Moo18 1934

M. . Gary Robertson, Head

Waste Management Section
Division of Radiation Protection
Airdustrial Center, Bldg. §

P Box 47827

Olympia, WA 98504-7827

Dear Mr. Robertson:

This letter is in response to your March 18, 1994 letter which requested
iechnical assistance to aid you in answering several questions regarding the
management of wastes containing source material and/or NORM (Naturally
Occurring Radicactive Material). We have prepared and enclosed responses to
the questions in your Tetter. These responses state how the Nuclear
Regulatory Commission (NRC) staff would handle the questions.

1f you have any questions on our responses, please call me at 301-504-2326 or
Dennis Sollenberger at 30]1-504-2819.

Sincerely,

S

Paul H/ Lobaus, Deputy Director
Office of State Programs

Enclosure:
As stated



RESPONSE TO STATE OF WASHINGTON QUESTIONS

Does the NRC interpret the definition of source material given in 10 CFR
Part 40.4(h) [sic] to include all uranium and thorium materials, except
those ores containing less than 0.05 percent uranium or thorium by weight?

“Source material” is a term precisely defined in the Atomic Energy Act
(AEA) and in the Commission’'s regulations to include naturally occurring
elements that are subject to regulation. The definition reads as follows:

Source material means: (1) Uranium or thorium, or any combination
thereof, in any physical or chemical form or; (2) ores which contain
by weight one-twentieth of one percent (0.05%) or more of: (i)
uranium, (ii) thorium or (iii) any combination thereof. Source
material does not include special nuclear material.

Under the first part of this definition, all wuranium and thorium are
defined as source material. Further, the physical and chemical form of
the uranium or thorium does not change its inclusion as source material.
Under the second part of this definition, gres that contain or exceed the
0.05% by weight of uranium and/or thorium are source material in total.
Ores that have less than the 0.05% weight concentration of uranium and/or
thorium are not source material and not regulated under the AEA.

1f the materiai described in 10 CFR 40.4(h)(2) [sic] is not source
material, what does the NRC consider it to be?

As stated above, ores meeting or exceeding the concentration for ore
specified in the 10 CFR 40 definition are source material.

Does the NRC consider the material described in 10 CFR 40.13(a) to be
source material? If 1t is source material and is declared a waste, would
the NRC alsc consider it to be low-level radioactive waste as defined in
10 CFR 61.27 If it is not considered to be low-level radicactive waste,
what is 117

The exemption in 10 CFR 40.13(a) is for "unimportant quantities of gource
material," and exempts from licensing source material as defined in the
first part of the Part 40 definition of source material. The material,
therefore, is source material since it must meet the definition of source
material in order for this exemption to have meaning.

10 CFR 61.2 states:

Waste means those low-level radicactive wastes containing source,
special nuclear, or byproduct material that are acceptable for
disposal in a land disposal facility. For the purposes of this
definition, low-level waste has the same meaning as in the Low-Level
Waste Policy Act, that is, radioactive waste not classified as high-
level radioactive waste, transuranic waste, spent nuclear fuel, or
byproduct material as defined in section lle.(2) of the Atomic
Energy Act (uranium and thorium tailings and waste).



Therefore, any material that contains source, byproduct, or special
nuclear material and is not high-level waste, transuranic waste, spent
nuclear fuel, or 1le.(2) byproduct material and is considered to be waste
would qualify as low-level radioactive waste (LLRW). Please note,
however, that materials meeting the criteria for release for unrestricted
use would not be subject to regulation as LLRW.

Does the exemption given in 10 CFR Part 40.13(a) allow generators of such
material to dispose of this material at facilities other than low-level
radioactive waste sites?

This question has to be answered considering two separate cases.

Consider as a first case an NRC licensee that has a source material
license. The licensee is required to dispose of all materials that exceed
the unrestricted release criteria, in accordance with the disposal
provisions of 10 CFR Part 20, Subpart K, prior to the Commission
terminating the license. A1l materials that cannot be decontaminated,
including those at or below the 10 CFR 40.13(a) limit, must be managed as
LLRW. Diluting the material to below the 0.05% level would only increase
the volume of LLRW requiring disposal pursuant to 10 CFR 20.2001. Unless
specifically authorized in an NRC license, a licensee cannot distribute
exempt source material to unlicensed individuals.

A second case could be an individual that never had a specific radioactive
materials license and handled only source material in concentrations less
than the exemption 1imit in 10 CFR 40.13(a). In this case the material
would not require disposal under 10 CFR 20.2001 because the possessor is
not a licensee subject to Part 20. NRC neitner requires nor precludes
disposal in this case to a LLRW disposal site. However, daughter
products, such as radium, etc., may present a NORM hazard and are thus
clearly open to State regulation apart from the source material.

Does the NRC agree with generators’ opinions that uranium and thorium
concentrations of less than 0.05 percent by weight are exempted from NRC
and Washington State disposal criteria, and should not be classified as
low-level radipactive waste?

With respect to whether such material is exempt from NRC disposal
requirements, the answer is no for the first case discussed above, except
for mgteria] meeting the unrestricted release criteria, and yes for the
second case.

With respect to whether the material is considered LLRW, the answer is yes
in the first case. As stated above, a licensee cannot dilute material to
make it exempt under 40.13(a) and all materials generated in
decommissioning a licensed site that exceed unrestricted release criteria
are LLRW. In the second case, if the material is “acceptable for
disposal” in a licensed LLRW disposal facility, it may be considered low-
level radioactive waste in accordance with 10 CFR 61.2.



