
From: Mirzai, Mahvash
To: Guzman, Richard
Subject: [External_Sender] RE: Indian Point Inter-Unit SF Transfer Amendment - Clarification Call re: 10/2 RAI response
Date: Friday, October 27, 2017 7:27:32 AM

Rich,
 
Good Morning.  In response to your comment regarding the IPEC Response to the RAI-8 Follow-up
Question, please find below a revised write-up with added information to bolster the response:

 
RAI-8 Follow-
up Question

 
Table 7.4.10 shows some of the dose rates on the HI-TRAC at the surface and at 1
meter changing, but none of those at further distances. The staff notes that with some of the
dose rates changing in Table 7.4.10, none of the estimates in Table 7.4.22 had to change for
operations and personnel locations that are at these close distances from the HI-TRAC.  The
staff would like to get clarification on this item.

 
Response to RAI-8 Follow-
up Question

 
With respect to Table 7.4.10 it is recognized that only some but not all dose rates changed as the
results of the additional calculations performed for the HI-TRAC. The reason is that this table combines
results from different cases, and not all of them have changed. Specifically, in the IPEC STC Shielding
Calculation Package HI-2084109R13, the two bounding loading patterns for the HI-TRAC with STC
under normal conditions are provided in Tables 22 and 23. Table 23 was changed in the most recent
revision to
provide dose rates for loading pattern 8, which has replaced loading pattern 3 as the loading pattern
with the highest neutron dose rates. Table 7.4.10 of the STC Licensing Report had been updated with
the bounding dose rates from those Tables 22 and 23, but only in dose point locations where loading
pattern 8 has the bounding total dose rates. In dose point locations where loading pattern 4 remains
bounding, no changes to Table 7.4.10 were made.
 
With respect to Table 7.4.22, the doses shown in that table are dominated by the dose rates from the
bare STC, and by dose rates on top of the STC or HI-TRAC. Only the activities characterized as
“Measure the dose rate and prepare for transfer operation to the VCT” and “Movement of HI-TRAC to
Unit 2 FSB” would be affected, and these activities contribute less than 0.5% to the primary dose and
less than 1.5% to the secondary dose. The small increase in the HI-TRAC dose rates (changes shown
on Table 7.4.10)
would hence have a negligible effect.
 
Discussed Action:
 

·         A brief discussion will be added to Chapter 7, Section 7.4.12, on this issue, but Tables 7.4.10
and 7.4.22 will remain unchanged.

 
Please let me know if you have any further questions.
 
Thanks,
 
Mahvash Mirzai
 
Nuclear Safety/License Specialist IV
 
Indian Point Entergy Center

mailto:mmirzai@entergy.com
mailto:Richard.Guzman@nrc.gov


914-254-7714 (Work)
203-705-9676 (Cell)
mmirzai@entergy.com

 

From: Guzman, Richard [mailto:Richard.Guzman@nrc.gov] 
Sent: Wednesday, October 25, 2017 3:37 PM
To: Mirzai, Mahvash
Subject: RE: Indian Point Inter-Unit SF Transfer Amendment - Clarification Call re: 10/2 RAI response
 

EXTERNAL SENDER. DO NOT click links, or open attachments, if
sender is unknown, or the message seems suspicious in any way.
DO NOT provide your user ID or password.

 

Mahvash,
 
I appreciate your quick turn-around response.
 
The one comment I have is on the response to the RAI-8 Follow-up Question:  the staff
recalls during the October 19 teleconference that in regards to the discussion of Table
7.4.10 where some close dose rates changed while those further out did not, Entergy (or
Holtec for the licensee) indicated that the shielding package tables showed this in greater
detail to demonstrate bounding dose rates for the different loads.  Please let me know if my
understanding is not correct.  As previously mentioned, the follow-up clarification items
below will be documented as appropriate in the staff’s safety evaluation.
 
Thanks,
Rich
~~~~~~~~~
Rich Guzman
Sr. PM, Division of Operating Reactor Licensing
Office of Nuclear Reactor Regulation
U.S. Nuclear Regulatory Commission
Office: O-9C07 | Phone: 301-415-1030
 
 
From: Mirzai, Mahvash [mailto:mmirzai@entergy.com] 
Sent: Wednesday, October 25, 2017 2:01 PM
To: Guzman, Richard <Richard.Guzman@nrc.gov>
Subject: [External_Sender] RE: Indian Point Inter-Unit SF Transfer Amendment - Clarification Call re:
10/2 RAI response
 
Rich,
 
Please find below the response to the clarification items that were discussed during our teleconference at
2:00 pm on October 19, 2017:
 

RAI-4 Follow-

mailto:mmirzai@entergy.com
mailto:mmirzai@entergy.com
mailto:Richard.Guzman@nrc.gov


up Question
 

The licensee proposes the BPRA burnup and cooling time limits for the new fuel loads (Loads
7 thru 12) to be the same as the host assembly that the BPRA.  This is based on an
analysis that uses a BRPA equivalent burnup/exposure of 60 GWd/MTU and the cooling
time of the host assembly.  The staff notes that this approach appears reasonable to all but
the inner region of Load 11.  Per the analysis in the SAR/licensing report, any BPRAs with a
cooling time less than
9 years would use the design basis BPRA source (which is actually 848.4 curies of Co-60).
For 60 GWd/MTU at 6 years cooling (the cooling time of the inner assemblies in Load 11), the
BPRA would be at 1101 Ci.  The staff also notes that even with the lower burnup of the host
assemblies at 45 GWd/MTU, the resulting BPRA curie level would be higher than the design
basis amount. The staff would like to discuss the response to RAI-4 and the proposed TS (as
it relates to Load 11 inner assemblies).

 
Response to RAI-4 Follow-
up Question

 
We agree that the source terms for the maximum BPRA burnup allowed in the inner region of
loading pattern 11 may be slightly higher than what was used in the analyses. Here is our
perspective:

 
•     For clarification, the value for the design basis of 848.4 Curies is only for the

active region, the total design basis BPRA Cobalt-60 activity is 895 Ci (Total
amount from Table 7.2.5).

•     We agree with the value of 1101 Ci for 60 GWd/mtU and 6 years, which can be
derived from Table 7.2.9.

•     For 45 GWd/mtU and 6 years, as a check, we had initially just scaled the value of 1101 Ci by
the burnup, resulting in 1101/60*45 = 826 Ci, which would have been below the value used in the
analysis of 895 Ci.
•    However, we now realize that due to the lower assumed enrichment for the 45

GWd/mtU fuel of 3.2 wt%, and the fact that BPRA curies does not scale in exact
proportion to burnup, the cobalt content would be larger. A more detailed upper
bound calculation indicates a BPRA with a burnup of 45 GWd/mtU, cooling time of
6 years, and paired with an assembly in the reactor core with an enrichment of 3.2
wt% having a Cobalt-60 activity of approximately 980 Ci, i.e. a value about 10%
higher than the design basis value used.

•    When considering this increase in the analyses for loading pattern 11, where the
four inner spent fuel assemblies assume a source of 980 Ci rather than 895 Ci,
dose rates increase on average by about 1.0%. The maximum dose rate increase is
less than 4%. No conclusions are affected by this increase.

 
•    Discussed Action

o     A qualitative discussion will be added to Chapter 7, in Sections 7.0.1 and
7.4.3.2, to explain that for  the inner region of  pattern  11, the  BPRA
activity for 45 GWd/mtU and 6 years may be slightly higher than that of the
design basis value used, but that this has no significant effect on dose rates,
and does not affect any conclusions.

o     An Appendix will be added to the Shielding Calculation package HI-2084109 to
document alternative BPRA activity and dose rate calculations related to loading pattern
11.

 
RAI-8 Follow-
up Question

 
Table 7.4.10 shows some of the dose rates on the HI-TRAC at the surface and at 1
meter changing, but none of those at further distances. The staff notes that with some of the
dose rates changing in Table 7.4.10, none of the estimates in Table 7.4.22 had to change for
operations and personnel locations that are at these close distances from the HI-TRAC.  The



staff would like to get clarification on this item.
 

Response to RAI-8 Follow-
up Question

 
The doses shown in Table 7.4.22 are dominated by the dose rates from the bare STC, and
by dose rates on top of the STC or HI-TRAC. Only the activities characterized as "Measure
the dose rate and prepare for transfer operation to the VCT" and "Movement of HI-TRAC to
Unit 2 FSB" would be affected, and these activities contribute less than 0.5% to the primary
dose and less than 1.5% to the secondary dose. The small increase in the HI-TRAC dose
rates (changes shown on Table 7.4.10) would hence have a negligible effect.

 
Discussed
Action:

•    A brief discussion will be added to Chapter 7, Section 7.4.12, on this issue, but Table 7.4.22
will remain unchanged.
 

RAI-10 and RAI-11 Follow-up Question
 
The staff requests clarification on the description of how RCCAs are treated in the dose
rate calculations for comparison against the measured dose rates for STC #s 1 and 3.  The
SAR and the  shielding  calculation  package  (Section  I.5.5)  state  that  the  calculations
 neglect  the RCCAs.  Is it that the RCCAs presence and materials are credited in the
model but not the source?  Or are the RCCAs (including their materials and mass)
completed neglected from the calculation models?

 
Response to RAI-10 and RAI-11 Follow-up
Question

 
The RCCAs are completely neglected in the calculations and the calculational models for
the comparisons against the measured dose rates, i.e. neither the materials nor the source
terms are credited. With respect to the materials, this is consistent with the design basis
calculations, where the materials of the RCCAs are also not credited.

 
No further action needed for this issue, i.e. no further changes to the Shielding Calculation
package or Licensing Report.

 
Please let me know if you have any further questions.
 
Thanks,
 
Mahvash Mirzai
 
Nuclear Safety/License Specialist IV
 
Indian Point Entergy Center
914-254-7714 (Work)
203-705-9676 (Cell)
mmirzai@entergy.com
 

From: Guzman, Richard [mailto:Richard.Guzman@nrc.gov] 
Sent: Thursday, October 19, 2017 8:43 PM
To: Mirzai, Mahvash
Subject: RE: RE: RE: Indian Point Inter-Unit SF Transfer Amendment - Clarification Call re: 10/2 RAI
response
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From: Guzman, Richard [mailto:Richard.Guzman@nrc.gov] 
Sent: Tuesday, October 17, 2017 9:32 AM
To: Mirzai, Mahvash
Cc: Walpole, Robert W
Subject: Indian Point Inter-Unit SF Transfer Amendment - Clarification Call re: 10/2 RAI response
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DO NOT provide your user ID or password.

 

Mahvash,
 
Good morning.  I just left you a voice message.  Below are clarification items the staff would
like to discuss via teleconference.  Please let me know if you can support a call this
Thursday (preferable) or Friday.  At this time, we are available 9:30-10:30a, 11-12p, or 2-
2:30p on Thursday.   If not, please provide some alternate proposed times and I will check
availability w/the technical reviewer.
 
RAI-4
The licensee proposes the BPRA burnup and cooling time limits for the new fuel loads
(Loads 7 thru 12) to be the same as the host assembly that the BPRA.  This is based on an
analysis that uses a BRPA equivalent burnup/exposure of 60 GWd/MTU and the cooling
time of the host assembly.  The staff notes that this approach appears reasonable to all but
the inner region of Load 11.  Per the analysis in the SAR/licensing report, any BPRAs with
a cooling time less than 9 years would use the design basis BPRA source (which is actually
848.4 curies of Co-60).  For 60 GWd/MTU at 6 yrs cooling (the cooling time of the inner
assemblies in Load 11), the BPRA would be at 1101 Ci.  The staff also notes that even with
the lower burnup of the host assemblies at 45 GWd/MTU, the resulting BPRA curie level
would be higher than the design basis amount.  The staff would like to discuss the
response to RAI-4 and the proposed TS (as it relates to Load 11 inner assemblies).
 
RAI-8
Table 7.4.10 shows some of the dose rates on the HI-TRAC at the surface and at 1 meter
changing, but none of those at further distances.  The staff notes that with some of the dose
rates changing in Table 7.4.10, none of the estimates in Table 7.4.22 had to change for
operations and personnel locations that are at these close distances from the HI-TRAC.
 The staff would like to get clarification on this item.
 
RAI-10, RAI-11
The staff requests clarification on the description of how RCCAs are treated in the dose
rate calculations for comparison against the measured dose rates for STC #s 1 and 3.  The
SAR and the shielding calculation package (Section I.5.5) state that the calculations neglect
the RCCAs.  Is it that the RCCAs presence and materials are credited in the model but not
the source?  Or are the RCCAs (including their materials and mass) completed neglected
from the calculation models?  

mailto:Richard.Guzman@nrc.gov


 
 
~~~~~~~~~
Rich Guzman
Sr. PM, Division Operator Reactor Licensing
Office of Nuclear Reactor Regulation
U.S. Nuclear Regulatory Commission
Office: O-9C7 | Phone: (301) 415-1030
Richard.Guzman@nrc.gov
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