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DuxE POWER GOMPANY
P.O. box 03189

tus ABTEWTE, N.c. 98942

95m B. m aa --''a =
I*' ***

February [9859g,.==-

Dr. J. Nelson Grace, Regional Administrator
U. S. Nuclear Regulatory Commission
Region II
101 Marietta Street, NW, Suite 2900

Atlanta, Georgia 30323

Subject: Oconee Nuclear Station
IE Inspection Report

50-269/84-33
50-270/84-30
50-287/84-34

Dear Sir:

In response to your letter dated January 23, 1985 which transmitted the
subject Inspection Report, the attached response to the cited items of
non-compliance is provided.

Very truly yours,

b.
Hal B. Tucker

SGG: sib

Attachment

cc: Mr..J. C. Bryant
NRC Resident Inspector
Oconee Nuclear Station

|

|
:

8507190008 850222
~

)
PDR ADOCK 05000269

| \
,

[ [ g j_ \'G PDR



4
-

- , .. .

, ,

3*
.

._

Violation 1

10 CFR 20.301 forbids a licensee to dispose of licensed material as waste
except'(a) by transfer to an authorized recipient as provided in the
regulations in' Parts 30, 40, 60, 61,-70, or 72 of this chapter, whichever
may be applicable, (b) as authorized pursuant to 10 CFR 20.302 or 10 CFR 61,
or, (c) as provided in 10 -CFR 20.303, applicable to the disposal of licensed
material by release;into. sanitary sewage systems, or in 10 CFR 20.306 for
disposal of specific wastes, or in 10 CFR 20.106 (Radioactivity in effluents
to unrestricted areas).;

Contrary to the above, from September 1981 to June 1984, 18,635 gallons of
slightly contaminated waste oil containing approximately 13.5 microcuries
of Cs-317 and 1.18 microcuries of Cr-51 was disposed of by transfer to a
-fossil-fueled power plant to be burned.

- This is a Severity Level IV violation (Supplement IV).

Response

1) -Admission or denial of the alleged violation::

This violatf n is denied by Duke Power Company for the reasons
given below.

2) . Reasons for the denial of_the alleged violation:

Oil from the secondary system which would not normally be considered
-contaminated, was surveyed and, if less than exempt quantities (10 CFR
30.18) were measured, the oil was shipped to Lee Steam Station, a
fossil fuel steam plant for disposal by burning. The oil was not
burned at Lee without additional regulatory approval. Duke Power
Company submitted to the South' Carolina Department of Health and
Environmental Control (DHEC) a " Spent Oil Management Program for-

.

Duke's South Carolina Facilities" which describes the burning of oil

containing exempt quantities of radioactivity at Lee. This Program

was approved originally in 1980 by the State of South Carolina in a
letter dated October 20, 1980, and has been reviewed annually since

,

then. South Carolina DHEC is the agency responsible for implementing |
10 CFR 20 in South Carolina under the agreement states program

~

(10 CFR 150). Duke Power Company did not violate 10 CFR 20.301,
_ 10 CFR 30.302, and 10 CFR 20.303 by burning oil at Lee.

Duke's response to IE Information Notice No. 83-05, which stated that
a license application had to be initiated for any method of disposing
of radioactive material.which was not_ described _in the regulations, did
not-question the disposal of contaminated waste oil which was being
- shipped to Lee for burning because:

(1)' The criteria of 10 CFR 30.18 were used to ship the waste oil
to Lee, and

4 (2) burning of oil at Lee was approved by South Carolina DHEC.
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Use of'10 CFR 30.18 to ship the waste oil to Lee was questioned as the
= result 'of. a letter from NRC Region II dated March 20, 1984; Region II
clarification of 10 CFR 30.18 would not allow it to be used for disposal
purposes so shipments of slightly contaminated oil to Lee were stopped
and NRC Region II notified of the incident by a letter dated October 24,-

1984.
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Violation 2

10 CFR 20.203(d) requires that each airborne radioactivity area shall be
conspicuously posted with a sign or signs bearing the radiation caution
symbol and the words: " Caution - Airborne Radioactivity Area". " Airborne
Radioactivity Area" is defined as any room enclosure, or operating area in
which airborne radioactive materials composed wholly or partly of licensed
material exist in concentrations in excess of the amounts specified in
Appendix B, Table I, Column I of 10 CFR 20, or when in any of the areas
listed above, airborne radioactive material, when averaged over the number
of hours in any week during which the individuals are in the area, exceeds
25 percent of the amounts specified in Appendix B, Table I, Column I of
10 CFR 20.

Contrary to the above, on October 1, 1934, an airbornr. radioactivity area
of Xe-133 and Xe-135 at concentrations of 2.7 and 4.6 times the concentrations

! specified in 10 CFR 20 Appendix B, Table I, Column I, respectively, were
measured in the Unit 2 auxiliary building corridor outside the gas decay tank

|
room with personnel present in the area and the area was not posted with

| signs indicating the airborne radioactivity area.
I

l
'

This is a Severity Level V violation (Supplement IV).

This violation applies to Unit 2.

Response

1) Admission or denial of the alleged violation:

This violation is denied by Duke Power Company for the reasons given
below; however, in response to the inspectors concern, Oconee has
initiated a program to post areas where noble gases are the only
identified materials as " Airborne Radioactivity Area - Noble Gas
Only". Respiratory protection will not be required due to its
ineffectiveness. Noble gas cloud characteristics (dose rate, etc. . .)
will not be included on the signs due to the transient conditions of
noble gases in station operating areas. However, this posting
program is considered a temporary measure and will be eliminated
upon favorable resolution of this violation.

2) Reasons for denial of the alleged violation:

It is Duke Power's interpretation that the regulatory philosophy for
airborne noble gases and radionuclides with half-lives less than 2
hours allows e::posure to these radioisotopes to be treated as
external doses. 10 CFR 20.103, footnote 2, states:

"... For radioactive materials designated "Sub" in the
" Isotope" column of the table, the concentration value
specified is based upon exposure to the material as an
external radiation source. Individual exposures to
these materials may oe accounted for as part of the
limitation on individual dose in 20.101. These nuclides
shall be subject to the precautionary procedures
required by 10.103(b)(1) ."
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Noble gases are listed in 10 CFR 20, Appendix B as "Sub" materials.
Further, shortlived isotopes (T < 2 hrs., notably Rb-88) are not l

listed specifically to Appendix B; a generic MPC value is listed as 1

a " submersion" dose MPC. International Commission on Radiation
Protection Publication 30 supports this approach as technically
sound. ICRP30, part 1, paragraph 8.2.3 states:

"Therefore, when applying the system of dose limitation
described in Chapter 2, it is clear that, for exposure
by submersion in radioisotopes of the noble gases,

g external irradiation will be of such overriding importance
'

that it alone need be considered. Thus, in this report
dose equivalents from absorbed gas and gas contained
in the lung have been disregarded."

Further, paragraph 8.2.3.1 states:

"If the daughter radionuclide is not an inert radioactive
gas, it can be shown that in practice dose equivalents
from daughters produced from their parent absorbed in
body tissues will usually be small compared with the
external dose from parent and daughter outside the body.
In this report dose equivalents from the daughters
produced from their parent in body tissues have been
disregarded."

The doses associated with these materials are subject to the controls
in 10 CFR 20, paragraph 20.101. Additionally, these nuclides are
subject to the precautionary (ALARA) procedures of paragraph 20.103(b)(1):

"(b)(1) The licensee shall, as a precautionary proce-
dure, use process or other engineering controls, to the
extent practicable, to limit concentrations of radio-
active materials in air to levels below those which
delimit an airborne radioactivity area as defined in

20.203(d)(1)(ii)."

The definition refered to here (20.203(d)(1)(ii)) is:

"(11) any room, enclosure, or operating area in which
airborne radioactive material composed wholly or
partly of licensed material exists in concentrations
whicn, averaged over the r. umber of hours in any week
during which individuals are in the area, exceed 25
percent of the amounts specified in Appendix B Table
I, Column 1 of this part."

The external dose associated with these isotopes should be measured
and controlled like all other external hazards, and the concentration

of these isotopes should be reduced to an ALARA value (< 25% MFC).
For submersion MFC value-, this 0.25 MFC corresponds to roughly
300 mrem per quarter below which no personnel monitoring requirements
exist.



.v- =
. . .

.

g. y .'* , - _3_
*

. ,.

h,

~

*
1,

Normal. respiratory' protective measures are not effective in reducing |
doses from this materiali Posting an area where this material is
present as an Airborne Radioactive Nbterhial Area would imply that the
area be controlled as such by MPC-hour limitations, respiratory

.

protective equipment use and bioassay confirmatory measurements.
. These controls are not effective in light of the far greater hazard

posed by external exposure to these nuclides. Without the need for
effective internal dose control, a significant-increase in protection
offered to the worker is not realized by merely posting these areas
as airborne' areas.
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