
- . . . . .. . . _ . . , - ,

, e

'
''

.

4

j7 L .i' 2 { /
. . .

*

. { . |,, . c a p ; NUCLEAi; REGLMG.D Z. M w.
g //, C WASHINGTON. D C. 20555*

/ March 15, 1 W) M
.....

MEMORANDUM FOR: Eric S. Beckjord, Director
Office of Nuclear Regulatory Research '

FROM: Stuart A. Treby
Assistant General Counsel for

Rulemaking and Fuel Cycle
Office' of the General Counsel

SUBJECT: APPLICATION 0F THE BACKFIT RULE (10 CFR 5 50.109) TO
AMENDMENTS TO CODES AND STANDARDS REGULATION (10 CFR 6 50.55a)

By memorandum dated October 20, 1988, you requested OGC concurrence on a pro-
posed rulemaking package to amend 10 CFR 50.55a, "Ccdes.and standards " to in-
corporate by reference Subsection IWE of Section XI, Division I, of the ASME '
Boiler and Pressure Vessel Code ("ASf!E Code"). This office reviewed that rtrie
making package. On November 2, 1988, 0GC returned the package to the RES con-
tact, Mr. W.E. Norris, noting that although OGC had several editorial comments
that it wanted incorporated, OGC had no legal objection to the action being
proposed. Because the concurrence package proposing the.rulemaking did'not
include a concurrence page, RES requested a formal written memorandum from OGC
confirming its position of "no legal objection" to the proposed action and
stating OGC's position both on the general applicability of the "backfit rule"
to routine updates to s 50.55a and on the specific ~"backfit" issue raised by
the proposed action. Those are the purposes of this document.

With respect to routine updates to 10 CFR 50.55a, it has consistently been the
position of the Office of the General Counsel that such routine updates, which
incorporate by reference new Editions and/or Addenda of the ASME Code, are not

,

subjcct to the backfit provisions of 10 CFR 50.109. The. legal. bases.for this.
position are: (1) the Section III, Division 1, updates apply only to new con-
struction (i.e., the Edition and Addenda of the ASME Code to be used in the

;

construction of a plant are selected based upon the date of the construction
permit ~ and are not changed thereafter, except voluntarily by the licensee);
(2) licensees ~are fully aware that ! 50.55a requires that.they update their''
inservice inspection program every 10 years to the latest Edition' and Addenda
of Section XI of the ASME Code incorporated.by reference into=5-50.55a twelve
months before the stcrt of the next' inspection interval; and:(3) endorsing and
updating references to~the ASME Code, a national consensus standard developed;
by participants (including both the|NRC and representatives of the regulated
industry) with broad and and varied interests, is consistent with both the in-
tent and spirit of the backfit rule (i.e., the NRC provides for the protection.
of the public health and safety but does not unilaterally impose an undue 1 bur-
cen or, applicants or licensees).
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# Unitke routine updates to 5 50.55a, the proposed action would incorporate by
, .| reference the provisions of Subsection IWE of Section XI, Division 1, of the'{ '

ASME Code. A Subsection not heretofore incorporated by reference, Subsection
!WE would impose some new and additional inservice inspection requirements on
existing. licensees. Thus, this action raises the question whether such incor-

;, poration by reference constitutes a backfit within the scope of 5 50.109. The;
specific backfit question raised by the proposed action was addressed at an ',

August 4,1988, meeting between RES and 0GC personnel and again at a meeting
.

be'. ween OGC and NRR personnel on January 23, 1989. 0GC recognizes that the
. prwisions of Subsection IWE were developed through the process used to formu-

late national consensus standards and, consequently, received review and com.''

ment by NRC personnel and representatives of the regulated industry as well as
by other individuals with expertise in the subject matter addressed by Subsec-
tion IWE. 0GC also agrees with the RES position that Subsection IWE provides
acceptable minimum requirements for the inservice inspection of certain spect-<

h fied containment types and, therefore, represents responsible application of
i engineering judgment to assure adequate protection of the public health and! s a fe ty. It is, therefore, OGC's opinion that 65 50.109(a)(2) and (a)(3) of( the backfit rule do not apply because this action is within the scope of
p $50.109(a)(4)(ii). The justification for imposing the requirements of

Subsection IWE as adequate protection of the public health and safety is
discussed in Appendix 8 of the regulatory analysis which is entitled "50.109
Documented Evaluation."
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Stuart A. Treby
Assistant General Counsel fori

Rulemaking and Fuel Cycle'

Office of the General Counsel j
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