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In the Matter of )

)
LONG ISLAND LIGHTING COMPANY ) Docket No. 50-322 OL

)
(Shoreham Nuclear Power Station, )

'

Unit 1) )
)

ORDER

'

This operating license proceeding is pending before us

on the appeals of applicant Long Island Lighting Company and

intervenor Suffolk County from the-Licensing Board's partial

initial decision.1 On April 23, 1984, we certified to the

Commission, inter alia, the following questions:

3. Are the terms "important to safety" and
" safety-related" to be deemed synonymous for the
purpose of establishing an acceptable quality-
assurance program in accordance with GDC 1 of
Appendix A and Appendix B'to 10 CFR Part.50?

2. How should the outcome of Question 1 be
applied to the operat
proceeding before us?{ng license application

1 LBP-83-57,:18 NRC 445 (1983). .

2 ALAB-769, 19 NRC , (slip opinion at 27).
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In a memorandum and order issued on June 5, the

Commission announced that it would address the first

question in a rulemaking proceeding. The Commission went on

to state that:
1

In the interim, the Boards are to continue to
proceed on a case-by-case basis in accordance with
current precedent. Cf. Metropolitan Edison
Company (Three Mile Ysland Nuclear Station, Unit
1), ALAB-729, 17 NRC 814 (1983).

The Commission understands current precedent to-

hold that the term "important to safety" applies
'

to a larger class of equipment than the term
" safety-related." However, this does not mean
that there is a pre-defined class of equipment at
every plant whose functions have been determined
by rule to be "important to safety" although the

,

equipment is not " safety-related." Rather,
whether any piece of equipment has a function
"important to safety" is to be determined on the.

'

basis of a particularized showing of clearly
identified safety concerns for the specific
equipment, and the requirements of General Design
Criterion 1 (GDC 1) must be tailored to the *

identified safety concerns.3

Before applying this guidance to the proceeding at

hand, we will provide an opportunity to the parties to

furnish their views on the matter. Any party availing

itself of this. opportunity shall file and serve its

memorandum no later than July 6, 1984.
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3 CLI-84-9, 19 NRC (slip opinion at 2-3) .,
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It is so ORDERED.
4
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FOR THE APPEAL BOARD
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C. JQpn Shoemaker
Secretary to the
Appeal Board
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