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Dr. W. L. Whittemore
Chairman, ANSI N17, and -

Manager, TRIGA Reactors Facility
General Atomic Ccmpany
P. O. Box 81608
San Diego, California 92138

Dear Dr. Whittemore:

This is in response to your letter of April 23, 1979, to Mr. Stello
- regarding your particular concerns attendant with the implementation of

the proposed " Safeguards Upgrade Rule" and your general coments with
regard to proposed Regulatory Guide 2.6 (R.G. 2.6), " Emergency Planning .

for Research Reactors".

Your comments regarding the self-protection criterion at your facility are
essentially correct as to the proposed " Safeguards Upgrade Rule" as
currently written. As you are also aware, the self-protection criterion
is currently a requirement of 573.6(b) and 573.47; and therefore, the NRC
representatives you mentioned are correct in their statements that this
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criterion must be enforced. This would be true of any 10 CFR regulation.
With regard to your contention that the existing self-protection criterion
is arbitrary, it is intended to apply to theft of special nuclear material
and not processing of such material. Although, your and Dr. Williamson's
recommendation for a certain dose per unit material criterion is being
studied, it is felt that for fuel with small quantities of contained special
nuclear material, as is the case with TRIGA fuels, the fuel would not be
self-protecting from theft. Once the material has been stolen, there are
so many variables that could affect subsequent disposition of the material
that it would be difficult, if not impossible, to develop a regulatory
strategy to provide a reasonable assurance that no explosive device would
result.

Regardless, we are reviewing the present "100 rem per hour at three feet"
criterion with regard to its validity, effectiveness, and possible alternatives.
The results of this study are forthcoming in the near future and could possibly
result in changes to tha regulations. As you are no doubt aware, Dr. Levine
at Pennsylvania State University has submitted a petition for rulemaking on this
subject. The results of the aforementioned study also will impact on any deci-
sions on the action.

Your second item discussed the issuance for com.ents of proposed R.G. 2.6,
" Emergency Planning for Research Reactors", and your particular coment with
regard to the 100 KW level established by R.G. 2.6. First I would like to
discuss scme of the considerations we reviewed prior to publishing R.G. 2.6 for
comments.

E, Q 7 3$3su>

79080801 d



*

.

Dr. W. L. Whittemore -2-

In June 1975, ANS 15 established a working group tasked with developing,
ANS-15.16 " Standard for Emergency Planning for Research Reactors". A draft
standard was reviewed in 1976 by the NRC staff and a substantial number of
comments were developed. These coments were forwarded with a N-17 ballot -

and reflected the staff's concern that the draft standard was in conflict with
the requiremants of Appendix E to 10 CFR Part 50, and was too general. As a
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result, the NRC ballot by N-17 was "not approved". As it appeared the NRC
would not be able to endorse the standard and there was a need for emergency
planning guidance, the staff started preparation of a regulatory guide. During
1977, several meetings were held by members of the ANS-15.16 working group
and the staff to review each others draft documents and resolve differences.
As a result, on February 13,1978, N-17 voted to approve ANSI-15.16. However,
the staff made the observation that while it no longer was in conflict with
Appendix E to 10 CFR Part 50, it still did not provide the specificity con-
sidered necessary.

The draft regulatory guide, on the other hand, had the specificity considered
necessary in such a document, and did not conflict with the AhS Standard,
but only amplified it. The ANS-15.16 working group had expressed an opinion
that the draft regulatory guide had many good points that should not be lost
but that it provided more detail than was necessary. By late 1977, the develep-
ment of the regulatory guide had neared completion and it did not appear wise
to completely rewrite it to endorse the ANS Standard, particularly since the --

issue date of the standard was uncertain. The staff felt that publication of
R.G. 2.i for comment, while referencing ANS-15.16, would provide for wide
distribution and corrent thus permitting greater public participation in our
deliberations. As to your coment regarding 100 KW, this power level was
selec.ed based upon known fission product inventories in relation to protective
action guide levels which would suggest that planning was warranted.

Ultimately, after receiving all the comments, we plan to revise R.G. 2.6 to
endorse ANS-15.16, including any additional staff guidance. The staff currently
feels that additional guidance is necessary, especially for the higher risk
facilities, as we do not believe, before reviewing any corments on the proposed
R.G. 2.6, that the ANS Standard alone provides adequate guidance.

As you are also aware, we do require submission of an emergency plan as part of
the application for license renewals. We are using a combination of ANS-15.16
and the proposed R.G. 2.6 as criteria for review of these plans to ensure ful-
fillment of Appendix E to 10 CFR Part 50. The ultimate criteria is Appendix E
to 10 CFR Part 50 and ANS-15.16 and proposed R.G. 2.6 are only used as a guide
for the licensees and reviewers.
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If we can be of further assistance to you, please do not hesitate to call
Steve L. Ramos at 301-492-7435.

incerely, -

re G El enhut ng'b'ctor
Division of Operating Reactors
Office of Nuclear Reactor Regulation
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