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Mr. Carlton Kammerer 3 199I
Director, State Programs
Office of Governmental and Public Affairs
United States Nuclear Regulatory Commission |Washington, D.C. 20555

Dear Mr. Kammerer: |
1

This is in response to your letter of January 18, requesting I

clarification on the requirements of 49 CFR 173.421 and 173.421-1
regarding the transportation of limited quantities of radioactive l

materials. We were of the understanding that the original i

request was answered by Mr. Edward Mazzullo of the Department of
Transportation's Office of Hazardous Materials Transportation.

Within the Department of Transportation, the Research and Special j
Programs Administration (RSPA) is the agency assigned !

responslaility for developing and interpreting the Hazardous ;

Materials Regulations (HMR: 49 CFR Parts 100-199). The Federal l

Aviation Administration (FAA) responsibility for the HMR is
limited to enforcing those pa.rts of the HMR that apply to the air
transportation of hazardous materials. Additionally, the
regulations governing the transportation of radioactive materials I
have undergone several revisions. '

In order to provide you with an accurate reply, it will be
necessary for us to coordinate our answer with the technical
division at RSPA. We expect to be able to provide you with this
information not later than February 22.

Sincerely,

-

NI r
Patrick T. McDonnell
Director, Office of Civil Aviation
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Mr. Carlton Kammerer.

Director, State Programs ,

Office of Governmental and Public Affairs
U.S. Nuclear Regulatory Commission
Washington, DC 20555

Dear Mr. Kammerer:

l This is in reference to our February 13 interim response to your
letter of January 18 requesting clarification on the requirements

. for the transportation of limited quantities of radioactive
materials.

You are correct in your understanding of 49 CFR 173.421-1(b).
f With the exception of incident reporting requirements,
'

radioactive materials prepared for shipment under the provisions
| of 49 CFR 173.421 or 173.422, are not subject to the requirements

of the Hazardous Materials Regulations (HMR: 49 CFR
,

Parts 100-199) when transported by air. Therefore, limited
quantities of radioactive materials (49 CFR 173.421) or excepted
instruments or articles (49 CFR 173.422), may be transported in
carry-on or checked baggage on a passenger aircraft. You are

! also correct in your understanding that a passenger carrying the
radioactive material may hand-carry the documentation required by
49 CFR 421-1(a).

In addition, radioactive materials prepared in accordance'with
j| 49 CFR 173.421 or 173.422, may be carried on a passenger aircraft

regardless of the end use of the material. The provision in
49 CFR 175.700(c) that limits the carriage of radioactive.

material in carry-on luggage to materials intended for use in, or
'

incident to, research, medical diagnosis or treatment, would not
; apply.

~ '~Please note that under the provisions of 49 CFR 171.11(a),
shippers are given the option of preparing shipments of hazardous --

materials in accordance with the International Civil Aviation L
Organization (ICAO) Technical Instructions for The Safe Transport,

i of Dangerous Goods by Air, commonly referred to as the ICAOlD
Technical Instructions. In addition, 49 CFR 175.30(a) permits
air carriers to accept shipments offered in compliance with55her
ICAO Technical Instructions. Since most domestic air carrie s'-
prefer shippers to use the ICAO Technical Instructions, you'' 7
should be aware of ICAO requirements as well. g; {
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The requirements for excepted packages of radioactive materials
are found in Part 2;7.9 of the ICAO Technical Instructions. The |,

provisions of Part 2;7.9 except-limited quantities, instruments |,and manufactured articles from regulatory requirements in a j
manner similar to 49 CFR 173.421-1(b). !

i

I trust that this answers your questions. If we can be of
further assistance, please contact us.

Sincerely,
'

dhh d / bib s+%.utl-
,

Patrick T. McDonnell !

Director, Office of Civil Aviation
Security Operations
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Mr. Carlton Kammerer
Director, State Programs
office of Governmental and Public Affairs '

U.S. Nuclear Regulatory Commission
Washington, DC 20555

l
i Dear Mr. Kammerer:

This is in reference to our February 13 interim response to your
letter of January 18 requesting clarification on the requirements
for the transportation of limited quantities of radioactive
materials.

You are correct in your understanding of 49 CFR 173.421-1(b).
With the exception of incident reporting requirements,
radioactive materials prepared for shipment under the provisions
of 49 CFR 173.421 or 173.422, are not subject to the requirements
of the Hazardous Materials Regulations (HMR: 49 CFR
Parts 100-199) when transported by air. Therefore, limited
quantities of radioactive materials (49 CFR 173.421) or excepted
instruments or articles (49 CFR 173.422), may be transported in
carry-on or checked baggage on a passenger aircraft. You are

,

also correct in your understanding that a passenger carrying the
radioactive material may hand-carry the documentation required by
49 CFR 421-1(a).

In addition, radioactive materials prepared in accordance with
49 CFR 173.421 or 173.422, may be carried on a passenger aircraft~

regardless of the end use of the material. The provision in
49 CFR 175.700(c) that limits the carriage of radioactive
material in carry-on luggage to materials intended for use in, or
incident to, research, medical diagnosis or treatment, would not
apply.

'~
Please note that under the provisions of 49 CFR 171.11(a),
shippers are given the option of preparing shipments of hazardous --

materials in accordance with the International Civil Aviation L
| Organization (ICAO) Technical Instructions for The Safe Transport
| of Dangerous Goods by Air, commonly referred to as the ICAOlf
; Technical Instructions. In addition, 49 CFR 175.30(a) permits

air carriers to accept shipments offered in compliance withi$he~
| ICAO Technical Instructions. Since most domestic air carriers %

prefer shippers to use the ICAO Technical Instructions, you"' E

should be aware of ICAO requirements as well. g{
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! The requirements for excepted packages of radioactive materials
( are found in Part 2;7.9 of the ICAO Technical Instructions. The
i provisions of Part 2;7.9 except limited quantities, instruments, ;

| and manufactured articles from regulatory requirements in a |'

manner similar to 49 CFR 173.421-1(b).
I trust that this answers your questions. If we can be of
further assistance, please contact us.

Sincerely,
.

N &
| Patrick T. McDonnell

Director, Office of Civil Aviation
Security Operations
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