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-MEMORANDUM FOR: Commissioner Curtiss |

.FROM: James M. Taylor
Executive Director for Operations

SUBJECT: SECY 90-377, " REQUIREMENTS FOR DESIGN CERTIFICATION
-RULEMAKING-UNDER 10 CFR PART 52"

This memorandum responds to a question that arose during discussion on January 15,
1991, between you and NRR staff concerning the level of detail for design <

certification proposed by the staff in the subject SECY paper and, in particular,
the necessity of Tier 3 (available for audit) design information.

Question: Does having all the Tier 3 information developed and available for
NRC audit ("in the warehouse") enhance the staff's ability to make
its safety determination with finality beyond that capability if !

the staff requested the information on an ad hoc basis (" revealed
standard" method)?

Answer: The staff believes-that it can make its safety determination on
design certification without having all the Tier 3 information "in
the warehou:;e." Part 52 requires the application for design
certification to contain information sufficient for the staff to
make its safety determination. During the design review, the staff

-will request and review whatever additional information is needed
to make a safety determination, whether or not it already exists
"in the warehouse." In the absence of having a previously-developed
Tier 3, the staff will simply request the information as was done
in the past under the Part 50 licensing. process.

,

,

The staff does believe, however, that there are inherent benefits to
having Tier 3 developed prior to design certification. The staff '

.

will have more confidence that the -plant can be built and operatedD

y according to design. As discussed on January 15, design errors may
L be discovered by the applicant through the-development of the Tier 3
| design details. -To the extent that these errors are corrected prior
- to design certification, the development of Tier 3 design details

should result in fewer post-certification design changes.

1

|

CONTACT:
R. Nease, NRR/PDAR
492-1281 ^

WEL
h/m-|/ 1

1

; Qg
.

1

9102060161 910128 |

$" ^= " %' NBC FRE CENTER CDPV y



_ - _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ - _ - _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ - _

C *
..

,

Commissioner Curtiss -2-

Additionally, the scope of issues to be verified after design
certification through ins?ections, tests, analyses, and acceptance
criteria (ITAAC) would likely be smaller if Tier 3 was fully
developed prior to design certification.

Original Signed By

James W.Tapor

James M. Taylor
Executive Director
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HEMORANDUM FOR: Comissioner Curtiss

FROM: James M. Taylor- |
Executive Director for Operations

SUBJECT:- SECY 90-377, " REQUIREMENTS FOR DESIGN CERTIFICATION
RULEMAKING UNDER 10 CFR PART 52" l

This memorandum responds to a question that arose during discussion on January 15,
1991 between you and NRR staff concerning the level of detail for design
certification proposed by the staff in the subject SECY paper and, in particular,
the necessity of Tier 3 (available for audit) design information.

Question: Does having all the Tier 3 information developed and available for
NRC 'budit ("in the warehouse") enhance the staff's ability to make
its sabty determination with finality beyond that capability if
the staf requested the information on an ad hoc basis (" revealed
standard (" ethod)?

Answer: Having all t q Tier 3 information "in the warehouse" will not affect
the staff's ab lity to make its safety determination. Part 52
requires the ap ication to contain information sufficient for
the staff to make its safety detennination. During the design
review, the staff w(11 request and review whatever additional
information is neede to make a safety determination, whether or noto

! it already exists "i he warehouse." In the absence of having a
previc] sly-developed T r 3, the staff will simply request the
information as was done the past under the Part 50 licensing
)rocess. The staff does lieve, however, that there are inherent
)enefits to having Tier 3 eloped prior to design certification.
As discussed on January 15, esign errors may be discovered by the
applicant through the developihgnt of the Tier 3 design details. To
the extent that these errors a corrected prior to design certifi-
cation, the development of Tier design details should result in
fewer post-certification design c anges. Additionally, as discussed
in SECY 90-377, once Tier 3 design etails have been developed th

| economic disincentive to changing i willenhancestandardizatIon.e

James M. Teylor
txecutive adrector
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ID DPANDUM FOR:- Ocunissioner Curtiss

FROM: James M.-Taylor
Executive Director for Opetations

SUBJECT: SECY 90-377, "RD20IRD4DTIS FOR DESIGN CERTIFICATION
: RULEMAKIN3 UNDER 10 CFR PART 52"
\ - -

1his memorardum respoMs to a question that arose during discussion on January
.15,'1991, between you ard NRR staff concerning the level of detail for design
Loertification proposed by the staff in the subject SECY paper ard, in
particular,.the necessity of Tier 3 (available for audit) design information., ,

Question: Does havi all the Tier 3 information developed and available for
NRC audit ("in the warehouse") enhance the staff's ability to make
its safety detemination with finality beyond that capability if
the staff requested the information on an ad hoc basis (" revealed
standard" method)?

\
Answer: Having ah the Tier 3 information "in the warehouse" will not i

effect the staff's' ability to make its safety dete.mination. Part
52 requires the application to contain infomation sufficient for
the staff to make itdysafety determination, whether or not it i

already exists "in the\ warehouse." In the absence of having a
previously-developed Ti'er 3, the staff will simply request the ;

information as was done 'in the past urder the'Part 50 licensing
process. The staff does believe, howrver, that there are inhcrent
benefits to having Tier 3 cleveloped.- As d % m W on January 15,
design errors may be discovhred by the applicant through the
developnent of the Tier 3 design detalls. To. the extent that these.

,

errors are corrected prior to\ design ::ertification, the development
of Tier 3 design details should result in fewer post-certification
design changes. Mditionally, hs dimmW in SECY 90-377, once,

Tier 3 design details have been peloped, the econmicdisincentive to changing it will enhance standardization.
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