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SRP Section: 16 – Technical Specifications 

Application Section:  Technical Specification Bases 3.1.1 

Date of RAI Issue:  08/01/2016 

Question No. 16-178 

Paragraph (a)(11) of 10 CFR 52.47 states that a design certification (DC) applicant is to 
propose Technical Specifications (TS) prepared in accordance with 10 CFR 50.36 and 
50.36a. NUREG-1432, “Standard Technical Specifications (STS)-Combustion Engineering 
Plants,” Rev. 4, provides NRC guidance on format and content of technical specifications as 
one acceptable means to meet 10 CFR 50.36 requirements. Staff needs to evaluate all 
technical differences from standard TS (STS) NUREG-1432, STS Combustion Engineering 
Plants, Rev. 4, which is referenced by the DC applicant in DCD Tier 2 Section 16.1, and the 
docketed rationale for each difference because conformance to STS provisions is used in the 
safety review as the initial point of guidance for evaluating the adequacy of the generic TS to 
ensure adequate protection of public health and safety, and the completeness and accuracy 
of the generic TS Bases. 

The Writer’s Guide for Plant-Specific Improved Technical Specifications (TSTF-GG-05-01) 
also provides guidance for the format and content of the TS. There are format and content 
differences between the DCD and the Writer’s Guide. These following corrections are 
necessary to ensure the completeness and accuracy of the TS and Bases. 

Correct the following editorial errors within the Bases for Technical Specification 3.1.1. 

Section 3.2.2.a of the Writer’s Guide for Plant Specific Improved Technical Specifications 
states: “Upon the first reference in each Specification or Bases to a phrase for which an 
abbreviation is desired to be used (except as allowed in Writer’s Guide Section 3.2.2.b 
below), use the full phrase followed by the acronym or initialism set off by parenthesis. Use 
the abbreviation alone on all subsequent references in that Specification or Bases.” 

• In the second paragraph of the Background section, the abbreviation “RCS” is used
without defining it prior to its use. 
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• In the second paragraph of the Applicable Safety Analysis section, the abbreviation
“kN-1” is used without defining it prior to its use. This also occurs on page B3.1.2-2 in
the final paragraph on the page.

• In the second paragraph of the Actions A.1 section, the abbreviation “IRWST” is
used without defining it prior to its use.

These corrections are required to ensure the accuracy and completeness of the Bases and to 
align the text with the guidance contained in the Writer’s Guide. 

Response – (Rev. 1)  

In addition to the changes incorporated into Revision 1 of the Technical Specifications, the 
Applicable Safety Analysis section of the Bases for Technical Specification 3.1.1 will be 
revised as shown in the attached markup. 

Impact on DCD  

Same as changes described in Impact on Technical Specification section. 

Impact on PRA  

There is no impact on PRA. 

Impact on Technical Specifications  

The original response indicated future incorporation of Technical Specification changes. 
These proposed changes have already been incorporated into Revision 1 of the Technical 
Specifications. Therefore, only the applicable changes to Revision 1 of the DCD for this 
revision are included in the Attachment. 

Impact on Technical/Topical/Environmental Reports  

There is no impact on any Technical, Topical, or Environment Report. 
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B 3.1.1 

 
BASES 

APPLICABLE SAFETY ANALYSES  (continued) 

The CEA ejection is the accident occurring during conditions allowed by 
the power dependent insertion limit (PDIL).  This event will lead to a 
rapid positive reactivity addition resulting in a rapid power excursion.  
A reactor trip on high power is generated to terminate the accident.  
The CEA ejection can result in limited fuel damage with the subsequent 
release of radioactive material, so it may be necessary to evaluate the 
radiological consequence in accordance with the 10 CFR 50.34.  SDM is 
an important parameter in this analysis. 

In the analysis of the CEA ejection event, SDM alone cannot prevent 
reactor criticality following a CEA ejection.  The kN-1 requirement ensures 
the reactor remains subcritical and, therefore, satisfies the radially 
averaged enthalpy acceptance criterion considering power redistribution 
effects. 

The function of kN-1 is to maintain sufficient subcriticality to preclude 
inadvertent criticality following ejection of a single CEA.  kN-1 is a 
measure of the core's reactivity, considering a single malfunction resulting 
in the highest worth inserted CEA being ejected. 

kN-1 requirements vary with the amount of positive reactivity that would be 
introduced assuming the CEA with the highest inserted worth ejects from 
the core.  The k N-1 requirement ensures that a CEA ejection event while 
shutdown will not result in criticality. 

The requirement prohibiting criticality due to shutdown group CEA 
movement is associated with the assumptions used in the analysis of 
uncontrolled CEA withdrawal from subcritical conditions.  Due to the high 
differential reactivity worth of the shutdown CEA groups, the analysis 
assumes that the initial shutdown reactivity is such that the reactor will 
remain subcritical in the event of unexpected or uncontrolled shutdown 
group withdrawal. 

SDM satisfies Criterion 2 of 10 CFR 50.36(c)(2)(ii). 
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, where kN-1 is the k effective 
(keff) calculated by considering 
the actual CEA configuration 
and assuming that the fully or 
partially inserted full strength 
CEA of highest worth is fully 
withdrawn.
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