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Mrs. Elizabeth B. Johnson
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| ) Docket Nos. 50-361-0L
[ In the Matter of ) 50-362-0L
f )
l SOUTHERN CALIFORNIA EDIS0N )
L COMPANY, ET AL. ) ASLBP No. 78-365-010L

)
(San Onofre Nuclear Generating )

Station, Units 2 and 3) August 12,1983

MEMORANDUM AND ORDER
(Ruling on Off-site Medical Services Issue)

Background. In our Initial Decision of May 14, 1982, and in accord

with our interpretation of 10 CFR 50.47(b)(12), we held that the

Applicants had not met their burden of proving that adequate medical

services had been arranged for members of the public off-site who might

suffer radiation injuries in a serious accident. Concluding, however,

that short-term operation while the Applicants addressed those
i

deficiencies would not endanger the public, we authorized interim I

operation and retained jurisdiction over the off-site medical services

question. 15 NRC 1163, 1186-1200. Subsequently, in the course of

ruling on a stay application, the Appeal Board expressed doubt whether

we had correctly interpreted the medical services rule. 15 NRC 127,

126-139. Thereafter, and viewing medical services arrangements as

potentially significant generic issues, the Commission directed
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cert.ficatic to it of two legal questions bearing upon their proper

scope. 15 NRC 883. In response to a certified question from this

Board, the Commission directed us not to proceed with a site-specific

hearing on medical service arrangements, pending further Commission

order. Memorandum and Order of November 19, 1982. On April 4,1983,

the Commission decided the certified questions. The Commission did not

address the medical services arrangements reflected in the record in

this case. Rather, it gave generic guidance and directed this Board to |

"take any further action it deems necessary to comply with this
I

decision." Slip. Op. at 14. Pursuant to procedures agreed upon among j

the Board and parties, the Applicants first submitted their position on

satisfaction of section 50.47(b)(12) requirements as they have now been

interpreted by the Commission, supported by proposed findings of fact

and conclusions of law and a motion to augment the record. The

Intervenors and NRC Staff then responded to the Applicants filings.

Finally, the Applicant and Staff commented on the Intervenors' response.
,

In the succeeding paragraphs, we will summarize the Commission's

decision and the Applicants' position (which the Staff supports), and we

will discuss the Intervenors' objections. We conclude that the

Applicants' position is correct, that they have now fully satisfied the

requirements of 10 CFR 50.47(b)(12), and that no further proceedings or

license conditions concerning medical services arrangements are

necessa ry.

The Commission's Rulings. The Commission's opinion provided

separate guidance on required arrangements for two categories of
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members of the public who might be injured in a nuclear accident. The

first category comprises persons who become traumatically injured and

also contaminated -- e.g., a person with a broken limb who is also

contaminated by accident debris. As to such persons, the Commission

stated that --

[T]he arrangements that are currently required for onsite
personnel and emergency workers provide emergency capabilities
which should be adequat.: rer treatment of members of the general
public. Therefore, no a Mitional medical facilities or
capabilities are required for the general public. However,
facilities with which prior arrangements are made and those local
or regional facilities which have the capability to treat
contaminated injured individuals should be identified.

,

Additionally, emergency service organizations within the plume'

exposure pathway emergency planning zone (EPZ) should be provided'

with information concerning the capability of medical facilities to
handle individuals who are contaminated and injured. Slip Op. p.
2.

The second category comprises persons who may have been

exposed to dangerous levels of radiation. As to such persons, the

Commission stated that --

Treatment requires a lesser degree of advance planning and can
be arranged for on an as-needed basis during an emergency.
Emergency plans should, however, identify those local or regional
medical facilities which have the capabilities to provide
appropriate medical treatment for radiation exposure. No
contractual agreements are necessary and no additional hospitals or
other facilities need be. constructed. Slip Op. p. 2-3.

The Applicants' Position and Motion. As the Applicants point out,

this Board has already determined that the Applicants' medical service

arrangements for on-site and emergency workers are in place and

adequate. 15 NRC at 1244-45. Indeed, the findings on those
,

arrangements were uncontested, although the Intervenors had'

cross-examined the Applicants' principal witness at some length. Tr.
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7731-7776, 10,834-10,841. Pursuant to the Commission's guidance, and as

demonstrated in their motion to augment the record, the Applicants have

informed the off-site emergency response agencies which hospitals can

provide medical services to persons traumatically injured and

contaminated by an accident at San Onofre.

With respect to members of the off-site public who may have been

exposed to dangerous levels of radiation, the Commission has determined

that provision of appropriate medical treatment does not require

extensive advance planning. As that rule has now been interpreted, the

only requirement is that the emergency plans " identify ... medical

facilities which have the capability to provide appropriate medical

treatment for radiation exposure." In response to this requirement, the

Applicants have submitted updated portions of the plans for Orange and

San Diego Counties listing the available facilities in each county. In

addition, the Applicants have identified to the Orange County response

agencies other hospital facilities that could provide necessary services

in an emergency.

The NRC Staff and FEMA Positions. The NRC Staff has reviewed the

Applicants' submissions and has concluded that the Applicants have met

the applicable medical services requirements, as interpreted by the

Commission. They support the Applicants' motion to augment the record

and proposed findings of fact, and propose an additional finding of fact

for our consideration.

The Staff has also submitted a document bearing the letterhead of

" Federal Emergency Management Agency, Region IX" entitled " Review of
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Offsite Medical Services." Like some other FEMA submissions in this

case (see e.g., 15 NRC 1195, note 21; 1214, note 38; Commission Decision

of April 4, 1983, note 12a.), this Delphic document raises as many

questions as it answers. In the first place, its position in the FEMA

heirarchy, and therefore the weight to which it would normally be

entitled, is unclear. Is this a " national" view (as implied by the

Staff's pleading), a " regional" view (as suggested by the letterhead and

sender's title), or merely Mr. Nauman's view (as implied by the first

paragraph of the text)? This Board has already learned the hard way

that we cannot allow Mr.Nauman, a regional official, to present the

national view. NRC , ALAB 717, Slip Op. pp. 67-70.

Putting that problem to one side, we find the second and only

substantive paragraph of this document hopelessly ambiguous. It speaks

first of a capability to handle " contaminated and injured personnel."

We can speculate that this phrase refers to plans for workers injured

on-site, an area over which we no longer have jurisdiction. The last

sentence refers in the most general way to the health and safety of the

public. Nowhere in the document is there any explicit recognition of

our primary concern -- existing medical services for the off-site

public, particularly persons exposed to dangerous levels of radiation.

That the FEMA officials may not have understood the narrow issue

before this Board is also suggested by their apparent focus on the

" adequacy" of off-site medical services. Thus FEMA now tells us

(without any explanation) that present levels of planning and existing

medical resources in the San Onofre area 1" reflect a capability to meet

.. ..
. . .. .

.. .. . _ _ _ _ _ _ _ . _ _ . _
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potential requirements." Prior to the Commission's ruling on the

certified questions, this Board had held that arrangements for medical

services for injured members of the off-site public were required and

that this Board would have to make a site-specific determination on the

adequacy of those arrangements. 15 NRC 1196, note 24. As shown by our

order setting adequacy of medical services issues for hearing, such

issues can be rather complex. Order of October 1,1982. In response to

our certified question, however, the Commission directed us not to

conduct such a hearing. And the Commission's subsequent rulings specify

only that lists of existing facilities are to be compiled. Thus we read

the Commission's rulings on the certified questions, particularly in the

context in which they arose, as generic determinations on the adequacy

of medical services arrangements. In other words, as to members of the

off-site public who may suffer radiation injuries, a Licensing Board's

proper inquiry is quite narrow -- whether existing medical facilities

have been identified. That identification itself is to be deemed

adequate to satisfy the rule as a matter of law, whether the existing

facilities are many or few, subject only to the possibility of an

exception under 10 CFR 2.758. Boards are not to go behind the list of

existing facilities to determine whether those facilities are adequate

(or inadequate) to cope with various accident scenarios in the

site-specific setting. Thus FEMA's views on the adequacy of facilities

around San Onofre are irrelevant.

In light of these considerations, FEMA's most recent submis'sion has

not been helpful. It can remain in the record to evidence the fact that

FEMA was duly consulted. We close on this point with two observations.

- - _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ .
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First, while there are technical emergency planning issues on which

FEMA's participation may be helpful or even essential, this is not one

of them. The Board and parties in this case are perfectly capable of

compiling a list of existing medical facilities. Second, although it

adds nothing, neither is there anything in the FEMA submission that

detracts from our conclusions.

The Intervenors' Comments and Objections. The Intervenors argue,

first, that this Board must go behind the listings of existing medical

facilities "to determine whether in any specific case there is a

reasonable assurance that [ arrangements for adequate treatment] can and

will happen." Comments at 3. As we have already explained, our reading

of the Commission's opinion precludes the kind of site-specific analysis

the Intervenors urge. Again, as we understand the Commission, the

listing of existing facilities -- whatever they may be -- is to be

deemed adequate. The Intervenors do not point to any specific defects

in the proffered listings of the kind we might consider -- e.g., that

hospital X was omitted or that hospital Y has no nuclear medicine

department. ,.

Among other_ matters, the Intervenors argue for a requirement that

" implementing procedures and SOP's" for sending people to different

hospitals should be developed. Comments at 4. Although this may be a

useful suggestion, we read the Commission's opinion as an exclusive

listing of what is required under the rule. We have no power to add

I this suggestion as another requirement.

|

|
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The Intervenors ask for further hearings on the adequacy of medical

arrangements for on-site workers in light of the Commission's ruling
1

that such arrangements are also to serve for members of the public who

are traumatically injured and contaminated. It is true that the

Intervenors' contention as drafted focused on the off-site public, not

on-site workers, and that may explain why they did not present a direct |

case or proposed findings on the Applicants' plan for on-site workers.

But the Intervenors' statements that they "were not litigating" the

on-site arrangements and that "no cross-examination was tendered,

thereon" are not accurate. As we noted earlier, the Intervenors

cross-examined the Applicants' principal witness on this subject at some

length. Thus they have already had and have taken advantage of one

opportunity to probe the Applicants' on-site plans. See 15 NRC at

1175-1176, 1186. It may be true as an abstract proposition that the

Intervenors might have done more (or something different) with this

issue if they had had the benefit of the Commission's guidance at the

time. But that theoretical possibility is not a sufficient basis for a

further hearing. First, it is significant that the Applicants' plans

for on-site workers were quite extensive; we found them to be " fully

adequate for that purpose." 15 NRC at 1186. Beyond that, the

Commission's extension of the on-site arrangements to protect persons

who may be traumatically injured and seriously contaminated off-site

involves only a very modest potential extension of those plans. It is

unrealistic to expect that large numbers of people off-site will,

simultaneously, become seriously injured and contaminated, even in a
_

_ _ _________-________



.

,

-9-

serious nuclear accident. Tr. 11,059-11,061. Furthermore, the

Intervenors do not point to particular features of the on-site plans as
1

justifying their request for further hearings. At this late stage, we 1

would insist upon a particularized showing of need as a predicate for

further hearings.

The Intervenors object that the portions of the emergency plans for

Orange and San Diego Counties in the motion to augment the record have

not been properly authenticated. The Applicants have met this objection
.

by the Declaration of Mr. Massey and attachments thereto.

Finally, the Intervenors propose a license condition that would

require further listings of medical facilities and related modifications

of off-site plans. Much of what this condition would require, and all

that the Commission's rule requires, have already been done. We reject

this proposed condition as unnecessary.

Conclusions. In light of the foregoing, the Board grants the

Applicants' motion to augment the rer erd and adopts and incorporates

herein by reference the Applicants' proposed findings of fact dated May

16, 1983. We also find that the NRC Staff has reviewed the Applicants'

submissions of May 16,1983 and has determined that they reflect

compliance with 10 CFR 50.47(b)(12), as interpreted by the Commission.

Based on the foregoing findings, the Board concludes that the Applicants

have met their burden of proof and have demonstrated a reasonable

| assurance with respect to arrangements for medical services required by

|
10 CFR 50.47(b)(12), as that rule has been interpreted by the

Commission.

.
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In accordance with the foregoing findings and conclusion, the

Director of Nuclear Reactor Regulation is authorized to delete any

conditions in the operating licenses for Units 2 and 3 of the San Onofre

Nuclear Generating Station concerning medical services arrangements

pursuant to 10 CFR 50.47(b)(12). Upon issuance of this Memorandum and

Order, the jurisdiction of this Board will terminate.

THE ATOMIC SAFETY AND
LICENSING BOARD

s L. Kelley, irman

*
-

Dr. Cadet H. Hand' "
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). , .,i, ,I,

Mrs. Elizabeth B. Johnson

Dated at Bethesda, Maryland

this 12th day of August,1983.
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