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GPU Nuclear CorporationNggIgf Post Office Box 480
Route 441 South
Middletown, Pennsylvania 17057-0191
717 944 7621
TELEX 84-2386
Writer's Direct Dial Number:

October 10, 1984
5211-84-2235

Office of Nuclear Reactor Regulation
Attn: John F. Stolz, Chief
Operating Reactors Branch No. 4
U. S. Nuclear Regulatory Commission
Washington, D.C. 20555

Dear Sir:

Three Mile Island Nuclear Station, Unit 1 (TMI-1)
Operating License NO. DPR-50,

Docket No. 50-289
Decay Heat Removal (DHR) Technical Specifications

| 'his is in response to your letter of July 18, 1984 concerning our submittal-

of January 26, 1982. The enclosed response addresses your request for
additional information and proposes changes to THI-1 Technical

| Specifications. The Technical Specification changes which are discussed will
'

incorporate and moaify existing GPUN administrative requirements which assure
decay heat removal capability. In our response, we have addressed Standard
Technical Specifications (STS), Revision 4, September 1980, Sections 3/4.4.1
and 3/4.9.8. GPUN takes exception to certain aspects of the STS. These areas
are identified and the basis for each of these exceptions is given in the
response.

Our letter of June 30, 1980, in response to IE Bulletin 80-12, described
procedural changes which were being made at that time to put in place
additional administrative controls to ensure that sufficient means of decay
heat removal are available. Our letter dated January 26, 1982, responsed to
your letter of July 22, 1981, and discussed TMI-l compliance with the Model
Technical Specifications which was provided. In our response, we referenced
TMI-l Tech:.ical Specifications, discussed administrative controls and other
means by which decay heat removal capability can be assured, and stated that
additional Technical Specifications were not needed.
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Mr. John F. Stolz -2- 5211-84-2235

The. enclosed response to your request for additional information provides the '

basis for an amendment to TMI-1 Technical Specifications and addresses the
issue of. maintaining a redundant means of decay heat removal capability and at
the same time, allowing equipment to be taken out of service for maintenance
or repair when the reactor is shutdown. GPUN requests..your concurrence with

~ the concepts we have presented prior to our submittal to amend the TMI-l
Technical Specifications.

Sinccrely,

H. D. Hu ill
Director, TMI-l

HDH:MRK:vjf'

Enclosure

cc: R. Conte
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RESPONSE TO NRC REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION
DECAY HEAT REMOVAL

Item 1~

For hot standby operation, the STSs require that two reactor coolant loops
shall be_ operable, including the SG and.at least one associated RC pump in
each loop, and that at least one of the RC loops is operating. If these
conditions are not met and corrective actions cannot restore both loops to
operable status within 72 hours,.the reactor is to be in hot shutdown within
the next 12 hours. Boron dilution operations are to be stopped if an RC loop
.is not operating. The STSs _ also require periodic verification (once every 7
days) of the RC pump's operability and verification once every 12 hours that
one cooling loop is operating.

In your response to this item, you stated that TS 3.1.1.1.b&c meet the STS
requirements. TS 3.1.1.1.c covers boron dilution operation and meets the STS
requirement as stated above. Your TS 3.1.1.1.b requires one reactor coolant'

. pump in each loop and both loops to be in operation during power operation'but
does not address hot standby operation.. Additionally, the TMi-1 TSs do not
have surveillance requirements. Either. provide the above aspect of hot
standby and surveillance requirements in your TSs or provide justification as -
to why these requirements are not necessary.

'

GPUN RESPONSE

At TMI-l Natural Circulation Cooling is sufficient to remove decay heat when
not at power. The establishment and maintenance of this cooling mechanism is
dependent on OTSG availability and does not require RCP operation. '

TMI-1 Technical Specification 3.4 assures OTSG availability as a . heat sink for
decay heat removal and specifies requirements for EFW and Main Steam Safety
Valves with reactor coolant system temperature above 2500F.

Applicability of this specification includes hot standby, hot shutdown, heatup
and cooldown conditions as defined by TMI-l Technical Specifications when
reactor coolant temperature is greater than 2500F. TMI-1 Technical
Specifications 4.8, 4.9, and 4.2 provide surveillance assurance of the OTSG
heat sink capability.

Surveillance on RCP operation at power is performed continuously by the
Reactor Protection System. Without a RCP in operation in ecch loop, the RPS '

will trip the reactor as per Table 2.3-1 of T.S. TMI-1 Technical
Specification 4.1.1 (Table 4.1-1 Item 12) provides the surveillance
requirements for the appropriate RPS setpoints.

Based on the existing TMI-l T.S. as discussed above, GPUN concludes that
redundant means of decay heat removal is required by current T.S. (including
appropriate surveillance requirements) for.all modes above 2500F.

Decay heat removal capability.below 2500F is discussed in response to Item 2.
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Item 2

With regard to shutdown modes, the STSs for the hot shutdown mode require at
least two loops that are capable of removing decay heat to be operable.
Either two reactor coolant loops (including the associated steam generators)
and at least one associated RC pump per loop, or the two RHR loops, or one
loop of each type must be operable. The STSs also require one of the above
loops to be operating. If these conditions are not met and immediate
corrective actions cannot restore the required loops to operable status, the
reactor is to be in cold shutdown within 20 hours. Boron diluti >n cperations
are to be stopped if an RC loop is not operating. In addition, the STSs
require that the RC pump's operability be verified once per 7 days, and at
least one coolant loop shall be verified to be operating once per 12 hours.

For the cold shutdown modes, the STSs require that two RHR loops be operable
and at least one loop to be operating. Otherwise, immediate action must be
taken to restore the required loops to operable status as soon as possible.
The STSs also require that boron dilution operations be suspended if no RHR
loop is operating, and that RHR loop operation should be verified once per 12
hours.

In your response you indicated that the TMI-1 TS 3.1.1.2.a. 3.4.2, 3.1.1.1.c,
3.3.1.4 and 3.3.2 already met the intent of the STS .equirements. TS
3.1.1.2.a requires that both steam generators be operi rle when RC temperature
is greater than 2500 F, TS 3.3.1.4 covers the cooling water system. TS
3.3.2 covers maintenance during power operation, and 1S 3.4.2 covers the main
steam safety valves. TS 3.1.1.1.c regarding boron cont entration meets the
intent of Action Item b of the STS sections 3.4.1.2 and t 4.1.3, but your
discussion regarding Decay Heat Removal system downtime is not acceptable as a
justification for permitting operation during cold shutdown without redundant
decay heat removal capability as described in the STSs. The situation you
describe was precisely the scenario leading to issuance of IE Bulletin 80-12.
Your proposed alternatives -- 0TSG with natural circulation and HPI bleed and
feed -- are not acceptable as the normal redundancy for decay heat removal.
Additional discussion is provided in IE Bulletin 80-12, particularly item 7.
Accordingly, we request that you revise your TS to provide redundant decay
heat removal capability with one loop in operation during both hot shutdown
and cold shutdown operations. Your TSs should also include appropriate action
statements and surveillance requirements.

GPUN RESPONSE

GPUN agrees that without reliance on administrative requirements or management
directive, changes to THI-l Technical Specifications would be needed to assure
redundant DHR capability for plant conditions with reactor coolant temperature
less than 2500F. GPUN proposes to add technical specification requirements
which meet the intent of STS in avoiding the kinds of problems identified in
IE Bulletin 80-12. GPUN, however, takes exception to certain aspects of STS
as described below:
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I. . i A broader spectrum of methods exist for decay heat removal than only
those allowed by STS.

Although GPUN concurs that decay heat removal below 2500F is best
suited by either the 'A' or 'B' Decay Heat Removal (DHR) Systems, other
means exist which are acceptable and also provide the required heat
removal capability. These are dis:ussed below:

1. Ambient Losses to Reactor Building - When decay heat load is very low
the heat loss to the Reactor Building atmosphere provides adequate
heat removal capability. This is the situation that -TMI-2 has been
operating'under quite successfully for an extended period. Since
Mais cooling method requires no active components and relies upon
basic heat transfer principles GPUN feels that the proposed Technical '

Specifications should recognize this as an acceptable means of decay
heat removal.

Under the present plant conditions at .TMI-1, heat loss to ambient is
i sufficient to provide adequate decay heat removal capability. STS,

however, does not recognize this method as an acceptable means of
decay heat removal. GPUN feels that any changes to TMI-l Technical

| Specifications should permit this method of decay heat removal for. )
low decay heat levels.'

2. OTSG Cooling - If all of the conditions are met for operation above
; - 2500F reactor coolant temperature, including both OTSGs, three

independent EFW pumps and associated flow paths, it should be -
recognized that such a capability constitutes redundant decay heat
removal capability without the need to actually be above 2500F.
Heatup would be allowed and subcooling could be maintained through
the pressurizer and through the use of forced or natural circulation.

3. Alternate Flow Paths - Tne DHR System is not the only system capable
i

of providing a flow of borated cooling water thrcugh the Reactor !

Vessel. Other means are available in addition to those described by |
STS which are acceptable. The proposed Technical Specifications |

should allow for the use of such methods either by specifying the
alternate flow path or by specifying a performance requirement that
the system be capable of maintaining the RCS < 2000F during the '

period of intended use. Surveillance requirem_ents would also be
included to verify operability of the alternate flow path.

II. Cooldown by natural circulation is an acceptable means of decay heat
removal.

The adequacy of natural circulation cooldown as a stable means of decay
heat removal is described in Appendix 1 of BAW-10069, by Babcock and
Wilcox.
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' III. Technical' Specifications should not prohibit preventive maintenance or
corrective maintenance that would necessitate a limited loss of>

redundancy.

' There may be situations where the decay heat load and plant conditions
make the DHR System the preferred operable system. .as defined by
. Technical Specifications. Normally both 'A' and 'B' trains would be
operable in such cases; however, the Technical Specifications should not
prohibit preventive or corrective maintenance that may be necessary to
ensure the continued reliability of these components.

Allowing a limited period for this type of maintenance provides Technical-
Specification assurance that appropriate action will be taken to restore
the system to operable status in a timely manner, without prohibiting
maintenance which is needed to decrease the likelihood of actual
in-service failures. A maintenance period of up to 7 days appears'to be
appropriate considering the probability and consequences of a system
failure.

IV. There is no technical basis for requirements that equipment be in
operation without regard for the need to operate the equipment,

a) STS Section 3.4.1.3 requires that in hot shutdown, two of the loops
listed below be operable and at least one of the four loops listed be
in operation:-

1. Reactor Coolant Loop (A) and its associated steam generator and
at least one associated reactor coolant pump.

2. Reactor Coolant Loop (B) and its associated steam generator and
at least one associated reactor coolant pump.

3. Decay Heat Removal Loop (A).
4. Decay Heat Removal Loop (B).

STS allows that all reactor coolant pumps and decay heat removal
pumps may be de-energized for up to I hour provided (1) no operations
are permitted that would cause dilution of the reactor coolant system
boron concentration, and (2) core outlet temperature is maintained at
least 100F below saturation temperature. GPUN sees no technical
basis for the requirements that one loop be in operation for the
analogous TMI-1 operating conditions as long as core outlet
temperature is maintained at least 100F below saturation
temperature. Depending on the decay heat generation rate, reactor
coolant temperature could stay within these limits for longer than
one hour.

b) STS section 3.4.1.4 requires that in cold shutdown, two decay heat
removal loops be operable and at least one decay heat removal loop be
in operation.

STS allows that the decay heat removal pump may be de-energized for
up to I hour provided 1) no operations are permitted that would cause
dilution of the~ reactor coolant system boron concentration, and 2)
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* c:re cutlet temperatura is maintain:d at least 100F below
saturation temperature. GPUN sees no technical basis for the
requirements that one decay heat removal loop be in operation as long
as core outlet temperature is maintained at least 100F below
saturation temperature. Depending on the decay heat generation rate,
reactor coolant temperature could stay within these limits for longer
than 1 hour.

c) STS section 3.9.8.1 requires that in the refueling mode, at least one
decay heat removal loop be in operation. STS allows the decay heat
removal loop to be removed from operation for up to one hour per
8-hour period during the performance of core alterations in the
vicinity of the reactor pressure vessel hot legs.

The basis states that the requirements for one decay heat removal
loop to be in operation ensures that sufficient cooling capacity is
available to remove decay heat and maintain the water in the reactor
pressure vessel below 1400F.

GPUN sees no technical basis for requiring a decay heat removal loop
to be in operation as long as the water in the reactor coolant
pressure vessel can be maintained below 1400F.

GPUN proposes to prepare a request to amend the TMI-1 TS to adopt additional
requirements for decay heat removal capability below 2500F reactor coolant
temperature. Such a change would require redundant means for decay heat
removal while 1) allowing those methods, in addition to the methods allowed by
STS which are proven to be adequate, 2) recognizing natural circulation
cooldown as an acceptable means of decay heat removal, 3) requiring equipment
to be in operation only when needed to maintain the appropriate reactor
coolant temperature, and 4) allowing a limited period of up to 7 days to
perform necessary maintenance or repair work on a redundar.t decay heat removal
component.

I

i

I

(

-5-

0085A'

- _ _ _ . _. -_ _ _ _ _ . . _. __



_ _ _ - -

. < , .
..

.* Item 3

For refueling operation when the water level is more than 23 ft above the top
'of the reactor vessel-flange, the STSs require that one RHR loop be operable
-and in operation. If. the RHP, loop cannot be made operable, the STSs action
statements require that all refueling operations must be suspended, all boron
dilution operations prohibited, and containment penetrations providing direct
access to the environment must be isolated within four hours.

'

'If the water level above the top of the reactor vessel flange is less than 23
ft, the STSs require that two RHR loops be operable, with one in operation.
If two RHR loops are not operable, the STSs require that the inoperable RHR
loop be restored to operable status, or the water level above the vessel
flange could be raised to above 23 ft and thereby enter the mode described
above.

In your response you indicate that TS 3.8.3 and 3.1.1.1.c already meet the STS
requirements. TS 3.8.3 requires one decay heat removal loop be operable and
TS 3.1.1.1.c covers boron dilution operation. Your TS do not adequately
address our concern as discussed in IE Bulletin 80-12. It is the staff's
position that one RHR loop should be operable and in operation if the water
level above the top of the reactor vessel flange is more than 23 ft, except as
noted in STS 3.9.8.1.b. Additionally, when the water level above the top of
the reactor vessel flange is less than 23 feet, both decay heat removal loops
;,hould be operable with one loop in operation. We request that you revise
your TSs to meet the intent of IE Bulletin 80-12, and include appropriate
action statements and surveillance requirements or provide justification for
not including this in your TSs.

GPUN RESPONSE

GPUN concurs that the current TMI-1 Technical Specifications do not fully
satisfy the concerns raised in IE Bulletin 80-12. A change to assure that the
redundant or diverse DHR requirements are addressed in the TMI-1 Technical
Specifications is planned as discussed earlier.

Included in this change will be a provision to allow the inventory in the fuel
tranfer canal to be classified as a diverse decay heat removal " system" when
the water level is more than 23 feet above the top of irradiated fuel seated
in the core. With less than 23 feet of water above the fuel, this " system"
will be declared inoperable and may not be used to meet the proposed DHR
operability requirements.

As in response to Item 2, GPUN takes exception to the requirement that a
system be in operation regardless of the need for such operation.
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