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f. UNITED STATES

[ .k l'4.j NUCLEAR REGULATORY COMMISSION''

;'tg y y WASHINGTON, D C. 20555-0001

. '[ . December 15, 1993*

fMr. Donald E. Richardson
Corporate Radiation Safety Officer
Troxler Electronic Laboratories, Inc. ;

3008 Cornwallis Road
P.O. Box 12057
Research Triangle Park, NC 27709

Dear Mr. Richardson:

We received your letter dated November 16, 1993, wherein you requested the
U. S. Nuclear Regulatory Commission to review Troxler's interpretation of the
new 10 CFR Part 20 regulations. Specifically, to determine if Troxler is
providing customers with accurate information as to ensure compliance with the
new Part 20 regulations. After careful review of the letter submitted, the
following responses are being provided:

1. Monitoring Requirements

Requirements for monitoring are applicable to gauge users if there is a
potential for workers to exceed 500 mrem (10% of the 5 rem) from
external sources and internal sources. If a licensee is required to
monitor both external and internal exposures then the external and -

internal doses must be summed. However, since industrial gauge
licensees only have the potential for exceeding 500 mrem from external
sources only, licensees are not required to monitor internal doses.
[ Reference 10 CFR 20.1502]

2. Occupational Dose Limits

The occupation dose limit for the whole body is still 5 rem per year
(sum of external and internal exposure). Please note that the quarterly
limits have been eliminated from the new regulations. Other limits that
have changed are: [ Reference 10 CFR 20.1201]

50 rem / year to any organ (sum of deep dose equivalent and committed
dose equivalent)
15 rem / year to lens of eye (eye dose equivalent)
50 rem / year to skin (shallow dose)
50 rem / year to extremities (shallow dose)

3. Eye Dose Equivalent

Individual monitoring of the dose equivalent to the lens of the eye is
required if the eye dose is likely to exceed, in a year,1.5 rem (10% of
15 rem). The 15 rem eye dose equivalent applies to the dose to the lens
of the eye and is measured at a tissue depth of 0.3.cm. The 5 rem total
effective dose equivalent (TEDE) limit is the sum for the deep dose
equivalent at a tissue depth of I cm and the committed effective dose
equivalent. In general, a person can receive 15 rem to the eye
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(measured at 0.3 cm) without exceeding the 5 rem limit on deep dose when
the head is exposed to beta or low-energy photon radiation, although it
would be rare for an individual to receive 15 rem eye dose equivalent-
without exceeding a deep dose equivalent of 5 rem. [ Reference 10 CFR
20.1201]

4. Dose to Embryo Fetus

The dose limit to embryo / fetus of a declared pregnant worker is 500 mrem
during the entire pregnancy. However, if it is obvious to all that the
worker is pregnant but has n_ot formally declared herself in writing to
be pregnant to the license, the embryo / fetal dose limits do not apply.
If the licensees determines that the embryo / fetus has exceeded 0.5 rem,
or is within 0.05 rem of- the dose limit _ by the time the woman declares
her pregnancy, the licensee may allow the embryo / fetus to receive an
additional 0.05 rem during the remainder of her pregnancy.
[ Reference 10 CFR 20.1208]

5. Monitoring and 0 cupational Dose Limits for Non-Gauge Users

Once an individual enters a restricted area, he/she is not a member of
the public. Hence, a non-gauge user such a secretary or a dispatcher
working in a restricted area is also subject to compliance to the NRC -
guidelines for occupational dose limits. -Again, dosimeby is required
for workers likely to receive a dose in excess of 10 percent of the
occupational dose limits. [ References 20.1003 and 20.1502]

6. Storage Facilities within Unrestricted Areas

The 2 mrem in an hour limit is not new; the limit applies to the dose in
an unrestricted area from radiation sources either inside or outside of-
that unrestricted area. Doses around the periphery of storage
facilities located within an unrestricted or controlled area must be
within this limit for licensee compliance. Compliance can be determined
by appropriate surveys of the area. [ Reference 20.1301]

7. Dose Limits for Individual Members of the Public

Industrial gauge licensees must comply with unrestricted area dose
limits (2 mrem in any one hour) as well as the dose limit to members of
the public (100 mrem per year). Compliance with unrestricted area dose
limits does not preclude licensees from complying with the member of the
public dose limits. Licensee are required to monitor exposure to
radiation and to radioactive material at whatever level it takes to
demonstrate compliance. Compliance with the annual dose limit for
members of the public can be demonstrated by 1) measuring or calculating
the_TEDE to the individual likely to receive the highest dose from
licensed operations and showing that this TEDE does not exceed the
annual dose limit, or 2) by demonstrating that if an individual were
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continually present in an unrestricted area, the dose from external sources
would not exceed 0.002 rem in an hour and 0.05 rem in a year. [20.1301(b)].

If you have any further questions concerning the new 10 CFR Part 20
regulations, please contact me at (301) 504-2629.

Sincerely,

Cynthia G. Jones, Section Leader
Programmatic Safety Section
Division of Industrial and

Medical Nuclear Safety
Office of Nuclear Material Safety

and Safeguards |
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