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POWER AUTHORITY OF THE STATE OF NEW YORK
' JAMES A. Fir 2 PATRICK NUCLEAR POWER PLANT

S
JOHN o. LEONARD, JR. P.o. Box 41

Resident Mrnager Lycoming, New York 13093

315 342 3840

Novcinber 20, 1978
JAFP-78-621

Mr. Boyce H. Grier, Director
United States Nuclear Regulatory Commission
Region 1
631 Park Avenue
King of Prussia, PA 19406

Reference: Docket #50-333 IE Inspection #78-21

Dear Mr. Grier:

With reference to the inspection conducted by Mr. K. Plumlee of your
office cn September 25-28, 1978, at the James A. Fit: Patrick Nuclear
Power Plant, and in accordance with the provisions of Section 2.20; of
Part II of Title 10 of the Code of Federal Regulations we are submitting
our reply to Items A 6 B of Appendix A of the Notice of Violation trans-
mitted by your letter dated October 30, 1978 as received by the under-
signed on November 2, 1978.

APPENDIX A

Notice of Violation

Based on the results of an NRC inspection conducted on September 25-23,
1978, it appears that certain of your activities were not conducted in
full compliance with conditions of your NRC License No. DPR-59 as
indicated below. Items A and B are infractions.

A. A requirement of Technical Specifications Section 6.11, " Radiation
Protection Program," is that procedures for radiation protection
shall be cdhered to for all plant operations.

1. Contrary to the above on September 27, 1978, radioactive waste
measured at up to 10 mr/hr on contact was compacted without
adhering to the special instructions of the radiation work
permit RWP controlling this operation, that radiation protection
be contacted to provide airborne monitoring as required
during operation of the compactor.
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2. Contrary to the above at 10:35 a.m. on September 27, 1978, an
individual was working in a restricted area of the plant
without adhering to the requirement of the Radiation Pro-
tection Procedures, Section II.C, to wear his assigned personnel
dosimeters in restricted areas.

Response to Item A

1. The Operations Superintendent was promptly notified of the
non-conformance with regard to the RWP in effect at the job
site for trash compacting. The operators who were compacting
trash were reminded of the requirements and were instructed to
comply with them. To ensure that other operators were cogni: ant
of the RWP requirements for trash compacting a notice was
placed in the plant " night orders" for each shift to read.
Subsequent sampling during trash compacting indicated airborne
concentrations of approximately seven (7) percent of the
maximum permissible concentration (MTC).

2. We believe that this is an isolated incident and that our
training program adenuatelv trains personnel at the niant of
their resconsibilites for wearing dosimetry device. As noted
in the inspection report the individual involved had been
instructed at the time to always wear his dosimetry devices
when in the restricted areas of the plant, but took his shirt
off in the work area and inadvertently left the dosimetry
devices attached to his shirt. Plant personnel have been
instructed through existing training programs that should they
see a person without dosimetry that they tell the person to
leave the restricted area and report to the Radiation Protection
Office.

We believe we are now in full compliance concerning these two
items.

B. A requirement of Technical Specifications Section 6.11(A)2 is that
locked doors shall be provided to prevent unauthorized entry into
areas in which the intensity of radiation is greater than 1,000
mrem /hr.

Contrary to the above on September 25, 1978, about 11:20 p.m., an
unattended high radiation area gate at an entrance to the drywell,
an area in which the intensity of radiation is greater than 1,000
mren/hr, was not maintained locked.
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Response to Item B

Although the gate indeed was not locked because it had jammed in
the shut position and only appeared to be locked, we believe that
this item is not a violation of Technical Specifications (TS)
Section 6.11(A)2 because of the following:

TS Section 6.11(A)2 applies to high radiation areas where the
radiation dose rate is greater than 1,000 mrem hr. We have made a
thorough search of our records and can find no evidence that there
were areas in the drywell where a person could have received a
whole body radiation exposure of greater than 1,000 mren in one
hour during the time of the inspection under the shutdown condition
then existing. Although there were local " hot spots" where contact
readings on a survey meter may indicate greater than 1,000 mrem /hr
in each case the dose rate to "a major portion of the body" (per
10CFR20.202) was less than 1,000 mrem /hr. This has been verified
by interviews with radiation protection technicians assigned to
perform surveys in the drywell at the time of the inspection.

We respectively request that the status of this item be reviewed by
your staff in view of the above.

.

Very truly yours,
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CC: G. T. Berry
P. W. Lyons
R. Rajaram
G. Wilverding
E. Kelly
J. Davis
J. Leonard
R. Pasternak
H. Fish
R. Burns
S. Wells
DCC
File
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