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United States Nuclear Regulatory Commission
. Document Control Desk
;. Washington, DC 20555 |

(.
Gentlemen: ,

REQUEST FOR LICENSE AMENDMENT
SINGLE CELL CHARGING SAFETY RELATED BATTERIES '

1 HOPE CREEK GENERATING STATION
FACILITY OPERATING LICENSE NPF-57
DOCKET NO. 50-354

,

in accordance with 10CFR50.90, Public Service Electric & Gas Company (PSE&G) ,

'

hereby requests amendment to the Facility Operating License for the Hope Creek
Generating Station. In accordance with 10CFR50.91(b), a copy of this request has,

been sent to the State of New Jersey.

L An evaluation performed in accordance with 10CFR50.59 concluded that the use of a
single cell battery charger on a safety related battery while the battery remains
OPERABLE involves an Unreviewed Safety Question (USQ) since the possibility for a
malfunction of a different type than any previously evaluated in the safety analysis,

report may be created.10CFR50.59(c) requires that the licensee shall submit an
application for amendment of its operating license for any changes to procedures
involving a USQ.

The proposed changes have been evaluated in accordance with 10 CFR 50.91(a)(1),
: using the criteria in 10 CFR 50.92(c); and a determination has been made that the USQ

involves no significant hazards considerations. The basis for approval of the USQ,

condition is provided in Attachment 1 to this letter. A 10 CFR 50.92 evaluation for the
USQ condition, with a determination of no significant hazards consideration, is provided
in Attachment 2. The marked up Facility Operating License page affected by the
proposed change is provided in Attachment 3.
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Upon NRC approval of this proposed change, PSE&G requests that the amendment to
Appendix C to the Operating License be made effective upon the date of issuance, but
allow an implementation period of sixty days to provide sufficient time for associated
administrative activities.

Should you have any questions regarding this request, we will be pleased to discuss
them with you.

Sincerely,
,

!
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Attachments (3)
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C Mr. H. Miller, Administrator - Region I
U. S. Nuclear Regulatory Commission

! 475 Allendale Road
King of Prussia, PA 19406

| Mr. R. Ennis, Licensing Project Manager - Hope Creek
U. S. Nuclear Regulatory Commission ,

i

One White Flint North
11555 Rockville Pike
Mail Stop 14E21

'

Rockville, MD 20852

Mr. S. Pindale (X24)
USNRC Senior Resident inspector - Hope Creek

Mr. K. Tosch, Manager IV '

Bureau of Nuclear Engineering
33 Arctic Parkway
PO Box 415
Trenton, NJ 08625

I

NJs

-



_ _ _ - _ . - . . _ _ _ _ _ - _ _ _ _ .

. .

. .

.
- .

l

REF: LR-N980363
LCR H98-05

STATE OF NEW JERSEY )
| ) SS.

COUNTY OF SALEM )

E. C. Simpson, being duly sworn according to law deposes and says:

I am Senior Vice President - Nuclear Engineering of Public Service Electric and Gas

Company, and as such, I find the matters set forth in the above referenced letter,

concerning Hope Creek Generating Station, Unit 1, are true to the best of my

knowledge, information and belief.

.

W =

this_#yhSubscAb d and Sworn to before meday of.AphML.1998

lan & M%
~

. R5bry Public ofOdwMersey,

My Commission expires on b !/u /WD3
'
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HOPE CREEK GENERATING STATION
FACILITY OPERATING LICENSE NPF-57

DOCKET NO. 50-354
SINGLE CELL CHARGING SAFETY RELATED BATTERIES

BASIS FOR REQUESTED CHANGE:

!
.

REQUESTED CHANGE AND PURPOSE
The proposed change would permit the use of non-Class 1E single cell battery
chargers, with proper electrical isolation, for charging connected cells in OPERABLE

| class 1E batteries. The single cell charger would be used to restore individual cell float

| voltage to the normal limit specified in Technical Specifications.
|

BACKGROUND:
The class 1E dc system is described in Hope Creek Updated Final Safety Analysis

,

| Report (UFSAR) section 8.3.2. The system consists of four independent 125 V dc
systems and two independent 250 V de systems. Under normal operating conditions,
the installed Class 1E battery charger supplies the operating dc loads and a float
charge to the battery. The ac power for the battery charger in each independent de
system is supplied from a motor control center in the same channel as that of the

| battery the charger is supplying. Each installed battery charger has an input ac and
| output dc circuit breaker for iso!ation. Each charger is designed to prevent the ac
! supply from becoming a load on the battery due to a power feedback as a result of the

loss of ac power to the charger. The battery chargers are capable of supplying the
largest combined demand of the various continuous steady-state loads plus charging

| capacity to restere the associated battery.

An equalizing charge applied to the entire battery bank is the normal corrective action
| to restore the battery from a condition involving low cell voltage or low specific gravity.

The effectiveness of an equalizing charge decreases when only a single cell or a small
I number of cells require equalizing. A more effective method of restoring the battery in
i that case is to perform single cell battery charging.

An evaluation performed in accordance with 10CFR50.59 concluded that the use of a
| single cell battery charger on a safety related battery while the battery remains

| OPERABLE involves an Unreviewed Safety Question (USQ) since the possibility for a
i malfunction of a different type than any previously evaluated in the safety analysis

report may be created.

.
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'

JUSTIFICATION OF REQUESTED CHANGES:
The OPERABILITY of the Class 1E batteries during operation ensures that sufficient

i power will be available to supply the safety related equipment required for (1) the safe |
shutdown of the facility and (2) the mitigation and control of accident conditions within I

the facility. The surveillance requirements for demonstrating the OPERABILITY of the
Class 1E batteries are in accordance with the recommendations of Regulatory Guide
1.129 " Maintenance Testing and Replacement of Large Lead Storage Batteries for
Nuclear Power Plants," February 1978 and IEEE Std 450-1980, "lEEE Recommended
Practice for Maintenance, Testing, and Replacement of Large Lead Storage Batteries
for Generating Stations and Substations."

Technical Specification Table 4.8.2.1-1 specifies the normal limits for each designated
pilot cell and each connected cell for electrolyte level, float voltage and specific gravity.

| The normal limits ensure the OPERABILITY and capability of the battery.

Operation with a battery cell's parameter outside the normal limit but within the
| allowable value specified in Table 4.8.2.1-1 is permitted for up to 31 days. During this

31 day period, the allowable values ensure the battery's capability to perform its design
function. The 31 day ACTION time was derived taking into consideration that while !,

'

battery capacity is degraded, sufficient capacity exists to perform the intended function
while providing a time period adequate to permit full restoration of the battery cell
parameters to normal limits.

The requested change implements an industry accepted practice ' r raising the voltage
of an individual cell or of a small number of cells without affecting the remainder of the!

! cells in the battery. IEEE Std 450-1995,"lEEE Recommended Practice for
Maintenance, Testing, and Replacement of Vented Lead Storage Batteries for;

Stationary Applications," states that single cell charging is an acceptable method of
.

correcting low cell voltage or low specific gravity conditions for a single cell or for a
'

small number of cells. The NRC previously reviewed the use of non-safety grade
battery chargers for Class 1E battery banks at the Virgil C. Summer Nuclear Station
and found it to be acceptable in a Safety Evaluation Report provided to the licensee in
a letter dated December 20,1989.

! At least two class 1E fuses in series will be used on both the positive and negative
l leads between the battery and the charger to protect the battery if a fault should
j develop in the charger. The battery charger design includes diodes, a power
j transformer and control circuitry to prevent draining the connected cells in the event of

a short circuit in the 120 Volt ac source or a loss of charger input or output voltage.L

Charger output is controlled automatically to prevent overcharging the connected cells.
:

1
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Based upon experience in charging individual cells in non-1E battery banks and upon a
review of industry operational experience reports, PSE&G believes that failure of a |

,

single cell charger resulting in a loss of a battery due to an open circuit condition is i
highly unlikely. However, in the event of a charger controller failure resulting in charger !

overvoltage, procedural controls governing the use of the charger will ensure the
condition is detected and corrected before failure of a connected cell occurs. While the
single cell charger is connected, procedures will require periodic checks to verify I

proper charger operation and to measure electrolyte level, temperature and specific
gravity for the cells being charged. Monitoring will be performed at least once every
eight hours, a frequency sufficient to ensure compliance with the ACTION requirements
of Technical Specification 3.8.2.1. Operator actions during single cell charging are
similar to those currently performed during equalizing charges applied to the entire I
battery bank.

Single cell charging would be limited to one OPERABLE class 1E battery bank at a
time. Therefore, failure of a class 1E battery as a result of single cell charging would

|
be limited to a single channel and would not reduce the number of OPERABLE de
sources below that required to safely shutdown the plant. Administrative controls
would also prohibit the use of single cell charging for an OPERABLE class 1E battery if

,

l
less than the minimum number of class 1E batteries required by Technical

|Specifications are OPERABLE.
|

|

An insulating material will be used to minimize the possibility of shorting leads or clips '

at the battery. Administrative controls governing the use and storage of transient loads
are sufficient to ensure the use of single cell battery chargers does not create a

i
potential missile hazard to safety related systems, structures and components.

'

Cells that have been charged using single cell chargers will be checked weekly for four
weeks after single cell charging. This increase in surveillance frequency, together with
PSE&G's corrective action program which requires degraded and non-conforming
conditions to be documented and evaluated, provides assurance that the use of single
cell charging will not cause long-term cell degradation to go undetected.

CONCLUSIONS:
The requested change permits the use of an industry accepted method to restore
individual connected cell parameters to the normal values specified in Technical
Specifications. The potential to adversely affect the Class 1E batteries is minimized by

| the use of Class 1E fuses and by appropriate administrative controls.

!
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HOPE CREEK GENERATING STATION
FACILITY OPERATING LICENSE NPF-57

DOCKET NO. 50-354
SINGLE CELL CHARGING SAFETY RELATED BATTERIES

1

10 CFR 50.92 EVALUATION,

Public Service Electric & Gas (PSE&G) has concluded that the Unreviewed Safety
Question does not involve a significant hazards consideration. In support of this
determination, an evaluation of each of the three standards set forth in 10 CFR 50.92 is
provided below.

REQUESTED CHANGE

The proposed change permits the use of non-Class 1E single cell battery chargers,
with proper electrical isolation, for charging connected cells in OPERABLE class 1E
batteries.

BASIS

1. The proposed changes do not involve a significant increase in the probability or
consequences of an accident previously evaluated.

The proposed change permits the use of an industry accepted method to restore a
battery cell to its design basis from an OPERABLE but degraded condition or to
prevent a cell from becoming degraded. IEEE Std 450-1995, "lEEE Recommended
Practice for Maintenance, Testing, and Replacement of Vented Lead Storage
Batteries for Stationary Applications," states that single cell charging is an
acceptable method of correcting low cell voltage or low specific gravity conditions
for a single cell or for a small number of cells.

At least two class 1E fuses in series will be used on both the positive and negative
leads between the battery and the charger to protect the battery if a fault should
develop in the charger. The battery charger design includes diodes, a power
transformer and control circuitry to prevent draining the connected cells in the event
of a short circuit in the 120 Volt ac source or a loss of charger input or output

,

voltage. Charger output is controlled auhmatically to prevent overcharging the
! connected cells.

In the event of a controller failure resulting in charger overvoltage, procedural
controls governing the use of the charger ensure the condition is detected and
corrected before failure of a connected cell occurs. While the single cell charger is
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connected, procedures will require periodic checks to verify proper charger
operation and to measure electrolyte level, temperature and specific gravity for the
cells being charged. Monitoring will be performed at least once every eight hours, a
frequency sufficient to ensure compliance with the ACTION requirements of
Technical Specification 3.8.2.1.

An insulating material will be used to minimize the possibility of shorting leads or
clips at the battery. Administrative controls governing the use and storage of
transient loads are sufficient to ensure the use of single cell battery chargers does
not create a potential missile hazard to safety related systems, structures and
components.

| The Class 1E de system is not an accident initiator. It supports the operation of
| safety related equipment required for the safe shutdown of the plant and for the
l mitigation of accident conditions. Therefore, the proposed change does not
| increase the probability of an accident previously evaluated.

The station's dc systerns will be operable to mitigate the consequences of an
accident previously evaluated. Single cell charging would be limited to one
OPERABLE class 1E battery bank at a time. Therefore, failure of a class 1E battery
as a result of single cell charging would be limited to a single channel and would not
reduce the number of OPERABLE dc sources below that required to safely
shutdown the plant. Administrative controls would also prohibit the use of single
cell charging for an OPERABLE class 1E battery if less than the minimum number of
class 1 E batteries required by Technical Specifications are OPERABLE.

The proposed change does not cause the capability of the class 1E de system to be
degraded below the level assumed for any accident described in the SAR. It would
enhance the availability of safety related equipment required for the safe shutdown

| of the plant and for the mitigation of accident conditions. Therefore the radiological
'

consequences of an accident will remain inside the design basis while single cell
charging is performed on an OPERABLE battery.

j 2. The proposed change does not create the possibility of a new or different kind of

| accident from any accident previously evaluated.

The potential to adversely affect the Class 1 E batteries is minimized by the use of
Class 1E fuses and by appropriato administrative controls. Failure modes
associated with the proposed change are bounded by the loss of a Class 1E battery
bank which was previously evaluated. Therefore, the proposed change does not

.
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l
; create the possibility of a new or different kind of accident from any accident

previously evaluated.

3. The proposed change does not involve a significant reduction in a margin of safety.

The proposed change permits the use of non-Class 1E single cell battery chargers,
with proper electrical isolation, for charging connected cells in OPERABLE class 1E
batteries. This would allow parameters for an individual cell or for a small number

i

of cells to be restored to the normal values specified in Technical Specifications '

without affecting the remainder of the cells in the battery. Increased cell monitoring
after single cell charging, together with PSE&G's corrective action program which
requires degraded and non-conforming conditions to be documented and evaluated,
provides assurance that the use of single cell charging will not cause long-term cell

i
degradation to go undetected. Since all battery cells are required to be maintained !
within the allowable values specified in Technical Specifications, and since the use |
of the single celi charger will not adverse |y affect battery capacity or capability, the |

proposed change does not involve a significant reduction in the margin of safety.

CONCLUSION

Based on the above, PSE&G has determined that the proposed change does not
involve a significant hazards consideration.

|

|
|

|
i
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