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Attention: Office of Nuclear Reactor Regulation
Mr. Thomas A. Ippolito, Chief
Operating Reactors Branch #3
Division of Operating Reactors

References: (a) License No. DPR-28 (Docket No. 50-271)
(b) USNRC letter to All Power Reactor Licensees,

dated September 17, 1979.
(c) VYNPC letter to USNRC dated April 11,1979 (WY 79-40)

Vermont Yankee Offsite Dose Calculation Manual
(d) Federal Register, Vol. 42, No. 9, January 23, 1977; Pg. 2858

Dear Sir:

Subject: Impicmentation of 40 CFR Part 190

As requested in your letter of September 17 (reference b), we are hereby
enclosing interim criteria which will be used to demonstrate conformance with
those provisions of the EPA Uranium Fuel Cycle Standard (40 CFR Part 190),
which become effective December 1, 1979. These interim criteria (Attachment
A) shall be followed until such time as formal radiological effluent technical
specifications (RETS) become part of our operating license. These interim
provisions shall not constitute limiting conditions of operation for the plant.

Our commitment for demonstrating compliance with 40 CFR Part 190, as
detailed in Attachment A, follows the guidance given ia NUREG-0133, chapter
3.8, and the provisions of Specification 3.11.4 of NUREG-0473, revision 2.
However, we take exception to the wording of the NRC proposed Specification
3.11.4 which implies that each individual licensee is directly responsible and
accountable for releases from portions of the uranium fuel cycle beyond his
own facility. We do not believe it necessary for each individual power plant
licensee to be burdened, either directly or by implication, with the
possibility of assessment of dose contributions from uranium fuel cycle
f acilities f ar removed f rom his own, and which he has neither any direct
knowledge of, or any operational control over. This conclusion is based on
EPA's stated intent concerning the implementation of the 40 CFR Part 190
standards. The EPA has determined that in the vast majority of situations,
the sum of all reasonably postulable contributions from sources beyond 10
miles of a particular site will be small compared to these standards and
should be ignored in assessing compliance. The EPA has stated that,
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"it would not be reasonable to attempt to incorporate into compliance
assessment doses which are small fractions of the uncertainties associated
with the determination of doses from the primary source of exposure"
(Reference d). The EPA has also determined as part of the promulgation of 40-

CFR Part 190_ standards that, except under highly improbable circumstances,
confonnance to the criter_a of Appendix I to 10 CFR Part 50 should provide
reasonable a; urance of compliance with the standards for up to five reactor
units at one site.

Since Vermont Yankee is a single reactor site, and since there are no
other uranium fuel cycle facilities in the vicinity of the plant, it is
concluded, based on EPA determinations, that the only dose commitments which
need ta be considered in Vermont Yankee's case are those resulting from on
s i '.e (station) sources.

Should you have any questions regarding this subject, please feel free to
contact Mr. Mark Strum of our Radiological Engideering Group.

Very truly yours,

~

un c%Ld-3 .-

Donald E. Moody'
Manager of Operations

MS/smh
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Attac".iment A
'

.

Total Doss (40 CFR Part 190)

A. The dase or dose commitment to any real indivilial from all station
sources shall be limited to less than or equal co zS mrem to the total
body or any organ (except the thyroid, which shall be limited to less
than or equal to 75 mrem) over 12 consecutive months (beginning December
1, 1979).

B. With the calculated dose from the release of radioactive materials in-

liquid or gaseous effluents from the site exceeding any of the following
criteria:

1. 3.0 mrem to the total body or 10.0 mrem to any organ during any
cal,ndar quarter due to liquid ( fluents released from the site;

2. 6.0 mrem to the total body a 20 mrem to any organ during any
calendar year due to liquid effluents released from the site;

3. 10.0 mrad air dose for gamma radiation or 20 mrad for beta radiation
during any calendar quarter due to noble gases released in gaseous
effluents to unrestricted areas;

4. 20 mrad air dose for gamma radiation and 1 mrad for beta radiation
during any calendar year due to noble gasi4 released in gaseous
e f fluents to unrestricted crea;

5. 15 mrem to any organ during a calendar quarter due to radiciodines
and radioactive materials in particulate form, and radionuclides
(other than noble gases) with half-lives greater than 8 days in
gaseous effluents released to unrestri.. Led areas; *

,

6. 30 mrem to any organ during a calendar year due to radiciodine and
radioactive materials in particulate form, and radionuclides (other 7

than noble gases) with half-lives greater than 8 days in gaseous
,

effluents released to unrestricted areas; |I

prepare and submit a special report to the Commission and limit the
subsequent releases such that the dose or dose commitment to any real
individual from all station sources is limited to less than or equal to
25 mrem to the total body or any organ (except thyroid, which is limited
to less than or equal to 75 mrem) over 12 consecutive mocths. This
special report shall include an analysis which demonstrates that
radiation exposures to any real individual from all station sources,
including all effluent pathways and direct radiation, are less than the
40 CFR Part 190 Standard. Otherwise, obtain a variance from the
C >mmission to permit releases which exceed 40 CFR Part 190 Standard.

C. Cimulative dose contributions from liquid and gaseous effluents shall be
determined at least once per month in accordance with the Offsite Dose
Calculation Manual (reference C).
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