
__

- _ _ _ - _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _. _

%

0 Wisconsin
Electnc
POWER COMPANY

231 w uche Po. Box 2c.so. we.*ee. W 53201 (414)221 2345

VPNPD-88-325
PRC-88-057

June 15, 1988

U. S.. NUCLEAR REGULATORY COMMISSION
Document Control Desk
Mail Station P1-137
Washington, D. C. 20555

Attention: Mr. Conrad E. McCracken, Chief
Chemical Engineering Branch
Division of Engineering and
Systems Technology |

J

Gentlemen: |

"

INTERNAL SEALING OF CONDUITS THROUGH FIRE BARRIERS
,

| Attached is our response to your request for additional
information dated May 18, 1988 regarding the final report of
the Conduit Fire Protection Research program which was
previously submitted to you for review. We agree that a
meeting to discuss these issues would be mutually beneficial.

Mr. Michael S. Kaminski of Wisconsin Electric will contact
Mr. Kubicki of your staff to make arrangements for a meeting to
discuss our response to your request and any other issues
pertaining to the report.

If you have any questions regarding this matter, please contact
Mr. Kaminski at 414-221-2662.

Very truly yours,

h.) U
-

/

C. W. Fay
Vice resident
Nuclear Power

dpg

Attachment p

Copies to NRC Resident Inspector
NRC Regional Administrator - Region III

i i I
j

~

8806210244 880615
PDR ADOCK 05000266
F PDR

.4 subsithndHien@ Exar nepv:, tin
,. .

.
.

.__ _____ _



____ _ - - - - . .
_ - ___ _

.

.

.

RESPONSE TO REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION

Conduit Sealina Topical ReDort

NRC Ouest105

1. The term "closed" is defined in this report as "any conduit
terminating in a junction box or noncombustible closure or
seal." This implies that a conduit terminating at a cabinet
containing electrical components such at a control room
console would be consioered closed. What consideration has
been given to the effect of hea; and smoke on the components
inside the enclosure? Under guidance for smoke seals (5.1 on
page 22), it is stated that no smoke seal would be required if
the conduit terminated in a noncombustible closure. Has the
concern for component operability within the enclosure
previously mentioned been considered for this guidance?

Response

Our testing verified that fire would not propagate outside the
terminating enclosure. The acceptability of damage to that
terminating enclosure from smoke or heat must be determined on
a case by case basis as necessary and is beyond the scope of
this guidance.

In general, if the cables to the enclosure are destroyed in
the exposed conduit, it is assumed that the components in the
terminating enclosure are not operable. If the terminating
enclosure is large enough to contain other components, not
supplied by cables in the exposed conduit, this enclosure
would need to be evaluated as a common enclosure from an
associated circuit analysis standpoint as described in 10 CFR
50.48, Appendix R and subsequent clarification letters.

As with fire tesus on all barriers and barrier components,
this testing and guidance deals only with the ability to
prevent the propagation of fire, not operability or
serviceability after the fire.

NRC Ouestion

2. The guidance in this report states that conduits that run
through an area and do not terminate in that area need not be
sealed. Also that conduits which terminate in a noncom-
bustible closure need not be sealed. Have cases where a
conduit may run through an area and terminate in closures in
areas adjacent on either side of this area been considered?
It appears that a fire in the "middle" area could cause
failure of the conduit, thus exposing the areas on both sides
to the effects of fire, since no seals exist within that
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conduit. This would be of particular concern when the

] barriers between these areas may be separating redundant
trains of shutdown equipment or one of the areas may contain
alternate shutdown equipment for one of the other two areas.

Response

If the conduit terminates "closed" as defined in our guidance
in both adjacent rooms, our testing verifies that a fire would
not propagate to either adjacent room through the conduit.

NRC Ouestion

3. Why is design guidance using cable fill of 40% or over given?
Based on information in this report, it appears that 40% is
generally the maximum cable fill and that most conduits are
filled to this level. Therefore, if 41% or over was given as

i

the criteria for not sealing, the majority of the conduits I

would now require a seal provided they did not meet the other |
criteria in the report. There does not appear to be

!

conservatism built into this guidance. '

Response

It is assumed this question refers to guidance provided for
smoke seals, as cable fill is not a significant parameter with
respect to fire sealing. This testing demonstrated that
cables in conduits provide a significant obstruction to the
flow.of hot gases and smoke. The effects were pronounced even
with 25% fill. Since 40% was the maximum fill tested and
since 40% was even more effective than 25%, 40% fill was used
for guidance. The test data verifies that 40% fill is a
conservative value.

NRC Ouestion

4. Since percent of cable. fill is a major parameter for design
guidance as defined in this report, has implementation of such
a conduit sealing program been considered? What criteria
would be used for visually determining the percent of cable
fill? How would design modifications requiring the pulling of
additional cable impact this sealing program? Would guidance
using multiple parameters for conduit size versus distance
from the barrier coupled with different smoke seal criteria,
cause a sealing program to be difficult to implement and
impossible to verify?

Response

Cable fill is only one of several parameters which could be
implemented in a sealing program. Implementation has been
considered in this guidance. The guidance flow chart shows
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that implementation which addresses closure first, diameter
second, length third and last, conduit cable fill. If any
user considers conduit fill an undesirable parameter to
assess, the user can apply the first three criteria.

Modifications requiring additional sbles would be treated as
they are now; any sealing requirements would be included in
the modification package. Based on this testing, any
additional cables added would reduce the need for sealing.

It was the consensus of the participating utilities that this
guidance is easier both to implement and verify than existing
guidance. This proposed guidance is also more realistic and
technically based than the existing guidance.

URC Ouestion

5. This report states on page 23 that "minimization of smoke
propagation through conduits may be prudent." This report
also states on page i that "considerable smoke was emitted
during the first hour of the test, mostly from the open 2 inch
conduits especially those with 10% cable fill." Additionally,
it is stated on page 32 that "it was necessary to open the
door to vent the laboratory because of the excessive smoke
produced during the first hour of the test." Since guidance
has been provided in BTP CMEB 9.5-1 and in Generic Letter
86-10 on the need for smoke seals, why doesn't this report
give a single set of criteria for conduit sealing,
encompassing both fire and smoke seals, similar to the way it
is provided in NRC guidance?

Response

As stated in our report, "the passage of smoke through
conduits penetrating fire barriers does not constitute a
breach of the fire barrier and is not a requirement for the
rating of a fire barrier penetration just as with door
openings, duct penetrations and cable tray penetrations." For
this reason, passage of fire and smoke were treated as two
separate issues. Based on plant specific parameters, which
are many and varied, a plant may decide that sealing against
smoke propagation is also necessary. For such cases, guidance
is provided.

NRC Ouestion

6. It is unclear from the report how conduits larger than 3" are
related to smaller conduits regarding the passage of heat.
Although a table is provided showing temperature gradients for
conduits larger than 3" and with 40% cable fill, limited data
appears to be present for larger conduits with limited cable
fill. This is important because the guidance for conduits
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that terminate in noncombustible closures is not dependent on
cable fill or size. Cases could be postulated in which a 6"
conduit penetrates a wall and terminates in noncombustible
component enclosures on either side of the wall. It appears
that this configuration may allow for a significant passage of
heat, particularly if the enclosures are relatively close to
the barrier.

Resoonse

The passage of heat through a closed conduit should not be
considered any different than that through a pipe or a capped
conduit. In any of these cases, fire would not propagate
through the conduit. The case of the 6" conduit described
above would not allow the propagation of fire. In this
regard, the cable fill density is not an important parameter
for closed conduits.

General Comments

Investment in the development of the conduit test program was
justified because of thu lack of technical basis for the existing
guidance, the perceived excessiveness of the sealing requirements,
and the impossible surveillance requirements. The goal of the
test program and of the resulting guidance documentation was to
provide guidelines which would be applied using engineering
judgment to plant specific configurations. The guidelines
developed achieve this goal. Alt. hough application of this
guidance requires an engineering assessment, the resulting conduit
sealing program will be more effective, readily verifiable and
more economical than one based on the previous regulatory
gaidance.
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