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PUBLIC SERVICE COMPANY OF COLORADO
P. O. BOX 84O DENVER. COLORADO 80201

SC^ " " "" December 11, 1984
vice -c or ' Fort St. Vrain

Unit No. 1
P-84520

Regional Administrator gggg%@
Region IV
Nuclear Regulatory Commission s

611 Ryan Plaza Drive, Suite 1000 s 2 i M4
Arlington, Texas 76011 gy

"~

Attn: E. H. Johnson

DOCKET NO. 50-267

SUBJECT: 10CFR50, Appendix R Fire Protection
Evaluation

REFERENCES: 1) NRC Letter dated November 5, 1984
Johnson to Lee (G-84420)

2) HRC Letter dated April 20, 1982
'

H. Denton (NRC) to S. Bernsen
(Bechtel Power Corporation)

Dear Mr. Johnson:

We have received Reference 1 which forwarded coments and questions
on our applicable guidance for compliance with 10CFR50, Appendix R.
Responses to those comments and questions are included below:

NRC Question / Comment

We recomend that an implementation schedule be provided with
each modification, as that modification is proposed, rather than,

waiting until 3 weeks after NRC approval of the final portion of
your review. We assume that, as required by 10 CFR 50.48, some
modifications will be implemented concurrently with the review as
inferred from the statement " modifications not complete at that
time."
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PSC Response

PSC will submit implementation schedules along with proposed
modifications when appropriate. However, for certain
modifications, PSC may choose to obtain NRC concurrence that the
approach selected is acceptable prior to expending significant
amounts of money.

NRC Question / Comment

..

Since the basis for accepting possibly higher consequences from a
fire in the J and G wall area is, in part, the additional'

protection provided by an automatic spray system, we question why
'this modification cannot be implemented in a more timely manner.

PSC Response

Automation of the J and G wall fire suppression system will
involve rerouting of pipes and changes in the Class 1 seismic
boundaries. The schedule submitted for completion of this
modification was deemed reasonable to allow for- design,
associated seismic analysis, design approval internal to PSC and
in accordance with PSC procedures, material procurement and
delivery, construction, and testing. We are making every effort
possible to minimize the time required for this significant
modification, noting that the design work will be occurring
simultaneously with the effort also required by our staff for the
Appendix R evaluation.

NRC Question / Comment

The phrase, " prior to considering any postulated fire damage,"
-

,y
needs to be explained. Section III.L of Appendix R, which is the
basis for the requirements being considered, requires alternate
shutdown equipment be powered by an onsite power source following
any fire which would require its operation.

PSC Response

Item III.D of the FSV criteria states.that systems and equipment
relied upon in the Appendix R Evaluation will have two sources of
power " prior to considering any postulated fire damage". This
phrase was included to clarify that two sources are not required
after the fire. It 'is understood that. the fire protection
evaluation must' address the susceptibility of these power. sources
to fire damage. In the current evaluation, ~PSC and TENERA
Corporation are assuring that one train 'of equipment relied upon
for shutdown following ~a' fire is powered by at least one onsite
power source following any fire.
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NRC Question /Coment

The last sentence, referring to equipment being " considered to be
manually operable within 1 hour after the start of the fire,"
needs_to be explained. We question the ability to reenter a fire
area within 1 hour to operate equipment because of the need to
extinguish ~ the fire, remove the smoke and possibly clear away
debris. A more prudent approach may be to consider a 2-hour
delay in the review and analysis to allow for an orderly rect,try.
If- the analysis does not allow for longer time periods, we would
consider shorter than 2-hour periods on a case-by-case basis
rather than as a general criteria.

PSC Response

The statement that mechanical equipment will be " considered to be
manually operable within 1 hour after the start of the fire" was
used based upon mutual agreement at our June 8, 1984 meeting in
Bethesda, MD. We also understand that this guidance has been
used at other nuclear plants (see reference 2). Reference 2
contains guidance which suggested consideration of a 1 hour delay
prior to reentry following a fire. The evaluation currently in
progress will justify any manual actions required within 2 hours
of the start of the. fire by considering accessibility, smoke,
surrounding debris, and the extent of actions required.

If !you have any questions, please contact Mr. M. H. Holmes at (303)
571-8409.

Very tr ly yours,
-

dl*

0. R. Lee, Vice President

. Electric Production
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NRC Guestion/ Comment

The last sentence, referring to equipment being " considered to be,

4 manually operable within 1 hour after the start of the fire,"
i' needs to be explained. We question the ability to reenter a fire

area within I hour to operate equipment because of the need to
extinguish the fire, remove the smoke and possibly clear away
debris. A more prudent approach may be to consider a 2-hoc
delay in the review and analysis to allow for an orderly reentry.
If the analysis does not allow for longer time periods, we would
consider shorter than 2-hour periods on a case-by-case basis

.rather than as a general criteria.

PSC Response

The statement that mechenical equipment will be " considered to be
manually operable within 1 hour after the start of the fire" was
used based upon mutual agreement at our June 8, 1984 meeting in
Bethesda, MD. We also understand that this guidance has been

-used at other nuclear plants (see reference 2). Reference 2
contains guidance which suggested consideration of a 1 hour delay
prior to reentry following a fire. The evaluation currently in
progress will justify any manual actions required within 2 hours
of the start of the fire by considering accessibility, smoke,
surrounding debris, and the extent of actions required.

If 'you have any questions, please contact Mr. M. H. Holmes at (303)
571-8409.

Very t ly yours,

u

. Lee', Vice President.

Electric Production-
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UNITED STATES OF AMERICA
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION

,

In the Matter )

Public. Service Company of Colorado Docket No. 50-267
Fort St. Vrain Unit No.1 )

AFFIDAVIT
-

0. R'.' Lee, being duly-sworn, hereby deposes and says that he is
Vice President of Public Service Company of Colorado; that he is duly
authorized to sign . and file with the Nuclear Regulatory Comission
the attached 10CFR50, Appendix R Fire Protection Evaluation; that he
is familiar with the content thereof; and that the matters set forth
.therein are true and correct to the best of his knowledge,

information and belief.

&L
0. R. Lee
Vice President

STATE OF [M )

COUNTY OF [ e W

.

.

--Subscribed and sworn to be# ore me, a Notary Public on this /7d
day of ha,Jt/ , 1984.

,

8b
* : u t. n
W ,u>tbat3

My comission expires gd /9 , 198 7.
.
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: Mr. 5. A. Bernsen ,
'

Manager of Nuclear Engineering
i Bechtel Power Corporation '

/ P.O. Box 3965

/ San Francisco. CA 94119,

| Dear Mr. Bernsen:
i

| In response to your letter of March 9.1982, the staff has given further
| consideration to the issues you have raised regarding potential control

room fires and the appropriate methods for providing protection from the!
'

. effects of such fires. You met with members of the NRC staff on July 29

|/ 1981. to have an interchange of ideas regarding fire protection for the1

control room. The major agenda item was the proposed control room fire
L protection criteria contained in your letter of July 2.1981. During the
i course of the meeting, you expressed certain concerns regarding our
I approach to fire protection in the control room and asked us to address --

certain questions you had regarding the likelihood and consequences of.

control room fires. Since then, we have evaluated the control room fire
issue on a number of plants in the operating license review process and-

have met on several occasions with an industry group seeking fire protec-
tion requirements. including the clarification of control room fire
protection issue.

Before responding to your specific questions. I think it would be better
to discuss what I perceive to be your major concern with the approach the
staff has taken regarding exposure fires in the control room and the usually
assumed need for electrical isolation between the control room and the remote %
shutdown station. I understand that you have no reservations with regard to"
providing a remote shutdown station which can be electrically isolated from.

the main control board in the control room. Thus. in the event of a fire
which damages the main control board the remote shutdown station is

. capable of accomplishing those plant shutdown functions provided by the main
| control board independent of the control room. Your concern with isolating
| the remote shutdown station. as I understand it is that panels in the -

control room complex that automatically control plant shutdown operations| .

after scram initiation should not be transferred to the remote shutdown
panel, and isolated from the control room. The transfer could result in
interrupting an automatic protective action at a critical time and the
switching or isolation devices could introduce greater unreliability into
the circuitry. We appreciate your concern. However, we cannot accept yourt -

i postulation that an exposure fire in the vicinity of these panels without
additional protection will not damage adjacent panels which provide redundanti

'

automatic shutdown logic. .

|
|

~ ---
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We feel that Appendix R to 10 CFR Part 50 provides a solution to your
concern. Appendix R states the technical requirements for separation.
These requirements provide that one train of systems necessary to achieve
and maintain hot shutdown conditions from either the control room or

i emergency station (s) is free of fire damage. Paragraph III.G.2 specifically
addresses the concern regarding maloperation of redundant shutdown systems |;

| and specifies means which should be implemented to meet the " free of fire
damage" reg:hement, namely:

.

1. separation by three hour barriers; i.

2. separation by 20-foot horizontal distance; or ;

; 3. provisions for fire barriers having a one-hour rating and |
automatic fire suppression in the area under consideration. ;'

.

! If these three means of providing assurance of availability of one train of
shutdown equipment are not adequate, then alternative shutdown capability'

independent of the cables, systems or components in the area is specified.'
.

If you find the provision of alternative shutdown for these logic functions
objectionable (i.e., switches for transfer of controls to a remote shutdowni

j station), a number of options listed above could be employed to protect the -
function, such as a one-hour fire barrier with a suppression system.'

; Accordingly, we suggest that you modify your control room criteria to consider
| the effects of exposure fires on redundant control panels required for hot

shutdown. 'nd provide adequate separation to meet the technical requirements
.

of Appendix R to 10 CFR Part 50.j
,

| At the and of our meeting on July 29 you requested that we respond to three
questions. These questions and the staff's response are as follows:'

Question 1: What fires have occurred in the control rooms of nuclear
power plants?

Response: A fire which has required the evacuation of the control room
has not yet occurred. Betwean January 1955 and May 1978, two
cabinet fires have been reported in control rooms. Enclosed
is a list of references on fire incidents. information on
two control room fires, supplied to us by American Nuclear

! Insurers, and a reprint from Nuclear Safety entitled " Nuclear
Plant Fire Incident Data File."

Question 2: When can operators return to the contal room after a firef

Response: The operators could return to the control room when the
following conditions have been met:

1. The fire has been extinguished and so verified by e

appropriate fire 3rotection personnel.
2. The control room us been deemed habitable by appropriate

firp-p roteetd on-ge rs onnel-e nd-th e-s hi ft-s u perv i s orc
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3. Damage has been assessed and. if necessary. corrective
action has been taken to assure necessary safety,-

control and information systems are functional (some
operators may assist with these tasks) and the shift
supervisor has authorized return of plant control to
the control room. -

4. Turnover procedures which assure an orderly transfer
.

of control from the alternate shutdown panel to the
control room has been completed.

'

We consider that it would take at least one hour to
; accomplish the above tasks.

Question 3: What action can they taket
,

Response: Operators returning to the control room can take arty actions
compatible with the condition of the contrs1 room. Controls
in any area (cabinet) where the fire occurred would not be
available. Smoke and fire suppressant damage in other areas
(cabinets) must also be assessed and corrective action taken
before controls in such cabinets are deemed functional. Con-
trols in undamaged area (cabinets) could be operated as
required. Hinor modtfications inside the control room say
be performed to reach cold shutdown..

.,

With respect to your comments on recent requirements to address spurious
actuations or operations caused by a control room fire and the effects of a
fire on systems not isolated. I have asked Dick Vollmer to contact you directly-

to discuss these instances in more detail.4

I hope this letter and staff corments are responsive to your concerns.
,'

Mr. Vollmer will send you the results of our discussions with the industry
fire protection group when they are available.

; Sincerely. .

,

Orlainst signed by! -

t N. R. sentes

I Harold R. Denton, Director
! Office of Nuclear Reactor Regulation

Enclosures: (3)Asstated,

'
. NOTE: Concurrences by D5I & DE on technical discussion on
'

n, ext concurrence sheet.
'
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