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August 4, 1984

~

h .,... <[* h bbMrs. Juanita Ellis _

,

President, CASE
, ,

1426' South Folk Street ! .

Dallas, Texas 75201

Dear Mrs. Ellis: _

Pursuant to our recent telephone conversation, I am transnitting
additional information in response to your previous discovery requests
concerning Applicants' motions for surmry disposition. Also, I.an
enclosing pertinent documentation regarding these requests except for
the sample of calculations concerning the A500 Steel pleading. We are
gathering that caterial in accordance with the criteria you provided.
This =aterial will be provided early next week.

Applicants' responses to your requests are, as follows:

1. A500 Steel. We will provide shortly a sample of
calculations in accordance with the criteria you

provided.

2. AWS v. ASME.

It is Applicants' practice to use level B,a.

allowables for Level C loads. There is no separate

guideline or specification which calls this out.
Examples of this practice are included in many of
the calculations provided to CASE in response to
requests for documents relating to the Cygna Report.

-.

b. Applicants' practice regarding the calculation of
effective throats for skewed T-joints is reflected in .

the attached pages from the PSE and ITT Guidelines.
No separate provision regarding this practice is set
forth in NPSI guidelines. Further, Applicants'
practice in this regard was described in our most recent
letter to the NRC Staff, which included a review of

0
TY,-Q)

5 " * *c"5 840804**ogg y'840813030

1
-py



,~
_

. . ~. .

-2-. .

_

weld design calcula' ions for sup; arts with skewedt

T-joints for all support design organizations.

3. Friction. The factor of safety applicable to Hilti
bolt design at Comanche Peak is 5 to 1. The portion
of the PSE Guideline to which you referred as using
a factor of safety of 4 to 1 is simply a letter
providing the load capacity data sheets from 1.ilti.
As you are aware,. Applicants' design practice is
premised on a 5 to 1 safety factor, as set forth in
Section 5 of the PSE Hanual.

4. U-Bolts As Two-Way Restraints. The question you posed
regarding the use of allowables for U-bolts as two-way
restraints was already answered by Dr. Iotti at
pages 21-23 of the June 11 conference call.

Sincerely,

Ly ujwG,. l
T1 .

i
William A. Horin
Counsel for Applicants -

Enclosure

cc w/ Enc.: Stuart A. Treby

ec w/o Enc.: Remainder of Service List
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