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May 26, 1994

Secretary of the Commission
U.S. Nuclear Regulatory Commission
Washington, D.C. 20555

Attention: Docketing and Service Branch

Re: Disposal of Radioactive Material by Release into Sanitary Sewer Systems

Gentlemen:

The Illinois Department of Nuclear Safety (Department) hereby submits
its comments on the referenced advanced notice of proposed rulemaking. We

were pleased to see that NRC chose to begin discussion on this very sensitive
issue in the Advanced Notice of Proposed Rulemaking (ANPR) stage, rather than
as a proposed rule. Comments received on the ANPR should assist you in
determining the need, or lack of a need, to proceed further.

The first issue you have asked for information and comment on is the
form of material allowed for disposal. The Department adopted regulations
equivalent to 10 CFR Part 20 allowing only readily soluble or readily
dispersible biological material to be released into sanitary sewerage. The
Department also recognizes that new sewer treatment technologies are under
development, but would caution NRC about developing regulations to match
developmental technologies. There are no guarantees the new technologies will
be used, and no evidence that indicates these new technologies would result in
increased radiation exposure to workers or the public. We think it is prudent
for NRC to keep abreast of technological developments, but do not believe
additional restrictions on disposal of these wastes should be implemented with
no significant evidence of need.

The second issue for comment is the total quantity of material which
could be released into sanitary sewers. Departmental staff reviewed
NUREG/CR-5814, " Evaluation of Exposure Pathways to Man From Disposal of
Radioactive Materials Into Sanitary Sewer Systems" and found no evidence to
support the idea of limiting the total quantity of each radionuclide as
mentioned in the ANPR.
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The Discussion section of the Federal Register notice summarized the
NUREG's modeling scenarios which estimated doses to workers at sewage
treatment plants to be from 0.2 to 93 mrem / year. The dose estimate of 93
mrem / year represents an upper bound of doses that could be received assuming
all material was released at the 10 CFR Part 20 limits and subsequently
reconcentrated. Even the highly unlikely worse-case scenario results in doses
less than the current dose limit of 100 mrem / year for members of the public.
We also note that at least five of the six case studies did not result in any
actual significant exposures to workers or members of the public. It appears
that the few cases that might be of concern could be handled on an ad hoc
basis, rather than by rule.

The NUREG also reviewed current industry practice regarding sewer
disposal of radionuclides and found that only five radionuclides (Co-60,
Sr-90, Cs-137, Ir-192 and Am-241) are of the most concern from a potential
public dose perspective. Since NUREG/CR-5814 was completed in 1991 and
published in 1992, well before the new 10 CFR Part 20 disposal limits were
implemented by licensees, the Department recommends that NRC focus its
attention on facilities disposing of Co-60, Sr-90, Cs-137, Ir-192 and Am-241
via sewers. It is possible that these facilities no longer meet the criteria
to qualify for sewer disposal and would no longer pose a threat. If this is

the case, there is no evidence to support the idea of changing disposal limits
at this time.

The second issue for comment also mentions a petition for rulemaking
requesting that NRC amend its regulations to require all licensees provide
notice to sewage treatment plants 24 hours prior to release of radioactive
material. The Department is concerned that this type of notification could
lead to misinterpretation of the transmitted information. What do the sewage
treatment plants intend to do with such notification? Would they expect a
notification or phone call from every hospital, clinic and nuclear laundry on
a daily basis? The Department agrees that licensees must dispose of their
wastes in a responsible manner, and disposal records are reviewed during each
facility inspection. Requiring licensees to perform an additional
notification for a practice currently allowed under the regulations is
unnecessary.

The third issue requests comments on the methods for limiting releases
to sanitary sewers. Based on the information presented in the NUREG discussed
above, the Department sees no need to modify the current approach to limiting
releases.
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The last issue to be addressed concerns the exemption of patient
excreta. The Department would like to see NRC continue this exemption not
only because medical procedures typically use radionuclides with short
half-lives, but also because requiring hospitals to collect patient excreta
would be an extremely costly administrative nightmare, especially for out-
patient studies. The only option for hospitals and clinics would be to
require patients to collect excreta and either hold it for decay or return it
to the licensed facility for decay and disposal. This is obviously
unenforceable, and would cause quite a problem for facilities using mobile
nuclear medicine services. These facilities might need to obtain a license
just to handle the waste from patients, which involves significant costs.

Thank you for the opportunity to comment on the Advanced Notice of
Proposed Rulemaking. If you have any questions regarding these comments,
please contact me or Kathy Allen at (217) 785-9947.

Sincerely,

-

L% f,0b 'A
Steven C. Collins, Chief
Division of Radioactive Materials

cc: Jim Lynch, State Agreements Officer


