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SAFETYEVALUATIONBYTHEOFFICEOFSPECIALP!0JECTS

FCR EMPLOYEE CONCERNS ELEMENT REPORT EN 232.8.,

"CRITERIA FOR MINIMUM PIPE WALL THICKNESS"

' TENNESSEE VALLEY AUTHORITY

SEQUOYAH NUCLEAR POWE'R PLANT, UNITS 1 AND 2

DOCKET HOS. 50-327 AND 50-328.

I. SUBJECT

Category: Engineering-
Subcategory: Piping and Valve Design
Element: Criteria for Mininum-Pipe Wall Thickness
Concern: IN-85-545-X06: "12-1/2% was the criteria established by

Engineer Design for minimum wall thickness since 1978. One
Engineer was found to be using the less stringent formula
contained in Code Section NB. The above applies-to QA Class 2,
and some Class 1, stainless steel pipe in Units 1 and 2.

II. JUMMARY OF ISSUE (as stated by TVA)

The ASME Section III code formula for calculating required minimum wall
thickness of stainless steel Class 1 and 2 pipbg may be less cons'ervative
than the 12-1/2 percent critarion established for WBN Units I and 2 in 1978.

III. EVALUATION
4

The employee concern as expressed in the X Form is confusing. The 12-1/2%
minimum wall thickness is a manufacturing tolerance and not a criterion or
specification for the design of pipe minimum wall thickness. The formulas
contained in the ASME Code, Section NB for Class 1, Section NC for Class 2,
and ASME B31.1, paragraph 104.1 are for calculating the minimum pipe wall
thickness required for containinq a fluid at a given temperature, pressure,
material, diameter. After these calculations are performed, the code defines
bcw piping is to be specified to assure that the minimum design wall thickressis present b
tolerances. y consideration of pipe manufacturing pipe wall thickness

The concern does nnt express how the ASME Code formulas were misapplied. That
an engineer had used the ASME code formulas to compute pipe wall thickness is
the regulatory requirement. The use of the 12-1/2% wall thickness manufacturing
tolerance is a subordirate and supplemental requirement compared to the pressure
design calculations in determining the code recuired pipe wall thickness.
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The evaluation by TVA's Employee Concern Task Group as presented in Elerrent
Report 232.2(B) consisted of a review of TVA's Division of Engineering design
criteria established for the Sequoyah site, comparison with the ASME Boiler
and Pressure Vessel Code (BAPV) for minimum pipe wal.1 thickness calculation
requirements, review of the FSAR sections pertaining to piping classifications
and design, and review of draft Sequoyah site carbon steel piping wa}l thick-
ness calculations to verify, confornance with the code. The TVA reviewer
confirmed, for itens procured after April 2,1973 at the Sequoyah site, the
ASME B&VP Code had been used; and prior to this date, the ASME Power Piping
Code, B31.1 was used. TVA's internal documents for piping design at the
Sequoyah site (Sequoyah Plant Design Criteria SQN-DC-V-3.0, "General Design
Criteria for the Classification of Piping, Pumps, Valves and Vessels") were I

reviewed and were found to neet the applicable code requirements for deter-
mining minimum wall thickness, including addressing the wall thickness

j

manufacturing tolerances.

TVA has confirned to the staff by copy of a letter from Bechtel Western Power |
Compny to TVA, dated January 29, 1988, that in addition to the carbon steel |
pipinq calculations that were reviewed and documented in the Element Report

i232.8(B), stainless steel pipe wall thickness calculations were reviewed for )proper calculation of wall thicknesses.

The concern also mentinns a time frame of 197S, well after the design of Class
1 and 2 piping systems were completed and construction of these systems was
also completed at the Sequoyah site. We believe that this concern has little
probability of beir.g applicable to the Seoucyah site, and the limited review
of stainless stael Class 1 and 2 piping systens demerstrates stainless
steel piping systens have correct minimum wall thickress calculations. The
staff believes that the investigations described abnve are sufficient to
confirm that this concern does not appear applicable to the Sequoyah site.

IV. CONCLUSIONS

We concur with TVA's conclusion that this concern is not valid for safety
class pipirg systems installed at the Sequoyah site.
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