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UNITED STATES+

!" NUCLEAR REGULATORY COMMISSION Nd~

o

; y WASHINGTON, D. C. 20555
o a

***** July 27, 1979
CHAIRMAN

Mr. James M. Frey
Assistant Director for

Legislative Reference
Office of Management and Budget
Washington, D.C. 20503

Dear Mr. Frey:

This responds to your request for comments on S.1119, which provides that
prior to the granting of any federal authorization to permit the transport of
spent nuclear fuel or high-level radioactive waste through a U.S. trust terci-
tory or possession, or the storage of such fuel or waste on s uch territory or
possession, the Secretary of the Interior would be required to trsnsmit to the
Congress a detailed report on the proposed transportaticn or sto ri.ge. Before
federal authorization could he given, Congress would be requi red :o enact a
statute authorizing the proposed transportation or storage pl an.

The fiuclear Regulatory Commission is neutral regarding enactment of this
legislation. However, we do believe that the most effective role for Congress
is for it to enact generic legislation which would specify cr iteria governing
the use of U.S. trust territories and possessions as reposito ries for spent fuel
and other high-level radioactive wastes. This could be part of comprehensive
legislation pertaining to the transportation and storage of f oreign spent fuel
or specific legislation such as S.1119 regarding U.S. trust territories and
possessions. Following enactment of such legislation Congress would perform its
oversight role to assure that the Act is being implemented cc Tisistent with the
intent of Congress. The day-to-day implementation of the Con gressional policy
would then be left to the appropriate federal agencies.

We note that some constraints on DOE action ar. this issue alr eady exist. Section
107 of the DOE Act of 1978 provides that the Secretary of Ene rgy may not "directly
or indirectly" use any funds made available to him for the "r epurchase, transp .da-
tion, or storage of any foreign spent (power reactor) nuclear fuel" unless such
experditure has been expressly authorized by the Congress in legislation or a
concurrent resolution, or the President has submitted a plan concerning the use
of such funds to the Congress and neither House of Congress h as approved a
resolution of disapproval during a 30-d y period of continuou s session.

If you have any other questions regarding this matter, please, do not hesitate to
cont?ct re. 's

W4269. r
Sincerely,
'

\s i

Mr
,

Joseph M. Hendrie
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