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DMCE POWER GOMPANY'
'

*
P.O. BOX 33189

HALD. TUCKER ~
CHARLOTTE, N.C. 28242

.

TELEPHONEs == ,- m t January 6, 1984 (704 ara-4sas= ==... - noi.
.

4.
i

Mr. James P. O'Reilly, Regional Administrator
U. S. Nuclear Regulatory Commission,

Region II
101 Marietta Street, NW, Suite 2900
Atlanta, Georgia 30303-

. Subject: Oconee Nuclear Station
IE Inspection Report
50-269/83-34
50-270/83-34
50-287/83-34

Dear Sir:

In response to your letter dated December 8,1983 which transmitted the subject
Inspection Report, the attached response to the cited item of non-compliance

'

is provided.

I declare under penalty of perjury that the statements set forth herein are
true and correct to the best of my knowledge on January 6, 1984.

Very truly yours,

Mk;--
_ - -

Hal B. Tucker
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Violation

10 CFR 20.203(e) requires that each area or room in which licensed material is
used or stored and which contains any radioactive material (other than natural
uranium or thorium) in an amount exceeding 10 times the quantity of such mate-
rial specified in Appendix C of this part be conspicuously posted with a sign
or signs bearing the radiation caution symbol and the words: " Caution, Radio-active Material" or " Danger, Radioactive Material".

.. :. - - -.-- ~ * ''
-

Contrary to the above, on November 16, 1983, a pond located in an unrestricted
area at the plant site, which contained greater than 10 times Appendix C quan-

,

tities of licensed material, was not posted.

..This is .a Severity Level V Violation (Supplement IV).
Response

1) Admission or denial of the alleged violation:

Duke denies the alleged violation. The regulations in 10 CFR 20 control
the possession, use and transfer of licensed material by the license to
limit the exposures of individuals to the radiation protective standards
of this part.

The regulations governs control of radioactive materials in cestricted areas
and release of radioactive materials to unrestricted areas. Duke intre-
prets the regulation as only requiring posting (620.203(e)) in restricted

Posting of unrestricted areas is not required as the radioacti-areas.
vity contained therein has been released in a controlled manner from a
restricted area in accordance with f 20.106.

In this instance, sediment samples from Chemical Treatment Pond No. 3
(CTP-3) did indicate the presence of certain radionuclides. However,
based on previous NRC findings, this area was considered to be an unre-stricted area. Furthermore, it is to be expected that sediment samples
collected from any effluent release unrestricted area of a receiving
water body will contain a significant fraction of the total amount of
radioactive material released. (This process is described in lAEA
' Safety Series #36, Disposal of Radioactive Wastes into Rivers, Lakes ,and Estuaries , Vienna 1971.)

Previously, in NRC Inspection Report 50-287/79-33, the Oconce Sewage
Treatment System as well as CTP-3 were considered to be outside the re-
stricted area. The sources of activity in CTP-3 are from releases from
CTP's 1 and 2 and the turbine building sumps. All activity has been ac-
counted for to meet effluent release reporting requirements and has been
assumed released to the environment.

.*

The newly revised Oconee radiological effluent Tec.hnical Specifications
(RETS), NRC approval pending, considers CTP-3 inside the restricted area
for effluent releases.

At the time of the violation the RETS was not in
place and based on the previous NRC position noted above Duke's subsequent '
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treatment of CTP-3 and downstream creas,as unrestricted areas, the pro-
~

visions of 10 CFR 20 920.203(e) as cited are not considered to be appli--cable. *

N)2
-

Reasons ' for the violation if admitted:
.,..

Not applicable; see (1) above.
-

,

3) Corrective steps which have been taken and the results achieved: '

Notwithstanding the statements provided above,;.CTP-3 was posted per 10
CFR 10.203(3) during the inspector's . visit. Since.CTP-3 now is inside
the restricted area boundary for liquid effluents per the new RETS. 'and
since this pond can.undet special circumstances be used to collect liquid'

.

effluents.and delay their release, that, area will remain posted as a con-
servative interpretation of 10 CFR 20.203(e). However, all areas down-
stream from the outlet of CTP-3 are .still not considered to be storage
areas per 10 CFR 20.203(e) and are thus not required to be posted.

4) Corrective steps which will be taken to avoid further violations:

As stated in (3) above, under the new RETS requirements and conservative
interpretation of 10 CFR 20.203(e), CTP-3 will remain posted and will be
periodically surveyed.

5) Date when full compliance will be achieved:

All corrective action is complete.
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