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, ,

u

Mr.' James P. O'Reilly, Regional Administrator
U. S.= Nuclear Regulatory Commission
Region II
.101 Marietta Street, NW, Suite 2900

Atlanta, Georgia 30303

Subject: Oconee Nuclear Station
.IE Inspection Report 50-269/83-34,

50-270/83-34, and 50-287/83-34

Dear Sir:

By letter dated March 9, 1984 NRC/ Region 11 requested a supplemental response
relative.td the Duke response.of January 6, 1984 to the violation identified
in the subject inspection report.

The corrective actions needed to. eliminate the cited item of non-compliance
with 10 CFR 20.203(e) have been'taken; however, after reviewing the bases
of your conclusion that unrestricted areas with activities in excess of

-

10 CFR 20 limits should be posted, we continue to disagree with the inter-
pretation of that regulation and believe that such an. interpretation has
broad generic implications to the nuclear industry.

Accordingly, Duke is, under separate cover letter, requesting that NRC/0NRR
provide an interpretation, pursuant to 10 CFR 20, 520.6, of the requirements
relative to this issue. Pending receipt of a response from ONRR, Duke will
hold in abeyance any further corrective actions relative to this' violation.

Very truly yours,

S Ie

s-.Hal B. Tucker j
t
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- April 25, 1984^

Mr. Harold :R. Denton,' Director

Office of Nuclear Reactor Regulation
.U. S. Nuclear Regulatory-Commission
~ Washington, D. C. 20555 .

Attention: Mr. John F. Stolz, Chief
Operating Reactors Branch No. 4

Subject: Oconee Nuclear Station
Docket Nos. 50-269, -270, -287

Dear Sir:

The purpose of this letter is to request an NRC interpretation of the requirements
of 10 CFR 20. This request is prompted by a recent IE Inspection and Notice
'of Violation for the Oconee Nuclear Station. Copies of the pertinent corres-
pondence are attached and the history of the violation is discussed in the
following paragraphs. Briefly, NRC Region II has cited Duke Power, Oconee
Nuclear Station, for failure to post a pond located-in an unrestricted area
which contained greater than ten times 10 CFR 20, Appendix C quantities of
licensed material. NRC Region II states that the posting requirements of
10 CFR 20.203(e) apply to collective concentrations of low activity, large
volume areas, located in unreetricted areas as well as restricted areas. Duke

Power disagrees with this interpretation of the regulations.

This apparent violation was found during the course of a routine NRC inspection
in November 1983 and was documented in Inspection Report 50-269/83-34, 50-270/
83-34-and 50-287/83-34, a copy of which is attached for your convenience. At
the time of this violation, the area in question was not within the Oconee
restricted area boundary. However, as a result of the 10 CFR 50, Appendix
reviews, it had been determined that it would be included and that the new ,I
restricted area boundary would be at the discharge of the pond. All downstream
areas would be considered unrestricted areas. (These requirements were to
become effective upon issuance of the Appendix I Technical Specifications.)
Because of this, Duke originally agreed to post the pond during the period of
the inspection.

.

By License Amendments 125, 125, and 122 dated January 16, 1984, the NRC issued
the Appendix I Technical Specifications and fully established the restricted .

area boundaries as noted above. By letter. dated January 6, 1984 (copy attached),
Duke provided'a response which denied the violation but stated that the area
would be posted as it was included in the restricted area boundary as defined
by the Appendix I revieds.
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J In response,;NRC Region I'. stated, in a letter dated' March 9, 1984 (copy
attached), that they did not agree that: areas found above.10 CFR 20 limits
in unrestricted areas need not be posted. Rather, they' stated that.such areas
.are of even more concern than those in restricted areas and should be posted.
. Duke agrees wit.h the NRC Region II statenent that "If those concentrations
are enough of concern to be posted in a restricted area, they are of even

'

more concern in an unrestricted area." However, after further review of the
circumstances surrounding this incident, Duke has found that whether the
subject pond is located-in a restricted or unrestricted area is not the main
concern; the main concern is the applicability of the particular federal
regulation that was cited as being violated. 10 CFR 20, 520.203(e) reads:

,

"(e) Additional Requirements. (1) Each area or room in'

which licensed material is used or stored and which
contains any radioactive material (other than naturalr

uranium or thorium).in an amount exceeding 10 times
the. quantity of such material specified in Appendix C

,

of this part [is required to] be conspicuously posted
with a sign or signs bearing the radiation caution

, symbol and the words: ' Caution, Radioactive Material (s)'
or ' Danger, Radioactive Material (s).'"

i

Sediment core samples from Chemical Treatment Pond Number 3 (CTP3) were
tested and their activity was multiplied by the estimated volume (2,200 cubic
yards) of the pond sediment and a total activity was calculated. This was the.

i value used to compare to the quantities specified in Appendix C of Part 20.
If we are to assume that-20.203(e) applies to the 3.8 million gallon, 88,200

a square feet Chemical Treatment Pond Number 3, the " area" would be the pond,
'

more specifically, the pond bottom inventory. " Licensed material" would refer
to the pond sediment, a " byproduct". due to the absorption of some of the radio-,

j active material released into the pond water. This sediment would then be
considered " stored" at the-bottom of CTP3. Using this interpretation, anya

low activity material, for example, low activity topsoil, defined as a byproduct
I due to a certain amount of absorption of radioactivity, if taken in a large

enough area, may exceed ten times the quantities listed in Appendix C, and
would be subject to the posting requirements of 10 CFR 20, 520.203(e). It is

; our belief that these. posting requirements were not intended for low activity
radiation spread over a large area, whether in a restricted or non-restricted

j area. On the contrary, it would seem more logical to believe that the regulation -

; was referring to a more centralized and possibly contained radioactive source
; in "any room, enclosure, or operating area" (these were areas referenced in

20.203(d) - Airborne Rad,ioactivity Areas).4

:
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:Section 20.204(a)' reads:

'"(a) A room or area is not required to be posted with- e

a caution sign because of the presence'of a sealed
source provided the radiation level twelve inches
from the surface of'the source container or housing -

does not exceed five millirem per hour."

-If all of the activity.in the sediment in CTP3 was concentrated in one spot,
at twelve inches above a dried (assuming no water shielding) pond bed, the
inaximum exposure to' an -individual at that spot would be 3.8 millirem per hour.
Using a more realistic approach, assuming the sediment was uniformly spread

2over the surface area of the pond (88,200 ft ), at twelve inches above the
dried pond bed, the maximum radiation level, which'would be found at the pond
center, would be less than .001 mrem per hour. The material in this case is
not contained in a " sealed source" but is shielded by the water in the pond.
Even without the shielding, the radiation level would be considerably less than
4 hat is considered the maximum permissible level needed for exemption from
posting.

Another reason we believe-that 20.203(e) is_not applicable in this particular
instance is the existance of 10 CFR 20, 520.105 - Permissible levels of radia-

tion in unrestricted areas. The control of radioactive materials and sources
should be more restrictive in unrestricted areas than restricted areas due to

, the lessened degree of licensee control and the higher probability of public
exposure; and, Part 20.105 is,more restrictive than Part 20.203. Except with
Commission Authorization, radiation levels in an unrestricted area cannot exist
wherein if an individual were continuously present in that area, a resultant
dose for that individual could be in excess of two millirems in any one hour
or 100 millirems in any seven consecutive days. The maximum contact dose to
someone in the center of the hypothetically dry CTP3 would be less than .002
millirem in one hour. The values measured in CTP3, when collectively takenf
meet the criteria of the regulation governing radiation levels in unrestricted
areas. Thus, the health and safety of the public are not jeopardized by the
existence of this pond and its contents.

Questions were brought up in the March 9, 1984 NRC Region II response as to
why the Chemical Treatment Ponds Numbers i and 2 were previously posted with
radiation warning signs and Chemical Treatment Pond Number 3 was not. There
is actual material storage (resin waste to settle out), smearable contamination

,

at the' water's edge, and associated measurable dose rate at-CTPs 1 and 2. This i
is not true for CTP3. There had been no earlier justification to posting the
pond area in question. The' posting criteria for CTPs 1 and 2 did not, and do
not now, apply to CTP3. '
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Duke continues to believe that the health'and safety of the public is our
primary concern. Effluent releases will continue to be monitored and limited
so as to comply with 10 CFR 20 regulations, Appendix I regulations, and Oconee
Nuclear Station Technical Specifications. In addition, Duke:is soon to propose
to the NRC an alternate method of disposal of low activity wastes at Oconee
which will decrease the activity released to all Chemical Treatment. Ponds.
.All radioactivity releases, no matter how small, are of concern to us, and any..

unpredictable concentration of radioactivity is our concern whether in a
restricted ur non-restricted area.

Duke requests, pursuant to 10 CFR 20, 520.6, that the NRC issue an interpretation
of 10 CFR 20 with respect to posting of large volume, low activity areas. Duke
considers that the NRC Region II interpretation of regulation 20.203(e) is overly'

conservative and is not within the overall concept of 10 CFR 20. Should the
NRC Region II. interpretation be held as valid, we believe that it would create
generic industry implications and would result in the need for NRC rulemaking
to revise 10 CFR 20 to unambiguously state this new requirement.

1

As this continues to be an open item in that NRC Region II has requested additional
-corrective actions, an NRC response in a timely manner would be appreciat2d.'

Very truly yours,

&W /4t/
Hal B. Tucker

RLG/JCP/php

Attachment ,

J cc: Mr. James P. O'Reilly, Regional Administrator
U. S. Nuclear Regulatory Commission

i Region II
101 Marietta Street, NW, Suite 2900
Atlanta, Georgia 30303

Ms. Helen Nicolaras
Office of Nuclear Reactor Regulation
U. S. Nuclear Regulatory Commission*

Washington, D. C. 20535
.
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