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February 11, 1988

Docket No. 50-601

Mr. W. J. Johnson
Nuclear Safety Department
Westinghouse Electric Corporation
Water Reactor Division
Box 355
Pittsburgh, Pennsylvania 15230

Dear Mr. Johnson:

SUBJECT: REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION ON RESAR SP/90

As a result of our review of Section 9.5.1 of the RESAR SP/90 application,
entitled Fire Protection, we require additional information in order to
complete our review of the fire protection aspects of the design. Enclosed

j .are review questions Q 280.1-280.13.

Please respond to this request within 60 days of the date of this letter. If.

you have any questions regarding this matter, call me at (301) 492-1120.

Sincerely,

original signed by
Thomas J. Kenyon, Project Manager
Standardization and Non-Power

Reactor Project Directorate
Division of Reactor Projects - III, IV,

| V and Special Projects
Office of Nuclear Reactor Regulation
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Enclosure:
| As stated

cc: See next page
|
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/ 'o UNITED STATES.g g
! NUCLEAR REGULATORY COMMISSIONn

$ .E W ASHINGTON, D. C. 20655

%,, . . . . . .o# February 11, 1988

Docket No. 50-601

Mr. W. J. Johnson
Nuclear Safety Department
Westinghouse Electric Corporation
Water Reactor Division
Box 355
Pittsburgh, Pennsylvania 15230

.

Dear Mr. Johnson:

SUBJECT: REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION ON RESAR SP/90

As a result of our review of Section 9.5.1 of the RESAR SP/90 application,
entitled Fire Protection, we require additional information in order to,

complete E r review of the fire protection aspects of the design. Enclosed
are review questions Q 280.1-280.13.

Please respond to this request within 60 days of the date t7 this letter. If

you have any cuestions regarding this natter, call me at (301) 492-1120.

Sincerely,

WW.
t ./ g

Th ' mas J. Mnyon, Project Manager
Standardization and Non-Power

Reactor Project Directorate
Division c,f Reactor Projects - III, IV,

Y and Special Projects
Office of Nuclear Reactor Regulation
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Docket No. STN 50-601
RESAR-SP/90

cc:

Trevor Pratt
Brookhaven National Laboratory
Building 130
Upton, New York 11973

Mr. William Schivley
Westinghouse Electric Corporation
ECE-410
Mail Stop 4-08
Box 355
Pittsburgh, Pennsylvania 15230
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Enclosure 1
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REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION,

SECTION 9.5.1 FIRE PROTECTION
WESTINGHOUSE ADVANCED PRESSURIZED WATER REACTOR DESIGN

RESAR - SP/90 OCTOBER 1986
TASK COMPLETION NO. 141213

280.1 Section 9.5.1.1.d, pages 9.5-3, -4

The staff position reflecting fire protection for redundant safe shutdown
trains in advanced reactor designs is that such redundant trains will be com-
pletely separated by 3-hour fire rated barriers, or completely separated by a
1-hour fire rated barrier with fire detection and automatic fire suppression
throughout the area containing 1-hour fire rated barrier separation. This
protection is acceptable for redundant safe shutdown equipment located inside
or outside primary containment. The staff does not recognize as acceptable
for use in Advanced Reactor Design any methods which rely upon:

Spatial separation,-

Use only of automatic detection and suppression, or-

Separation by radiant energy shields.-

This is consistent with the guidance given in Section C.5 - General Plant-

Guidelines, Subsection a. Buildino Desicn, of Standard Review Plan,
NUREG-0800, Branch Technical Position CP EB 9.5-1.

Section 9.5.1.1.d of the SSAR is inconsistent with this position. Provide
clarification showing how RESAR SP/90 meets this position or provide justifi-
cation for not doing so.

280.2. Section 9.5.1.1.e, page 9.5-4

The staff understands that one of the major goals of the APWR is to streamline
the review process by eliminating requests for deviation and the subsequent
need for staff review of such requests. The last sentence on page 9.5-4
reads, "The design basis fire approach will also be utilized as appropriate
to determine if specific deviations [ emphasis added) from the fire protection
features approach will provide an equivalent level of fire safety." This '

sentence is not consistent with the above stated goal. Please clarify this
issue. (NOTE: It is the staff position that PRA cannot provide the basis for
exemptions to requirements).

280.3. Section 9.5.1.3.a. page 9.5-7

The same concerns raised in Question 280.1 above apply here respecting spatial
separation and use of one-hour fire rated barriers and fire detection and au-
tomatic fire suppression. In addition, we are confused by the wording in the
second paragraph concerning the term "fire barriers." The commonly accepted
definition of a fire area is a volume in a building that is bounded by barriers
of some known fire resistance rating given in terms of hours. Please clarify
the last sentence which reads, in part, "Similarly, fire barriers will be pro-
vided within a fire area to separate...."
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280.4. Section 9.5.1.3, pages 9.5-7.-8

The concerns raised in question 280.1 above reflecting spatial separation, and
the concerns raised in question 280.3 above reflecting use of fire barriers

,

within a fire area apply in Subsection a. Separation of Safe Shutdown
Equipment. Please clarify this section.

280.5. Section 9.5.1.4.1, page 9.5-8

Please explain how the flame and heat resistant characteristics of the passive
fire protection fea'.ures will be determined, and to what they will be compared.

280.6. Section 9.5.1.4.1.a, page 9.5-9

Should the reference in the second line be to Subsection 9.5.1.3(a) rather
than to 9.5.1.4(a) as shown?

280.7. Section 9.5.1.4.1.b and c, page 9.5-11

See Question 280.1 above for comments on radiant energy-

shields.,

We have two questions concerning the last sentence in 9.5.1.4.1.b*

which reads, "Each fire barrier component will be tested or
analyzed to assure adequate fire resistance ratings."

a. We assume that "component" refers to such things as doors,
dampers, penetration seals and cable wraps (we have
already stated that radiant energy shields are not
acceptable), and that such "components" will be tested in
configurations like those to be used in this advanced
reactor design. The staff finds this concept acceptable.
If "component" refers to individual structural portions of
total barriers (i.e. columns and beams or portions of
concrete slabs used in the construction of fire wall or
ceiling-floor assemblies), then this concept is not
acceptable. Clarify what is meant by "component".

b. The staff Generally does not accept analysis in lieu of
full scale testing for determining the adequacy of barrier
fire resistance rating. How will such analysis be accom-
plished to assure that the results will be acceptable in
place of actual full scale testing?

This position is consistent with Section C.5.a of BTP CMEB 9.5-1 of
the Standard Review Plan, NUREG-0800.

280.8. Section 9.5.1.4.1.d pages 9.5-11,-12

a) The second paragraph ("Where door assemblies . . . devices, and
hardware.") appears to be an error. Should this be deleted? If

not, clarify your position.

b) The first paragraph at the top of page 9.5-12 is not
clear. Specifically:
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What are the qualifications and responsibilities of the person-

who will review and evaluate each configuration?

What code or standard does "analyzed" refer to?-

Will the criteria used in these analyses be that in ASTM E-152-

and NFPA 80 or will other criteria be used?

280.9. Section 9.5.1.4.2.b, pages 9.5-13, -14
.

Will each fire pump be equipped for automatic and remote manual
start, and manual stop only at the fire pump location (no remote
stop capability), or automatic stop capability that conforms to the
requirements of National Fire Protection Association Standard No.
20, "Standard for the Installation of Centrifugal Fire Pumps?"
Also, NFPA 20 is not referenced along with other NFPA standards at
the end of this section. Is this an oversight, or does Westinghouse
not intend to follow this standard with respect to their fire pump
installations? -

280.10. Section 9.5.1.4.3.c.2, page 9.5-17
.

Why has self-contained breathing apparatus (SCBA) for control room
personnel who may have to leave the control room during a fire not
been provided? (See Section C.3.c of BTP CMEB 9.5-1 of Standard
Review Plan, NUREG-0800.)

280.11. Section 9.5.1.6, page 9.5-20

Why are the words "suggested" rather than "required," and "recom-
mendations" rather than "requirements" used when referring to
National Fire Protection Association Standards 20 and 24?

280.12. Section 9.5.1.7.a.2, page 9.5-22

Should the second sentence read, "Upon completion of a task, and at
the end of each work shift . . . ?" This will assure clean-up of a
work area immediately when a task is completed rather than waiting
until the end of a shift. Also, if a task extends into other
shifts, the work area will be cleaned up at least at the end of each
shift. Please clarify.

280.13. Section 9.5.1.7.d.4, page 9.5-29

The third paragraph states that randomly selected unanounced drills
will be critiqued by independent individuals. Who are these
individuals and what are their qualifications?
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