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'N MEMORNADUM FOR: Olan D. Parr, Chief
Light Water Reactors Branch #3
Division of Project Management

FROM: I. Sibweil, Chief
Structural Encineering Branch ,

Division of Systems Safety
, ,

SUBJECT: TECHNICAL ASSISTANCE REQUEST, DESIGN CRITERIA
FOR SNUPPS PLANTS CONTAINMENT STRUCTURE

- (TAC No. 4820) (SEB:1165)

As requested in your letter dated Febrtlary 21, 1978, we have prepared

the attached comments on the applicant's interpretation of PSAR

commitments on design criteria for SNUPPS comtainments. Our position

is the same as that stated in the January 23, 1978 meeting with the

applicant.

/s4 d< ewe i-
I. Sihweil, Chief
Structural Enci,eering Branch-

Division of Syt .. ems Safety
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STRUCTURAL ENGINEERING BRANCH

COMMENTS ON
''''

DESIGN CRITERIA FOR SNUPPS PLANTS CONTAINMENT STRUCTUREf

(
.

In a letter to E. G. Case dated February 13, 1978, the applicant -

has submitted informaton in support of its contention that the
re'nforcing steel cover for the concrete containment may be a minimum
of 1-1/3 inches and a maximum of 11-1/2 inches. The basic issue is
whether the minumum and maximum reinforcing steel cover specified by
the code may oe altered by placement tolerances.

The applicant has presented the following arguments in support of its
;osition:

.

(1) The design and placing drawings conform to the minimum and
maximum cover requirements as specified in BC-TOP-5A which
is referenced in the SNUPPS PSAR. These are the same re-

' quirements as specified in CC-3534 and CC-3535 of Division
2 of the ASME B & PY Code. However, the applicant claims

'that the tolerances permitted by Section 3.8.1.6.6.1 of
the PSAR allow variations in the minimum and maximum
values.

(2) A reference to the ACI Commitee 224 Report has been cited
that states "the cracking mechanism in two-way action slabs
and plates is controlled... only to a small extent by the,

i magnitude of the concrete cover". Furthermore, they note
- that the containment is prestressed which will minimize the

potential for any significant crack opening.

(3) They have performed calculations in accordance with Reference
2 as cited in their letter that demonstrates that there will
be sufficient bond development with a minimum cover of 1-1/3
inches.

(4) Imposit. ion of more stringent requirements will necessitate
revisdon of the reinforcing steel detail drawings, thus
forcing redesign of the containment.

The staff has reviewed the applicant's submittal and the referenced
documents and has drawn the following conclusions:

(1) The minimum and maxic.am covers specified in BC-TOP-5A are.
*

controlling for both design and construction. _The specified
cover should be appropriately modified to accommodate the
placing tolerances stated in Section 3.8.1.6.6.1. The staff
notes that its position is consistent with a code interpretatior,
made by the Working Group on Design of Section III, Division
2, of the ASME B & PY Code. As noted by the applicant, this
interpretation was not supported by the SLbgroup on Materials,
Construction and Examinaton and therefore has not been resolved
within the code committee. However the staff feels that the.

' Working Group on Design should have the jurisdiction on this
matter.
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(2) The applicant's ref erence to ACI Committee Report 224 does*

not present any conclusive eviderce regarding the absolute -

minimum cover requirements for corrosion protection. It is
also noted that the same report states that for beams and
one-way slabs "the thickness of the concrete cover is an
important variable, but not the only geometric consideration".

(3) The applicant has not presented the calculations that
demonstrate there will be sufficient bond development with a

i cover of 1-1/3 inches. Their conclusion does not appear to
be consistent with the conclusion in Reference 2 which states:
" Comparison of current provisions for development length -

with the proposed design recommendations shows that for
minimum cover current previsions are unconservative".

,.-

(4) The staff does not believe that its interpretation of the
cover requirements will have a significant cost impact on
the appplicant. An increase in the specified cover may
necessitate a drawing change, but it should not require a
redesign of the containment. If a change in the depth of
a section is a concern, it could be accommodated by a
tightening of the placing tolerances, it is noted that the
applicant's placing tolerances are greater than those

[ specified in both ACI 318-71 and ACI 349-76.

(5) The staff is also concerned that the aplicant's interpretation
of cover requirements could result in [ cover as small as;

1/2 inch for the mechanical connectors used with #18 bars.

' In conclusion, the staff's position is the same as that stated in the January
23, 1973 meeting with the applicant. It is summarized as follows:

1. The staff considers that the commitment of a 2-inch minimum concrete
cover for the concrete. containment as made in Section CC-3533.1 of
Appendix C to BC-TOP-5 for 46 tnrough #18 reinforcing steel to
control design and construction. The value is a minimum meaning

,

the absolute minimum cover to assure corrosion control in the actual
constructior shall not be less than 2 inches. The staff expects
for Callaway, Unit #1 that by wall lif t e6 611 rtqnforcing in sizes
76 :nrough #18 will meet this requirement.

'
.

2. The staff considers that the commitment of a depth of not more than
t/5 to reinforcing steel that is considered face reinforcement
as made in Section CC-3534 of Appendix C to BC-TOP-5 to control design

,

i and construction. The value is a maximum as rounded to the reat whole

.
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inch, neaning the absolute maxinum depth in order to provide surface*

crack control for the concrete containment. The staff expects for -

Callaway, Unit #1 that by wall lif t #6 all face reinforcing will meet
this raquirement. The staff will consider special cases on this

~

;,

reouirement where necesssary wall blockouts may require local variations
to the maximum depth to face reinforcing.

3. The staff considers items 1 and 2 to apply only to the concrete
containment as indicated by the applicant's commitments. ACI 318-7.1
provisions as committed to by the applicant will govern requiremetns.
similar to these for the other Category I structures.
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