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Wluiam J. Cahill, Jr.
Gnwy t'n c hcu,kne '

h fbb/[Mr. David L. Meyer, Chief
Rules, Review and Directives Branch,

Division of Freedom of Information and Publication Services
Q.} p/U. S. fluclear Regulatory Commission

Washington, DC 20555

SUBJECT: COMMEfFS ON DRAFT NUREG 1022 Revision 1, "EVEllT REPORTitlG
GUIDELINES 10CFR50.72 AND 50.73.*

Gentlemen:

TV Electric welcomes the opportunity to comment on NUREG 022 Revision 1.
* EVENT REPORTIt!G GUIDELINES 10CFR50.72 AND 50.73."

In general, TV Electric likes the idea of guidance for required reports
being contained in one document. The approach the staff has adopted should
facilitate the g'eneration and submittal of the 10CFR50.72 and 50.73 reports.
TV Electric offers that clear and to the point examples will minimize errors
in interpretation of the regulation. TV Electric would like to suggest that
in addition to examples from previously submitted reports, the staff
formulate hypothetical situations to specifically illustrate the regulation
and the interpretation that should be adopted.

TU Electric provides, in the attachment, comments which resulted from the
review of NUREG 1022. If you have any questions or would like to discuss
these comments please contact Mr. Jose D Rodriguez at (214) 812-8674.

Sincerely,

,

William J. Cahill, Jr.

By
John S. Marshall
r,eneric Licensing Manager
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Specific Comments
NUREG 1022 Rev. 1 Draft

1. Section 2.1 page 11, Judgement is misspelled.
,

2. Section 3, pg. 18, indicates report (s) should cite all applicable
reporting criteria. Section 5.1.6, pg. 103, indicates that later
determination of additional criterion is cause for a revised LER to be
submitted. TV Electric believes this to be an unwarranted' burden to-
expend resources on exhaustive analysis to merely categorize the
reporting requirement and to submit revised LERs. The guidance should

,

be revised to indicate a best ef fort to classify an event in appropriate
criterion but exhaustive efforts and revised LERs should not be ,

required. Further, the examples-in NUREG-1022 do not appear to
consistently apply this guidance.

,

a. 3.3.4 exampl e (1), pg. 80, would appear to also be outside the
design bases (50.72(b)(1)(ii) and 50.73(a)(2)(ii).

b. 3.3.4 Example (2), pg. 81, would also appear to meet
(50.73(a)(2)(v) a single condition which could have prevented
fulfillment of a safety function.

c. Section 3.2.4 example-(1), pg. 38, indicates that Technical *

Specification 3.0.3 was entered and exited prior to commencing a
shutdown. Subsequent evaluation determined that. equipment was in
fact operable and the unanalyzed condition report was retracted.
However, a voluntary LER is inconsistent with Section 3.2.2(6),
pg. 30, which specifies that any entry into Technical
Specification 3.0.3 is reportable as a condition prohibited by
Technical Specifications. The plant actually entered 3.0.3
regardless of the later analysis,

d. 3.3.4 Example (3), pg. 81, provides no reporting criteria
e' specifically. The NUREG examples should meet _ the same ;

expectations placed on the licensee. '

3. 3.2.4 Discussion item (1)( f), pg. 35, (seriously degraded, cutside
design basis, or unanalyzed). Examples (ii) and (iii) depict loss of ,

! containment isolation valve function (singular) or MSIV function
(singular) as loss of containment f unction or integrity. -These are not
examples from the Federal Register Notice and do_not by themselves'

constitute serious degradation in penetrations meeting ~ general design; _

criteria requirements, because there-is suitable redundancy for the
safety function and are controlled by Action Statements in the plant
Technical Specifications.

;
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^ 4. 3.2.4(1)(b) Discussion, pg. 36, applying example transient at La Salle

states that the transient was not significant but the underlying concern
was that the' safety analysis might be deficient. This would appear to
fit unanalyzed condition more appropriately than being seriously .

degraded.

5. 3.3.3 Example (15), pg. 76, (condition alone could prevent safety
function) relates to degraded diesel generators calling them operable
even though there was reasonable doubt that they *would have, remained
operable" long enough to complete their safety function. The guidance ,

in Generic Letter 91-18, particularly section 3.3, would consider' these
inoperable. Likewise, example (16) would seem to indicate a lack of
reasonable expectation that the check valve disk would stay lodged in a
non blocking position and therefore conclude per Generic Letter 91-18
that HPCI was inoperable. Section 2.11, pg. 17, indicates that Generic'
Letter 91-18 guidance for time limits is appropriate for reportability.
determinations, but it is also the established standard for operability
determinations. These examples should be revised consistent with GL
91-18,

6. The discussion in 3.2.4(3), pg., 37, (outside the design basis)
indicates many more one hour reports may oe required than in the past.
It appears that the expectation is to conservatively-do one' hour
reports, continue further analysis and, if necessary, retract the one-
hour report. In many situations the facts will be clear within one ' hour
to make this determination. In other-situations, jumping to the
conclusion that the event or condition is reportable, while at the same'
time allowing more time for an operability determination in accordance
with Generic Letter 91-18 is inconsistent. If the initial operability
assessment is that the SSC is operable, then the initial reportability-
assessment should be not reportable, with reportability a continuous
decision making process along with operability.

7. The discussion in Section 3.2.1, pg. 27, on " initiation of any nuclear
~ plant shutdown" states the performance of any action to start reducing

b ' reactor power meets the reporting threshold. TV Electric believes.that
"any action" needs to be revised to actual negative' reactivity addition
to reduce power. Standard Technical Specification 3.0.3 (Generic letter
87-09 version) specifies that "within one hour action shall be
initiated", and the bases describe preparation for orderly shutdown and
coordination with the load dispatcher as actions for this one hour..

,

period. To avoid confusion that these administrative actions require
reporting, this should be reworded as indicated above.

.

8. TO Electric recommends .that Section 3.2.4, pg. 34, and 3.3.1.- pg. 54,
discuss the allowable use of Probabilistic Risk Assessment in
determining whether an event or condition is * serious" or "significant"

, -. . . . .-
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with. regard to a seriously degraded condition'or an unanalyzed condition [
that significantly compromises plant safety.

9. Section 5.1.1,' pg.101, addresses Sunday or holiday due dates, but does
'

not address Saturday. For consistency with 10CFR50.4, Saturday should
be included.
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