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In your letter to me dated September 13, 1982 you asked two questions
about disposal of transuranic waste and proposed 10 CFR Part 61,
" Licensing Requirements for Land Disposal of Radioactive Waste."

Question: 1. Would you please tell me the status of the proposal to
permit transuranic wastes with levels greater than 10 nanocuries per gram
to be buried with low-level waste?

Response: A final version of 10 CFR Part 61 is under review by the
Commission. Commission approval was requested by means of a staff paper
SECY_82_204, forwarded to the Commission May 19, 1982. Staff briefed the
Comission on the proposed final rule in a public meeting July 14, 1982.
The final rule under review provides for routine disposal of alpha
emitting transuranic nuclides with half-lives greater than five years in
concentrations of up to 10 nanocuries per gram as Class A waste and in
concentrations of up to 100 nanocuries per gram as Class C waste. If the
transuranic concentration exceeds 10 nanocuries per gram but not more
than 100 nanocuries per gram, the waste may be disposed of as Class C
waste provided all the waste form requirements are met and provided the
concentrations of other nuclides present would not otherwise limit
disposal. Class C wastes must be stable and must be disposed of in a
manner to provide additional protection for the inadvertent ir.truder.
The most common method of providing additional intruder protection is
expected to be deeper burial.

Question: Also, would you please tell me how an operator of a nuclear
power plant is supposed to be able to test for the level of transuranic
waste in the 55-gallon drums of evaporator bottoms, demineralizer resins
and saturated filters? That is, does every drum have to be tested
separately to determine the concentration in nanocuries per gram? ~I
wonder about this because of the notorious difficulty of monitoring for
alpha radiation.

Response: The final version of Part 61 under Comission review provides
flexibility for determining concentrations of radionuclides in waste.
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Indirect methods may be used provided the indirect methnds can be
correlated with actual measurements. Specifically the proposed final
rule states:

Determination of concentrations in wastes. The concentration of
a nuclide may be determined by indirect methods such as use of
scaling factors which relate the inferred concentration of one
radionuclide to another that is measured, or radionuclide material
accountability, if there is reasonable assurance that the
indirect methods can be correlated with actual measurements.
The concentration of a radionuclide may be averaged over the
volume of the waste, or weight of the waste if the units are
expressed as nanocuries per gram.

Generally, power plant licensees will not directly measure transuranic
concentration in individual drums. Many radionuclides in power plant
wastes can be directly measured through techniques such as gamma-spectral
analysis. -As your question notes, however, many transuranic
radionuclides are difficult to measure. For transuranic nuclides, power
plants may project concentration; through ratioing to concentrations of
radionuclides which can be readily measured, such as Ce-144, and which
has been shown to reflect transuranic concentrations present. Scaling
factors for determining concentration ratios would be developed on a
facility and waste stream specific basis to establish their validity. In
determining scaling factors, licensees would perform actual measurements
of transuranic concentrations and correlate these to operating
parameters. The measurements en actual wastes would be performed on
waste samples taken prior to solidification and packaging. The
continuing validity would have to be confirmed periodically through
direct measurements.

We appreciate your interest in Part 61 and if we can be of further help,
please let us know.

Sincerely, d ByOriginal Signe
Kitty S. Dragonette

/v Paul H. Lohaus, Section Leader
Low-Level Waste Licensing Branch
Division of Waste Management
Office of Nuclear Material Safety

and Safeguards
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