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SUBJECT: EXEMPTIONS FROM FEES PURSUANT TD. l)/
10 CFR 170.11(A)(4) /nﬁ

Reference is made to your memorands of uptnbor ‘ dno d lop\uhor 9,
1986, respectively, which requested our opinion regarding the
interpretation and application of the exemption provisions contained in 10
CFR 170.11(e)(4). Specificelly, you provided further background on the
issue of how this provision should be interpreted, particularly in lght of
past agency practice. To summarize, the NRC has limited exemptions
under thic provision to those instances where the licensed material wes
used in the teaching and training of students. Similarly, wuse or
possession of licensed material by nonprofit educstional institutions for
"medical purposes” has been limited for exemption purposes to those
instances where the "medical purpose" directly involved the tesching and
training of students.

Further examination of the issue results in essentially the same advice as
provided in the March 31, 1986 opinion regarding an exemption from fees
for Marine Bfological Laborstory. Although not directly on t, it s
notawurthy that in establishing the annual charge requirement for the NRC
under section 7601 of the Consolidated Budget Reconcilistion Act of 1985
(COBRA), 99 P.Law 272 (1986), both houses of Congress expressed
concern with the impact of current fee schedules on some entities.
Specifically, it was stated in Both the House and Senate "Statement of
Managers re NRC Fees" that "It is the intention of the conferees that,

because certain Commission lcensees, such as universities, Muh,
research and medical institutions, and uranium producers

ed & 0 s throu cost of these charges (annual chlrgu)
o the consumer, should take this factor into
account in determining whether to the Commission's %‘m
schedule for such licensees® ( [ ). Based on the in

COBRA, it would not be unreasonable to conclude that the stated concern
of Congress goes beyond the subject of arnual fees or charges.

Closer examination of section 170.11(a)(4) indicates that it lends itself to
much broader interpretation. When read in its entirety, this section also
provides that the exemption from fees applies to a "license...issved to
nonprofit educational institution...for byproduct material...to be used...in
connection with a facility...used tor teaching, training, or medical purposes,
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the nonprofit educstional institution, would be exempt from fees.
Howiver, such a broad application of the sxemption couid be considered to
be contrary to the public policy contained in the exemption. For example,
some work done by nonprofit educstionsl institutions mey not be done
purcly for educational purposes.

Based on this opinion and the opinion in our March 31 memorandum
referenced above, there is _no Jegal ohiection to epplying an exemption
under 10 CFR ‘171.11(a)(4) more broadly. Such a change in practice
would be prospective in applicstion. It would not be ssary to meke
any refund of fees previously collected. The recently stated intent of
Congress in relation to this cless of licensees, referenced sbove, could be
cited as the basies for this change in piactice. Accordingly, it is
recommended that, consistent with the criteria in our March 31
memorandum and this opinion, propriste exemptions be acknowiedged
under the provisions of section 170.11(a)(4). The criteria for applying an
exemption are:

(1) nonprofit educsational institution;

(2) lcensed material used for teaching, training, or
medical purposes, except human use; and,

(3) use of icensed material for medical purposes must (a)
be directly related to teaching cr training of students, or
(b) be accomplished in support of or for the purpose of
advancing the teaching or training students, e.g.,
mecical research by faculty or others in support of
teaching or training objectivos.

This approach does not greatly expand prior parsctice and is centered on
education, i.e., teaching and training. However, not addressed is the
issue of pure research or research e under Government contract by
nonprofit educational institutions, as raised in some of the examples you
provided. There may be u practical problem of determining whether
research using licensed materials is for pure research, that is research
done primarily to sdvance knowledge (no fee ?), or toward & commercial
end. Secondly, it may be unlikely that licensed material would be used
exclusively for pure research or soldy to carry out Government contracts.
m. if such were the case, it would seex appropriate to e t
those licenses under section 170.11(a)(4), as well. But, the key would
exclusive use of the licensed material for one or more of the purposes
addressed in this opinfon if further problems of interpretation are to be
¢ nimized. If these two categories were t¢ be added the criteria might be
as follows: 4

Pure research: (1) nonprofit educational institution;

(2) licensed material used exclusively for research for the
purpose of advancing knowmf'ol.. pure



research, rather than toward @& profit making result;
md.

(3) the rescarch is connccted with teaching, training
or medical purposes, except humen use.

Government  contract: (1) norprofit educationy
institution;

(2) licensed material used exclusively to meet
contractual requirements ral
government; e=A,

(3) the contract concerns teaching, training, or
medicel purposes, except human use.
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