
Docket 70-1201- APR 2 91993,

License SNM-Il68

Ms? K. S. Knapp, Manager
Safety and Licensing
B&W Fuel Company
Commercial Nuclear Fuel Plant
P.O. Box 11646
Lynchburg, Virginia 24506-1646

t Dear Ms. Knapp:

SUBJECT: DECOMMISSIONING FUNDING PLAN AND LETTER OF CREDIT (TAC NO. L21661)

We have completed our review of the Decommissioning Funding Plan and letter of
credit provided by your letters dated July 13, 1990, March 27, 1992, and
April 2, 1992. We have concluded that additional information is needed before
final action can be taken (see enclosure). We reviewed your plan against
Regulatory Guide 3.66, " Standard Format and Content of Financial Assurance
Mechanisms Required for Decommissioning Under 10 CFR Parts 30, 40, 70, and
72," and NUREG/CR-1754, "Technoloav. Safety and Costs of Decommissionina
Reference Non-Fuel-Cycle Nuclear Facilities." Copies of Regulatory Guide 3.66
and NUREG/CR-1754 are enclosed for your use.

Please submit the requested information (six copies) within 120 days of the
date of this letter. If you have any questions, please contact me at
(301) 504-3416.

Sincerely,

M a stra
Licens'.ng Section 2
Licensing Branch
Division of Fuel Cycle Safety

and Safeguards, NMSS

Enclosures:
1. Comments on Decommissioning

Ft:nding Plan and Ltr of Credit
2. Regulatory Guide 3.66
3. NUREG/CR-1754
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Request for Additional Information '

Application Dated July 13, 1990
B&W Fuel Company {:
Docket 70-1201 !j

q

i

Please provide the following information: I

1. Although the Decommbsioning Funding Plan (DFP) outlines the work '

required to decommission the facility, it does not include all the. ,

information needed to evaluate.the cost estimate. Please provide- !a more detailed description of the facility, including the number 1and dimensions of facility components (e.g., floors, ceilings,.. ;

walls, . fume hoods, sinks, drains, hot cells, benches); the extent
;of contamination at the facility; and the specific radionuclides
|

handled. Based on the information provided in:the DFP, you'may *

have underestimateil the following cost elements:

(a) Your estimate of-$4.00.per square foot to
,

decontaminate the ceilings and walls may be below
.

NUREG/CR-1754 estimates that the activity will cost
$10.29 per square foot -($100.00 per square meter).

,

(b) Your cost estimate does not appear to include' disposal
~

costs for waste generated during~_ decontamination ~of
,

facility components. . Decontamination of walls, . i

benches, and equipment will generate contaminated
.,

wastes,. including wastewater, brushes, sponges, paper' zi
towels, and personal protective equipment. For

,

example, NUREG/CR-1754 estimates that decontamination

of a ceiling will generate 0.2 cup)ic- feet of waste per:
'

3square foot of. ceiling (0.05 m /m which.must than be '

disposed.
t

.(c) The DFP states it may be nec'essary to raze the'
facility but did not estimate the cost of the

;

associated activities (e.g., . disposal and - ;

decontamination costs).

It is recommended that you use or adapt the " cost-
estimating tables" in Appendix F of Regulatory Guide 1
(RG) 3.66 to demonstrate.that you'have provided~
reasonable cost estimates for| all major

_.

'

decommissioning activities and facility components.,

- You should also state explicitly whether site
..

>

3

stabilization- and/or long-term surveillance will- be - :!
necessary and, if so,- estimate the cost of these. "

activities.
.;
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2. RG 3.66, page 1-9, recommends that decommissioning estimates
include the cost of planning and preparing the facility for
decommissioning. NUREG/CR-1754 estimates that it would require -

more than 60 person-days for planning and preparing each of the
six referenced laboratories. Although the DFP describes a pre-
survey on page 2, it does not clearly include the cost of this
pre-survey in the cost estimate nor does it address other

,

!

activities related to planning and preparation (o.g., preparation
of documentation for regulatory agencies, development of detailed
work plans). It is recommended that you revise the estimate to
account for the cost of planning and preparing for
decommissioning.

3. It appears that your cost estimate credit for salvage value may be
'

realized with the sale of potential assets after decomissioning.
,

Page 3 of the cost estimate states:

" Contaminated equipment may be sold for use at another
licensed facility. In such-instances, all exterior
surfaces will be cleaned to levels permissible for
restricted area use. The equipment will then be
packaged and transported in accordance with DOT and
NRC regulations. The cost estimate does'not account
for equipment of this type."

RG 3.66 states that cost estimates should not incorporate credit
for salvage value because you may not be able to sell the
equipment. Accordingly, you should increase the cost estimate ~to
eliminate all credit for salvage value.

4. It does not appear that the cost estimate has made any allowance
for contingencies. RG 3.66 recommends that a contingency factor
be included in the decommissioning cost estimate. Incorporating a
contingency factor in cost estimates helps ensure coverage for
unexpected circumstances that could raise decommissioning costs.
NUREG/CR-1754 uses a contingency factor at 25 percent.
Accordingly, it~is recommended that you incorporate a contingency
factor of 25 percent into your decommissioning cost estimate. .You
may use a lower contingency factor, if you can demonstrate a. lower
factor is appropriate.-

5. Paragraph 3 of the letter of credit 'is worded as recommended .in RG
3.66, page 4-33, except that it does not include a requirement to
notify NRC _ and the B&W Fuel Company by " certified mail." The
letter of credit must be revised to include the phrase "by.
certified mail." *

,
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6. Section 5, paragraph 2, of the standby trust agreement should be
modified so that you cannot withdraw more than 10 percent of the
outstanding balance of the trust, without NRC approval.

7. Section 6 of the standby trust agreement should be modified to
require the trustee to invest the fund in the interest of the NRC
(RG 3.66, page 4-20).

8. The standby trust agreement does not reference or include
Schedules A, B, and C. Section 2 of the standby trust agreement
does not reference Schedule A, and the agreement does not include
a Schedule A nor does it identify the licensed facility beyond the
license number. The purpose of Schedule A is to assist the
trustee in determining if funds should be distributed for a
specific facility and, therefore, should list the most recent
decommissioning cost estimate or certification amount,'the
facility address, the NRC license number (s), and the licensee's
name and address. Section 4 of the agreement does not reference
Schedule B, and the agreement does not include a Schedule B
listing.the property or money initially constituting the fund.
Schedule B'is necessary to evaluate whether the trust fund-
contains enough funds to cover the cost of decommissioning. The
agreement also does not reference Schedule C in Section 11 and
does not include a Schedule C. Schedule C should state the
trustee's compensation for serving as trustee and is also called
for by the RG 3.66. It is recommended that you submit these
schedules, as recommended in RG 3.66. The schedules should
include wording similar to the samples on page
4-26 of RG 3.66. ' Alternatively, you could revise the
standby trust agreement to include the information from these
schedules.

9. The submission does not include a specimen certificate of ' events
or a specimen certificate of resolution with the standby trust ;

agreement. Section' 5 of the standby trust agreement refers to a
specimen certificate of events, which in turn, refers to an
attached certificate of resolution. Without the specimen
certificates, we cannot be sure that the trustee will release :

decommissioning funds only upon receiving appropriate
instructions. In addition, the trustee may not-be able to
determine the validity of future resolutions authorizing
commencement of decommissioning activit~ies and payments from the

- trust._ Accordingly, please provide the specimen certificates
(which should contain blank spaces for dates and signatures until
decommissioning activities have commenced) worded similarly to the
specimen certificates on pages 4-24 and 4-25 of RG 3.66.
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10. The second paragraph'of'the standby trust agreement does not
include the complete phrase "the Atomic Energy Act of 1954 and the
Enerav Reoraanization Act of 1974." While this is a minor

,

omission, we request that the omitted phrase be included in your
revised standby trust agreement.
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