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MEMORANDUM FOR: Robert Greger, Section Chief
Emergency Preparedness & Radiological

Safety Branch
Region .III

FROM: LeMoine J. Cunningham, Section Chief
Section 2, Operating Reactor Programs Branch
Division of Quality Assurance, Safeguards,

and Inspection Programs, IE

SUBJECT: INSPECTION GUIDANCE - 50.72

On October 20, 1983, Paul Lovendale requested clarification of several aspects
of the new 50.72 notification requirements. The questions related to the
requirement that licensees call in notification of radioactive releases that
exceed the specified concentrations. Specifically, the questions were: 11 what
meteorological data should be used in determining offsite concentrations? Le.g.,
annual average, real time or worse case?) and 2) what location should be used?
(e.g., unrestricted area as defined by Part 20 or the expanded definition as
specifiedinNUREG-0133?).

In addition, you noted that the revised 50.72 was incorporated into the 10 CFR
by Supplement No. 12 issued September 20, 1983, although the rule change is
not effective until January 1, 1984. You note that a currently effective
version is not in the 10 CFR.

Inspection guidance for operating nuclear power reactors concerning 50.72 is
as follows:

i. Annual average meteorological data should be used for determining offsite
airborne concentrations of radioactivity. This is to maintain consistency
with the tech specs.

2. The expanded definition of an unrestricted area as specified in NUREG-0133
should be used. This is to maintain consistency with,the tech specs.-
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3. The lack' of a currently effective version of 50.7T in the 10 CFR loose-leaf
version is an administrative problem only. Licensees and inspectors should
keep the old pages for reference until January 1, 1984. The old version is
still the effective rule until January and deviation from those require-
ments ,in favor of the new requirements would be a technical violation.
However, in such a case, notation in the inspection repor t without further
enforcement action would be the appropriate approach.
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Appropriate NRR, Admin, ELD and IE represent ive were consulted u, ring the
formulation of this guidance. T
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LM ne unningham, ection Chief.

Section 2, Operating Reactor Programs Branch
Pivision of Quality Assurance, Safeguards,

and Inspection Programs, IE

cc: J. Partlow, IE
E. Jordan, IE
W. Fisher, IE
E. Flack, IE /
F. Congel, NRR /
R. Bellamy, RI
A. Gibson, RII
C. Paperiello, RIII
R. Hall, RIV
F. Wenslawski, RV''

P. F. McKee, IE
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