CFR 60 states that the disturbed
zone is "that portion of the controlled area the physical or chemical

properties may have a significant effect on the performance of the repository."
This GTP assumes that, for defining the disturbed zone, the " performance of the
repository" has to do primarily with ground water travel time. Two questions

then arise in ' determining when the hydrologic properties have been

significantly altered: Should significant changes in the hydrologic properties
be identified only along the fastest path of likely radionuclide travel? Or

should the calculation of significance be based on the average hydrologic
properties of the rock through which which ground water could travel to the
accessible environment?

We also see a disconnect between the definitions of disturbed zone in
10 CFR 60 and in the GTP. 10 CFR 60 describes disturbance in an effective
sense i .e. , its influence on the performance of the repository. The GTP

describes disturbance in a relative sense i.e., changes in the intrinsic rock
properties of a particular amount. The repository's performance is well
defined in the regulations, but changes in rock properties are not. In fact,

changes in rock properties are all relative and may never be clearly defined.
Thus, we believe that 10 CFR 60 offers a more concrete definition of the
disturbed zone.

,

---

_ . _ _
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3. Pege R, 4.0 Calculation of the Extent of the Disturbed Zone, First*

*

Paragraph

The GTP states the disturbed zone could be determined,

...through evaluation of the spatial extent of changes in the"

intrinsic rock hydraulic properties caused by:

1) stress redistribution
2) construction and excavation
3) thermomechanical effects, and

4) thermochemical effects."

Three of the four processes (stress redistribution, construction and

excavation, and thermomechanical processes) are processes that mainly affect
the hydrologic properties of fractures, in the unsaturated environment at
Yucca Mountain the possibility exists that the average flow path to the water
table will be a matrix-dominated path. In this situation, the changes in

fracture properties are not expected to be important. The NRC needs to

recognize this possibility in determining the extent of changes in intrinsic
permeability and effective porosity. In general, the NRC should more clearly
state throughout the GTP that the hydrologic properties most affected by stress
redistribution, construction and excavation, and the thermomechanical processes
are the fracture properties.

4. Page 9, 4.1 Stress redistribution, first paragraph

The GTP states,

"A generic relationship between stress change and permeability
change can be established by considering that, for all practical
purposes, permeability will not change in the volume of rock
beyond the surface of no stress change."

This statement is true; however, it is impossible to delineate "the surface
of no stress change." We note that NRC refers to stress studies (Hoek and

__ _ _ -
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Brown,1990) that assume the medium behaves in a linearly elastic f ashion. In

an absolute sense, the surface of no stress change does not exist in elastic~

analyses. We point this out simply to emphasize the point that relative
changes based upon arbitrary, absolute constraints can be unworkable and thus,

provide no useful guidance.

The only viable approach to examining the effects of stress redistribution
and permeability changes is to assess the significance of these effects on the
repository's performance. This is what NRC regulations require, and if we must
choose between a regulation and a GTP, we select the regulation.

5. Page 10, 4.1 Stress redistribution, third paragraph

The GTP states,

...the no-stres,t-change-contour could be somewhat conservatively"

estimated in many cases to be about 5 diameters for circul ar
openings or 5 times the opening height for noncircular openings."

As stated previously, the no-stress-change-contour does not exist in
elastic analyses i.e., the disturbed zone would be limitless. However, the

distance to a contour of no significant changes in permeability is more likely

to be on the order of 2 to 3 diameters. The distance to a contour of no
significant change in permeability such that it affects performance is more
likely to be less than one diameter.

6. Page 11, 4.1 Stress redistribution, fourth paragraph

The GTP states,

"The opening sizes discussed above mean those of the final
completed excavation, and not the design dimensions."

We must determine the size of the disturbed zone before we excavate a
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- repository. How then should we determine the opening size (which, in turn,

determines the size of the disturbed zone) without a " final completed
'

excavation"?

7. Page 17, 5.0 Statement of Technical Position

The GTP instructs DOE to calculate the extent of the disturbed zone on a
site-specific basis, and states,

"These site-specific analyses should account for the effects of
heterogeneities in the geologic system, local geologic anomalies,
the magnitude of likely groundwater fl ux , magnitude of areal
thermal loading of the repository, the geochemical and

hydrochemical characteristics of the site, and changes in the
facility configuration through time."

It seems absurd that NRC requires such detailed information on a zone of
rock that cannot contribute to the repository's performance. We are directed

,to present logical and defensible calculations to support the extent of a
disturbed zone. Then, we are not allowed to use this informatio'n to calculate

ground water travel time. Instead, we must use information on rock that is
beyond the disturbed zone and perhaps beyond reach from the exploratory shaft.
Clearly, we will know more about rock that is accessible (i.e., within the
disturbed zone) than rock that is far away (i.e., beyond the disturbed zone).
Yet we cannot take advantage of this knowledge.

_ _ . ..-. .
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Except where noted, we agree with all comments.-

.

1. Page A-1, second bullet

This coment compares the differing concepts of performance in the

disturbed zone (DZ) GTP as opposed to the ground water travel time (GWTT) GTP.

We agree with your comparison, but suggest you add a third concept of |
performance that appears in 10 CFR 60. The definition of disturbed zone in 1

10 CFR 60.2 is concerned with whether or not the incl uded rock has a

significant affect on repository performance not solely permeability (GWTT/GTP)

or stress redistribution (DZ/GTP). We believe that both GTPs seriously depart'

from 10 CFR 60 (see our cover letter and our coment on the disturbed zone GTP,
page 1, comment 2).

| 2. Page B-1, coment 2
i

Your coment states,

"In general, it is a good . idea to relate the disturbed zone to
' quantitative bounds on estimated significant increases in

pernieability and porosity."
|
|

We agree that it is a good idea to place quantitative bounds on any

subjective term; in this case, "significant." However, we think it is a bad

idea to relate the disturbed zone to increases in permeability and porosity.
As noted previously,10 CFR 60 states that the disturbed zone may significantly
affect repository performance, and the GTP does not prove that increases in
permeability and porosity can significantly affect repository performance. We

note that you have made several comments on NRCs failure to make a cause and
effect connection between stress redistribution and increases in
permeability / porosity. We suggest that you take these coments a step further.

____ .- _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
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3. Page B-1, coment 3
.

The coment states,

...the disturbed zone may be assumed to extend either further or"

less than the arbitrary fifty meters or five opening heights..."

and concludes,

"With this view, the document [GTP) is flexible and hence

acceptable."

As we read it, the GTP does not give us the option of selecting a disturbed
zone that is less than fifty meters. The GTP states,

"NRC considers that ... a disturbed zone of five diameters for
circular openings, 5 opening heights for noncircular openings, or
fifty meters, whichever is largest, from any underground opening,
excluding shafts and boreholes, may be the minimum appropriate
distance..." (page 17)

Elsewhere, you make similar coments (page B-1, coment 1 and page C-2,
coment 5) and then tell NRC to delete the term " minimum" (page B-8, Section

4.2). If the GTP is indeed " flexible and hence acceptable," as this coment
states, why must the term " minimum" be deleted? We suggest that you delete the

comment and revise related coments, or restate the coment to say that the GTP
is inflexible and unacceptable because the 50 meter distance should not be a

minimum.

4. Page B-2, comment 6

The GTP states that the applicant should not depend exclusively or
predominately on the host rock directly adjacent to the underground facility.
Here, and on page B-5, Section 2.0, you suggest that NRC delete this statement
because it is objectionable and irrelevant. We suggest that NRC retain the
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statement and elaborate on it (see our comments on the disturbed zone GTP, page*

1, comment 1).

We believe that NRC is recognizing some of our previous concerns, it

appears that NRC will allow us to depend on the adjacent rock as long as the
dependence is not exclusive or predominate. Although the adjacent rock is
irrelevant to calculating ground water travel time...the disturbed zone, which
is the origin of the calculation, is much larger...the adjacent rock is

extremely relevant to calculating the release rate from the engineered barrier
system. We have asked NRC to clarify whether we could include the adjacent
rock as part of the engineered barrier system.

5. Page B-7, Section 4.1

You state that salt is not amendable to relating the disturbed zone

boundary to the surface of the no stress change boundary. We agree, but

suggest you add that the relationship is purely theoretical and has no
practical application to any geologic media (see our coments on the disturbed
zone GTP, pages 3 and 4, comments 4 and 5). The linear elastic theory

underlies the NRC rationale for telling us where to draw the contour where
stress does not change. This contour does not exist in elastic analyses. In

other words, the disturbed zone would be limitless.

We suggest that NRC delineate the outer boundary of the disturbed zone as
the contour where no significant changes in permeability occur. If NRC takes
this approach, it should discover that the disturbed zone will extend no more
than 3 opening diameters rather than 5. NRC should then explain what

constitutes a significant change in permeability. If NRC is consistent with
its regulations, this change must significantly affect the repository's
performance.

._ >
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