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UNITED STATES3 W ;tj NUCLEAR REGULATORY COMMISSION
,

j
*p_ i 2 WASHINGTON, D.C. 20555-0001

,

'% # December 6, 1993

Docket Nos. 50-151
50-356

Dr. Daniel F. Hang, Director
Nuclear Reactor Laboratory
Department of Nuclear Engineering
214 Nuclear Engineering Laboratory
103 South Goodwin Avenue
Urbana, Illinois 61801-2984

Dear Dr. Hang:

SUBJECT: REQUEST TO OPERATE FACILITY PURSUANT TO 10 CFR 20.1301

By letter dated October 4, 1993, as supplemented on October 26, 1993, the
University of Illinois at Urbana-Champaign (UIUC) submitted an application for
prior authorization to operate up to an annual dose limit for an individual
member of the public of 0.5 rem (5 mSv) pursuant to 10 CFR 20.1301(c) for the
UIUC Nuclear Reactor Laboratory (NRL). Without the authorization, 10 CFR
20.1301(a)(1) limits licensed operations so that the total effective dose
equivalent to individual members of the public not exceed 0.1 rem (1 mSv) in a
year.

Your application presents the results of your environmental monitoring program
in the near vicinity of the NRL. The program shows that several
Thermoluminescent Dosimeter (TLD) locations on the outside of the NRL building
had received radiation in excess of 0.1 rem in a year. The highest
extrapolated reading based on current data for 1993 is 0.22 rem for an area on t

the mechanical equipment room roof. Your letter summarized a number of
actions that were taken to reduce exposures outside your facility.

10 CFR 20.1302(b) provides two methods to show compliance with the dose limits
of 10 CFR 20.1301(a)(1). In particular, 10 CFR 20.1302(b)(1) allows a
licensee to demonstrate compliance by measurement or calculation that the
total effective dose equivalent to the individual likely to receive the
highest dose from the licensed operation does not exceed the annual dose -

limit. Question 207 from the sixth set of questions and answers on the
revisions to 10 CFR Part 20 (enclosed) addresses the use of 10 CFR
20.1302(b)(1) to show compliance with public dose limits. The answer states
that if using 10 CFR 20.1302(b)(1) to show compliance with dose limits, i

'

occupancy times (time an individual is present) may be taken into account.
Your application states that because the NRL is surrounded by parking lots and
grassy unoccupied areas it is highly unlikely that an individual member of the
general public could receive a dose remotely close to the 0.1 rem limit by
passing by the facility.
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Dr. Daniel F. Hang -2- December 6, 1993

We request, you evaluate whether you would be able to meet the requirements of
10 CFR 20.1302(b)(1) considering reasonable and justifiable occupancy times
for individuals around the NRL. These occupancy times (and.their bases)
should be appropriately documented in the SAR or facility operating
procedures. If you are able to meet the requirements of 10 CFR 20.1302(b)(1),
then application under 10 CFR 20.1301(c) for prior NRC authorization to
operate at the higher dose limit would be unnecessary. ,

Under any circumstances, you will be subject to 10 CFR 20.1301(a)(2) which
requires that the dose in any unrestricted area from external sources not
exceed 0.002 rem (0.02 mSv) in any one hour. This is similar to the
requirement in 10 CFR 20.105(b)(1) that you are currently required to meet.

If you have any questions concerning this matter, please contact me at
(301) 504-1127.

Sincerely,

Original signed by:

Alexander Adams, Jr., Senior Project Manager
Non-Power Reactors and Decommissioning
Project Directorate |

Division of Operating Reactor Support
Office of Nuclear Reactor Regulation

Enclosure: As stated
cc: See next page
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We request, you evaluate whether you would be able to meet the requirements of
10 CFR 20.1302(b)(1) considering reasonable and justifiable occupancy times
for individuals around the NRL. These occupancy times (and their bases) '

should be appropriately documented in the SAR or facility operating i

procedures. If you are able to meet the requirements of 10 CFR 20.1302(b)(1),
then application under 10 CFR 20.1301(c) for prior NRC authorization to
operate at the higher dose limit would be unnecessary.

Under any circumstances, you will be subject to 10 CFR 20.1301(a)(2) which
requires that the dose in any unrestricted area from external sources not ;

exceed 0.002 rem (0.02 mSv) in any one hour. This is similar to the .

requirement in 10 CFR 20.105(b)(1) that you are currently required to meet.

If you have any questions concerning this matter, please contact me at ;

(301) 504-1127.

Sincerely, I

f

h1kJL OV' |
Alexander Adams, Jr., Sen or/ Project Manager
Non-Power Reactors and De |missioning i

Project Directorate
;

Division of Operating Reactor Support i

Office of Nuclear Reactor Regulation
Enclosure: As stated !
cc: See next page i
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!
cc: {

!

Honorable Jeffrey T. Markland |
City-Hall |
P. O. Box 219 |

Urbana, Illinois 61801 t

!

Dr. Daniel Hang, Director
,

Nuclear Reactor Laboratory .,

University of Illinois .;
Urbana, Illinois 61801 -|

Illinois Department of Nuclear |
Safety

Manager, Office of Nuclear !
Facility Safety i

1035 Outer Park Drive - |
Springfield, Illinois 62705 t

.i
Mr. Richard L. Holm, Reactor !

Supervisor ]
Department of Nuclear Engineering -

University of Illinois at Urbana j
Champaign )

103 South Goodwin Avenue ;

Urbana, Illinois 61801-2984 i
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10 CFR 20.1302 Compliance with Dose limits for
Individual Members of the Public

OVEST10N 207: The dose limits for an individual member of the public as
specified in 10 CFR 20.1301 are specified in terms of rem. Since rem is an
absorbed dose, must an individual be present for the dose limit to apply? |

ANSWER: No. If using 10 CFR 20.1302(b)(1) to show compliance with dose |
limits, occupancy times (time an individual is present) may be taken into
account. If using the method in 10 CFR 20.1302(b)(2)(ii) to demonstrate
compliance, dose is calculated as if an individual were continuously present,
regardless of whether an individual is continuously present. See related
Questions 68, Set 2, and 102 Set 3. (Reference: 10 CFR 20.1302, 20.1301) i
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