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1.0 INTRODUCTION

By letter dated August 30, 1996 the Public Service Electric & Gas Company (the
lTicensee) requested a license amendment in which the licensee proposed changes
to the Hope Creek Updated Final Safety Analysis Report (UFSAR) related to the
design basis for the station service water system (SSWS) and ultimate heat
sink (UHS). While the proposed amendment did not change the Technical
Specifications, the licensee had determined that the proposed changes involved
an Unreviewed Safety Question which required prior NRC approval.

2.0 DISCUSSION

The Ticensee proposed to revise UFSAR Section 9.2.5 such that the UHS limiting
temperature bases could be decoupled from coincident loss-of-coolant accident
(LOCA) and safe shutdown earthquake (SSE) scenarios. The proposed changes
would allow a higher UHS temperature 1imit to be established by taking credit
for the normal SSWS discharge path to the cooling tower. This normal
discharge path is not designed to Seismic Category I (SC-I) requirements.

The licensee’s justification for the proposed changes is that the application
of coincident design basis events (SSE and LOCA) for SSWS heat removal
analysis is in excess of the staff’s design basis requirements (e.g., General
Design Criteria [GDC], the Standard Review Plan [SRP], and Regulatory Guides
[RGs]).

3.0 EVALUATION

The licensee’s justification does not recognize that a LOCA, in addition to
being a design basis event, is also a design basis accident (DBA) for which
all mitigating systems and components are required to be designed to SC-I
requirements in accordance with Appendix A to 10 CFR Part 100. Credit for any
non-seismic equipment to mitigate the consequences of a LOCA would require an
exemption to Part 100 requirements. Additionally, one of the licensee’s
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stated safety design bases in UFSAR Section 9.2.1, Station Service Water
System, is that all SSWS components that are required to operate in the event
of a LOCA are designed to SC-1 requirements. The proposed changes would allow
credit for non-seismic portions of the SSWS and, therefore, also do not meet
the design and licensing basis for the SSWS.

We are also concerned about the licensee’s new, narrower interpretations of
the regulations and staff’s guidelines in order to compensate for specific
weaknesses in the overall design of the plant’s cooling water systems. For
instance, the licensee maintained that "these [new) interpretations are
consistent with RG 1.27, ‘Ultimate Heat Sink,’ which states that the
evaluation of the UHS design basis requirements are determined using the
probability of concurrent phenomena." The licensee’s new interpretation is
that "concurrent phenomena" can apply to combining the LOCA and the SSE. The
licensee fails to discuss the rest of RG 1.27 which plainly identifies that
“phenomena,” as used in the RG, applies to external events such as natural

phenomena or accidental phenomena (site-related events such as shipping and
transportation accidents).

The regulations do not specifically address nor do they require the
simultaneous postulation of an SSE and a design basis accident (unless it can
be caused by the SSE). However, the NRC’s regulations and guidelines clearly
stipulate that structures, systems, and components necessary to mitigate the
effects of a LOCA shall be designed to SC-I requirements. Reliance on only
safety-related SC-1 equipment following a LOCA is also consistent with staff
practice prior to issuance of the associated regulations and guidelines. The
purpose of the requirement for reliance on only safety-related SC-1I equipment,
following a LOCA, is not to protect against a concurrent SSE and LOCA, but to
provide assurances that post-accident equipment is high in quality and,

therefore, highly reliable. The licensee’s proposed changes are, therefore,
unacceptable.

4.0 CONCLUSION

Based upon the above, the licensee’s application dated August 30, 1996 is
unacceptable and the application is, therefore, denied.
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