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! Office of Administration
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| Subject: Duane Arnold Energy Center
| Docket No: 50-331

| Op. License No: DPR-49

| Comments on NUIEG 1606: Proposed Regulatory Guiaance Related to
Implementation of 10 CFR 50.59 (Changes, Tests, or Experiments)

I
References: 1) Letter from S. Frantz (MLB) to Chief, Rules and Directives Branch

'

(NRC)," Comments on NUREG 1606, Proposed Regulatory
Guidance Related to Implementation of 10 CFR 50.59 (Changes.
Tests, or Experiments)," July 1,1997

2) Letter from A. Pietrangelo (NEI) to D. Meyer (NRC), " Industry
Comments on NUREG 1606, ' Proposed Regulatory Guidance
Related to Implementation of 10 CFR 50.59 (Changes, Tests, or
Experiments),' (62 Fed. Reg. 24997 - May 7,1997)," July 7,1997

File: A-100, A-119

|

| Dear Mr. Meyer: j

!
| In a Federal Register Notice on May 7,1997 (62 Fed. Reg. 24997), the NRC

requested comments by July 7,1997 on NUREG 1606: Proposed Regulatory
Guidance Related to Implementation of 10 CFR 50.59 (Changes, Tests, or
Experiments). In addition to Reference 1, submitted on our behalf by Morgan, Lewis /
& Bockius, and the Reference 2 comments submitted by the Nuclear Energy Institute j{
(NEI), which we also endorse, IES Utilities submits the following public comments }

!

on NUREG 1606.
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We would like to begin by pointing out the significant positive effect the changes to
facilities performed under s50.59 have had on nuclear safety. This rule allows
licenser s to make timely improvements to their facilities. Our concern is that with the
lower t' u eshold for defining an Unreviewed Safety Question (USQ) if NUREG-1606
is imple mented, many of these safety enhancements will either be significantly
delayed due to the protracted review process for a license amendment or not be made
at all due to the additional expense of the preparation and approval of the license
amendment. It is imperative that this significant benefit of the rule is not adversely

[ affected by any future rulemaking or modifications to the implementation guidance.

While not a direct comment on a specific area of NUREG-1606, we would like ta
emphasize that the purpose of 10 CFR 50.59 is not tojudge whether a proposeu
activity is " nuclear safe," but solely a legal test to determine whether the licensee may
implement the proposed activity without prior NRC review and approval. All too
often this perspective is lost in discussions between the licensee and the Staff on
plant-specific issues. The emphasis in the term "unreviewed safety question" is often
placed upon the word " safety," not on the word "unreviewed," where it belongs. We
hope through this comment process that the original intent of the regulation is not
lost. *

With the above perspective in mind, we would also like to comment on the
appliccbility of 50.59 to Emergency Operating Procedures (EOP) discussed in Section !
Ill.C.4 of NUREG 1606. Because the EOPs are " symptom-based" and the accidents as !
described in the Safety Analysis Report (SAR) are " event-based," it is extremely
difficult to differentiate whether a specific EOP-directed operator action is within or
outside the design basis. This will become even more difficult upon implementation of |
the new Severe Accident Management Guidelines being developed by the indos; )
While the Staff recognizes the impracticality of trying to apply the {50.59 process x |
EOPs, ("Inpractice, the operator actions in the EOPfor design basis accidents %for j
severe accidents are interwoven and therefore it would be very difficidt to chan; . h.# ;

only with respect to the portions described in the SAR."), EOPs are not clearly exchaled '

from the scope of 50.59. This issue has been previously addressed by the Stafrand the
BWR Owners' Group (BWROG) in the resolution of the Safety Evaluation Report
(SER) to Revision 4 to the BWROG Emergency Procedure Guidelines (EPGs). The
industry position is that except where a plant takes a technical deviation from the EPGs, j

EOPs developed in accordance with the Staffs SER should be exempted from
" procedures as described in the SAR" for the purposes of f 50.59.

Another area of concern with NUREG-1606 is in Section III.D.4 regarding the !
definition of test or experiment under s50.59. The Staff position in Section III.D.4 i

has created a great deal of confusion, specifically by the addition of the first example,
is, "ifa test previously described in the SAR will be done in a different wayfrom that
described in the SAR. " Without further clarification as to what constitutes "in a
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different way," the interpretation has been made that any change to a previously-
approved test, including Technical Specification Surveillance Testing, constitutes a test
or experiment under &50.59, requiring a full safety evaluation. This interpretation is a
dramatic shift in the previously published guidance. As the attached summary
documents, changes to surveillance testing has been historically viewed as a " change to
a procedure described in the SAR " regardless of whether or not the details of the

surveillance test are contained in the text of the SAR. This new interpretation of
surveillances as a " test" will significantly increase the burden on licensees in making
changes to plant procedures that, heretofore, could be revised without full safety
evaluations under s50.59.

We appreciate the opportunity to comment on the proposed guidance in NUREG
1606.

I

Sincerely,

'

ohn Franz
Vice President, Nuclear

Attachment : 10 CFR 50.59 - Test or Experiment

i

cc: L. Root
D. Wilson i

G. Kelly (NRC-NRR) ;

A. B. Beach (Region III)
NRC Resident Office
DOCU ;
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10 CFR 50.59 - Test or Exneriment

The origin of the regulation (27 FR 5491,6/9/62), as it relates to this issue, is from
the Operating License for the GE Vallecitos reactor (DPR-1), which was not a '' power
reactor," per se, but an actual testing facility, designed and operated for the sole i

purpose of gathering data to validate GE's proposed designs for various reactor I
systems and components, particularly fuel designs, reactivity controls and nuclear
instrumentation. With this as background to the regulation, the intent of N50.59 was to

i

allow GE to conduct such tests or experiments without having to re-apply for a !
license amendment every time a new test / experiment was performed, as long as they I

stayed within the bounds of the original hazards summary report (in FSAR). The
idea here is that just because a detail of a previously-approved test / experiment has !

been modified, does not automatically mean that such a change would constitute a
new test / experiment,in one not previously described in the FSAR. The effect of the i

change must also be considered and a determination made of whether the change
causes the system, structure or component (SSC) to be operated in a new or different
way from that previously evaluated. On this last point, both the industry, via NSAC-
125/NEI 96-07, and the NRC, via the I&E Manual (Part 9800,"CFR Discussions -
Changes to Facilities, Procedures and Tests (or Experiments)," 1/1/84), have similar
interpretations as to what constitutes " tests or experiments not described in the SAR." |

There are two ideas that will be discussed. First, that " tests or experiments" under
50.59 are expected to be non-routine tests involving unusual modes of operation; and,
second, that routine surveillances and plant operation of SSCs is covered under
" procedures as described in the SAR," whether described in detail or not.

The I&E Manual Part 9800 says for tests or experiments:

"This pertains to the performance of an operation not described in the SAR
which could have an adverse ejfeet on safety-related. systems." (emphasis

added)

It also goes on to give examples of tests / experiments that would and would not
require s50.59 safety evaluations. In those examples the position is stated that
tests / experiments do not require safety evaluations if" .. the test does not involve an
abnormal mode of operation.","... even if such a test was not delineated in the
S AR...".

In 1&E Manual Inspection Procedure 37001, ("10 CFR 50.59 Safety Evaluation
! Program," 12/29/92), in describing how the inspector should conduct the inspection of

the licensee's 50.59 program in the area of tests and experiments states:

Tests or exneriments not described in the. safety analysis renort. Focus on

Section 50.59 safety evaluations for tests performed since the last NRC

|
|

l
|
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inspection of the licensee's test and experiments program (or equivalently, the
licensee's Section 50.59 program), but also review approved safety evaluations
of tests planned for the future. Since tests requiring a Section 50.59 safi>ty
evaluation occur infrequently, most, if not all, of the Section 50.59 safety
evaluations for tests prepared since the last NRC inspection of the test and
experiments program can usually be reviewed during the inspection. (emphasis

added)

This IP goes on to state:

Because precise meanings of the USQ criteria are not provided in Section 50.59,
the thresholds for USQ involvement will be interpreted differently from licensee
to licensee. The inspector must review the licensee's guidance for interpreting
the USQ criteria and decide ifit satisfies the intent of Section 50.59, which is to
limit CTEs { sic, Changes, Tests or Experiments} not requiring prior NRC
approval to those that do not exceed the bounds ofthe licensing and design basis
ofthefacility as described in the FSAR. (emphasis added)

I&E Manual Inspection Procedure 37001 contains a cross-reference to Inspection
Procedure 37703 (" Tests and Expericants Program," 4/14/92) for further guidance on
safety evaluations of tests and experiments.

In accordance with 10 CFR 50.59, the holder of an operating license may
conduct tests and experiments not described in the FSAR, provided such tests
and experiments do not involve a change to the TS or an unreviewed safety
question. The licensee should have a system along with assigned
responsibilities to assure that all proposed safety-related tests and experiments
will be checked to determine whether they are beyond the operations
described in the FSAR. (emphasis added)

The inference here is clear, a " test or experiment" under 50.59 is expected to be an
infrequent /non-routine activity that is outside the previously analyzed operating
envelope for SSCs described in the SAR. Hence a full safety evaluation should be
prepared to determine whether there is an USQ.

These same I&E Procedures discuss normal maintenance and surveillance testing
procedures in the context of" procedures as described in the SAR." In I&E Manual
Inspectum Procedure 37001, the inspector is told to sample from both the 50.59s and
applicability screenings for procedure changes.

Changes in nrocedures as described in the safety analysis renort. As a rule of
thumb, the number of Section 50.59 safety evaluations for procedure changes
that the inspector should review is about 5 percent of the number of procedure
changes the licensee last reported to the NRC as required by 10 CFR

_ _ _
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50 59(b)(2). Focus on significant changes to procedures implemented since the i

last NRC inspection of the licensee's Section 50.59 program, but also select

approved procedure changes awaiting implementation. Choose a variety of
safety evaluations foi changes inprocedure from categories such as operations,
engineering, maintenance. emergency operations, physics startup tests,
surveillance tests, administrative controls, and health physics. (emphasis added)

Further evidence of that maintenance and surveillance tests are covered in this 50.59
1

category is under " Changes in the facility or procedures" in IP 37001 in the discussion '

of temporary modifications,
i

:

Temporary modifications (e.g.,jumpero and lifted leads) of SSCs that are )
described in the FSAR that are routinely implemented byperiodic maintenance |
or surveillanceprocedures do not need to be evaluated in accordance with |
Section 50.59 each time the procedure is performed. The originalSection 50.59 '.

safety evaluationpr the procedure should remain valid as long as the
precautions andlimitations ofthe procedure are observed.,

1

Under tests or experiments, IP 37001 makes it clear that if a previously evaluated test is
changed a new safety evaluation must be performed. "If a test described in the SAR will
be done in a different way, then a Section 50.59 safety evaluation is required." Although
no further guidance is provided as to what constitutes "in a different way," it is clear
that changes to a previously described surveillance procedure in the SAR do not i

constitute a " test" if the plant remains bounded by the previously evaluated conditions. |
The same IP under changes to procedures, uses the example that " changing a procedure ]
just listed in the updated FSAR would not require a Section 50.59 safety evaluation."

'*

4 Thus, if the Staffintended that if" changing a procedure in the SAR" to be "done in a
different way," constituted a new " test" per the above statement requiring a full safety'

evaluation, then they wouldn't exclude them just because they were merely listed in the
'

SAR.

This is in recognition that such activities are not considered to be " tests or experiments,"
but fall within the scope of 50.59 for " changes to procedures as described in the SAR "
whether such activities are described in detail or not.

The industry's position is very similar - NSAC-125/NEI 96-07 states:

Written Safety Evaluations are required for test or experiments not described
in the SAR. The intent of the 50.59 criterion is to require Safety Evaluations'

of tests and experiments that might affect safe operation of the plant but were

} not anticipated by the SAR. By regulatory definition, these are tests and
experiments which could degrade the margins of safety during normal
operations or anticipated transients or degrade the adequacy of SSCs to
prevent accidents or mitigate accident conditions. Thus, previously evaluated

.
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| *ests do not require written Safety Evaluations under 50.59. For example, for '
.

preoperational tests, surveillance tests, functional tests and startup tests that !

I are performed monthly, quarterly or on a refueling outage basis, Safety |
| Evaluations are not required every time a test is performed. However, one-of- |

a-kind tests used to measure the effectiveness ofnew techniques or a new c

? system configuration that can affect systems important to safety will require
!' Safety Evaluations before being conducted. Post-modification testing should ;

he considered if an abnormal mode ofoperation is required and may be h

! included in the modification safety analysis. (emphasis added)

Thus, it is apparent that routine surveillance tests, whether described in detail in the
FSAR or not, are not considered " tests or experiments" under this regulation, as long
as they are bounded by the normal operating modes and conditions described in the
FSAR. i

, i

i

i
!
!

,

;

;
,

_ - . _ _ _ . i


