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PHILADELPHIA ELECTRIC COMPANY'

Y 2301 MARKET STREET

P.O. BOX 8699
I' - g PHILADELPHIA, PA.19101

GHIELDS L. D ALTROFF
*
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November 15, 1984

Docket Nos. 50-277
50-278

Inspection Report Nos. 50-277/84-24
50-278/84-20

.

Mr. Richard W. ! .arostecki, Director
Division of Project and Resident Programs
U.S. Nuclear Regulatory Commission
Region I
631 Park Avenue
King of Prussia, PA 19406

Dear Mr. Starostecki:

Your letter of October 17, 1984, forwarded combined
Inspection Report 50-277/84-24 and 50-278/84-20. Appendix A of
your letter addresses one activity which does not appear to be in
full compliance with Nuclear Regulatory Commission requirements.
This item is restated below along with our response.

A. 10 CFR 50.59 allows licensees to make changes in the facility
as described in the aafety analysis report (SAR) without
prior Commission approval, unless the proposed change
involves a revision to the Technical Specifications or an
unreviewed safety question. Further, licensees shall
maintain records of changes in the facility as described in
the SAR, including for each change a written safety
evaluation which provides the bases for the determination
that the change does not involve an unreviewed safety
question.

FSAR Section 4.8.6 states that during the Low Pressure
Coolant Injection mode of operation of the Residual Heat
Removal (RHR) System, a bypass line to the suppres'lon pool
is provided so that the pumps are not damaged by operating
with the discharge valves shut.
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Contrary |to-the above, on-April 27, 1982,- and on June 22-25, y
~

1984, the minimum flow' bypass line for.an RHR pump was
deactivi'ated in~the closed. position with the-reactor
' operating. TheLLPCI mode.of RdR was considered operable,-yet.

.

no; written. safety: evaluation was-maintained'to. provide the
. basis that the change did not' involve an unreviewed safety-.

question.
. .

. .

This ,is a Severity Level IV violation' (Supplement I) .
applicable to DPR-56.

Response

Plant staff discussed the inoperability of.the minimum flow
valves .on the occasions identified in the inspection report.
In considering pump operability, the' plant staff considered'

that the pump would be'able to perform its' intended function
during a design basis'LOCA. A' written safety evaluation to
document this decision was not provided. Operability of this
pump during a LOCA which. maintained reactor pressure above
pump shutoff head for a_ considerable length of-time was,

considered a very low probability. However, in retrospect,-
such a LOCA could result.in damage _to the pump thereby making
it' inoperable. In any case, judgement by the plant = staff-
resulted in considering the. pump _as operable and maintaining

,

it in operable status in all aspectc .with the exception- that
the min' mum flow valve was closed and inoperable.'

! As indicated in the Inspection Report and above,-a written
safety evaluation which satisfies 10 CFR 50.59 requirements

,

! was not developed. Operations personnel have been instructed
i not to deactivate any minimum flow valves, and in a letter

dated September 11, 1984, Operations personnel were
instructed to discuss any abnormal ECCS configurations with a
Senior Engineer to determine if the configuration requires a
safety evaluation. The senior staff has been instructed to
be more attentive to areas which could involve possible 10
CFR 50.59 consideration. In addition, Philadelphia-Electric-

s

I Company, in response'to the NRC Order dated June 18, 1984,
created an appraisal team which is currently evaluating our
. process for performing safety evaluations and reviews of
procedures at the-Peach Bottom Atomic Power Station. This
evaluation began on Septemberg4, 1984, following NRC approval"

of the plan. The resolution of the appraisal team findings

( and recommendations Wila be reported to the NRC three months
_

after. completion of th appraisal team's report.t

' ~
To justify maintaining'an RHR pump which has an inoperable
minimum flow valve in an~ operable state,'an RHR pump was ;
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capacity tested with the minimum flow valve fully open. . The
test proved that the pump can adequately supply;the required
Technical Specification LPCI flow with an open minimum flow

-

valve. Tho test will be repeated on the otner pumps to
-verify ~their ability to also satisfy-the Technical
Specification requirements.- If the RHR system line up with1

an inoperable minimum flow valve open and deactivated is
determined to be desirable, a written safety evaluation will
be completed. If the pumo cannot meet-the flou criteria and
the minimum flow valve becomes. inoperable, then the pump will

: be declared inoperable.

Because testing is expected to provide an alternative to
closing and deactivating the minimum flow valve, und because
a closed, inoperable m!nimum flow valve will he considered to
result in pump inoperability, a safety evaluation justifying,

pump operability with a closed, deactivated mibimum flow
valve is not required and will not be. completed.

Should you require additional information, please do-not
hesitate to contact us.

Very truly yours,

-

,a y-
, ,

,

cc: A. R. Blough, Site Inspector -
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