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TOPIC: MEETING OF THE ADVANCED BOILING WATER

REACTORS (GE) SUBCOMMITfEE -- ACRS/NRC

1. During the last months DOE and its M&O contractors have been placing a lot
of emphasis on the process by which they control changes. An important part
of this process is the review of each proposed change to determine if it may
constitute an Unreviewed Safety Question (USQ). Although this has been a
DOE requirement for a number of years, issue and implementation of DOE
Order 5480.23 has brought increased attention and emphasis on the USQ issue
and process.

2. The USQ evaluation process, like any old familiar process, looks different
when applied to unfamiliar applications. Thus, for those of us familiar with
USQ evaluations for commercial nuclear plants the recent emphasis on
ahplication.of the process to other types of facilities resulted in some new
insights.

3. For me a significant insight involved the disconnect between the USQ
evaluation process and the PRA for a plant or facility. :

4. I realized that for future commercial nuclear plants the use of PRA will be
more and more important.

5. The GE Tier I document issued for review in the summer of 1992 (the last
version received) contained Section 3.8, Reliability Assurance Program (RAP).
The RAP was described as having the following two elements:

(1) A Design Rehability Assurance Program (D-RAP) and
,

(2) An Operational Reliability Assurance Program (0-RAP) and I
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6. Concerning the O-RAP, Section 3.8 stated:

The 0-RAP is related to plant operating issues and will track equipment
reliability to demonstrate that the plant is being operated and maintained
consistent with Probabilistic Risk Assessment (PRA) assumptions such
that overall risk is not unknowingly degraded during plant operation.

7. Concerning the D-RAP, Section 3.8 stated:
1

The ABWR Design Reliability Assurance Program (D-RAP) is a
|

program that will be performed during the detailed design and ;
equipment selection phases of a project to assure that the important '

ABWR reliability assumptions of the PRA will be considered
throughout the plant life. The PRA evaluates plant response to
initiating events to assure that plant damage has a very low probability
and that risk to the public is very low. Input to the PRA includes
details of the plant design and assumptions about the reliability of plant ;

risk-significant structures, systems and components (SSCs) throughout |
plant life.

8. For a commercial nuclear plant under conventional licensing having such a l
0-RAP program (based on such a D-RAP program) maintenance of the current
validity of the plant PRA is very important. I would hope that the NRC would i
require commitments from the utility to evaluate each of the numerous plant '

changes made to such a plant for impact on the PRA. For changes which .I
impact the PRA I would hope that the NRC would require commitments from I

the utility to continuously update the PRA in a timely manner.

9. The nature of such plant changes for a commercial nuclear plant under !
conventional licensing are well known. The majority of such plant changes are i
evaluated under 10 CFR 50.59, determined not to constitute a USQ, and .|
implemented by the utility. The mere significant plant changes are submitted '

to the NRC for review and approval.

10. The most significant safety-related concepts and issues for a commercial
nuclear plant under conventional licensing are resolved _ and finalized in the
FSAR and SER prior to the issuance of the OL. Therefore, the subsequent . 1

plant changes tend to be of lesser fundamental significance. As stated anne. ''

of those which occur, the more significant are required to be submitted to the
NRC: those of lesser significance are evaluated by the utility under i

10 CFR 50.59 and determined not to constitute a USQ.
.

1
>

2



y . . .
.. .

11. Those submitted to the NRC and approved may or may not have the potential
for significant impact on the PRA for the plant. At any event the NRC has an
opportunity to suggest that the utility should evaluate the possibility of such

;

impact.

12. Those evaluated by the utility under 10 CFR 50.59 and determined not to
constitute a USQ and thus Det submitted to the NRC may or may not result in
evaluation by the utility for potential impact on the plants PRA.

13. For a commercial nuclear plant licensed under 10 CFR 52 the situation is -
somewhat different. The Tier i documents constitute the formal and legal
regulatory definition of the safety bases for the particular standard plant design.

14. The SSAR (comparable to an FSAR) is considered to be a Tier 2 document.
Changes to the Tier 2 document are to be evaluated by the COL applicant
under 10 CFR 50.59 and, if determined not to constitute a USQ, implemented
without NRC review.

15. Thus, for a commercial nuclear plant licensed under 10 CFR 52 the
significance of a change evaluated under the mies of 10 CFR 50.59 may far
exceed the significance of a change evaluated under the rules of 10 CFR 50.59
for a commercial nuclear plant under conventional licensing.

16. As a result the implications of a COL applicant's commitments to the
10 CFR 50.59 process with regard to the plant PRA are particularly imponant.

17. The following comments are intended to aid in consideration of what those
commitments might include.

18. Most of the PRA / Fault-Tree work I have seen in the past are long on
publishing results and short on documentation of the basis for the configuration

,

being analyzed.

19. If a plant or a large facility performs a PRA, they generally end up with an
expensive one-shot photo of their plant / facility.

20. As time passes modifications are preformed, and equipment ages, parts are
replaced (other than a one-for-one basis), procedures are changed, etc. the j

PRA slowly becomes obsolete -- unless " maintenance" is performed to keep the
mathematical model current. (The problem is similar to large complicated j
computer programs or models. This is a significant ongoing " maintenance" 2

problem.)
|
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21. Unless the PRA preparer prepares some extra aids or documentation (e.g.,
simplified sketches of mechanical and electrical configuration modeled) the i

operating staff or engineering support staff of the plant won't have a clear
picture as to the exact plant contiguration the PRA is based on.

22. As a result, when a modification is proposed, the operating staff or engineering
support staff of the plant won't have any straightforward method to check-
whether that modification, etc. has a significant impact on the overall risk as
indicated by the PRA.

23. I discussed the USQ evaluation aspect of this with associates experienced in
preparation of such evaluations and have factored their comments into the
items which follow.

24. If a plant / facility has a PRA they are relying on for overall risk assessment,
there isn't any provision in the USQ evaluation process that would require (1)
evaluating the impact of the modification on the overall plant / facility PRA
model (2) updating that overall plant / facility PRA model,

25. As you know I personally have reservations concerning NSAC-125, the
commercial nuclear power industry's guidelines on compliance with the
10 CFR 50.59 requirements. However, for the present discussion I will ignore
those reservations and assume NSAC-125 presents the appropriate approach.

26. At present (without considering standard plant designs) there is no requirement
to use PRA in the evaluation of a modification to determine if it constitutes a
USQ.

27. If the modification is subsequently found not constitute a USQ and is
implemented in the plant, there is no requirement associated with the USQ
process to factor that modification into the PRA for the plant. -

28. It's reasonable to suppose that a plant might do a before/after PRA on the
particular modification to determine its impact. However, that's a long.way
from modifying the overall plant PRA.

29. As stated above, with the advent of commercial nuclear plant licensed under
10 CFR 52 the significance o_f a change evaluated under the rules of
10 CFR 50.59 may far exceed the significance of a change evaluated under the -
rules of 10 CFR 50.59 for a commercial nuclear plant under conventional
licensing.
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30. At the same time there is developing an increased reliance on the plant PRA -
for such programs as Reliability Assurance Programs (RAP) consisting et
Design Reliability Assurance Programs (D-RAP) and Operational Reliability
Assurance Programs (0-RAP).

31. Thus, maintenance of the current validity of the plant PRA in even more
important than ever in view of the significance of changes permitted to be -
evaluated under the rules of 10 CFR 50.59 for a commercial nuclear plant
licensed under 10 CFR 52.

32. Thus not only does the regulations need to require updating of the plant PRA
but also there needs to be provision to document the PRA basis such that the
COL applicant and/or plant / facility operating staff or engineering support staff
can know that a panicular modification may have a significant impt,;t on the
plant PRA.

33. In addition there is no provision under present (or standard plant) rules
associated with 10 CFR 50.59 for a commercial nuclear plant to evaluate
individual modifications for synergistic (accumulated) impacts of the present
and prior modification. (Each modification is evaluated against the current
FSA R.)

34 Summarv of Concerns
,

O The discnonecl between the USQ evaluation process and the PRA for a
plant or facility.

O The lack of requirements to evaluate the impact of modifications on the
overall plant / facility PRA model.

O The lack of requirements to update the overall plant / facility PRA model
if impacted by a modification.

O The lack of aids or documentation (e.g., simplified sketches of
mechanical and electrical configuration modeled) to enable the operating
staff or engineering support staff of the plant to know the exact plant
configuration the PRA is based on.
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