
 
June 29, 2017 

 
 
 
 
 
Mr. Andrew Mauer 
Technical Advisor, Nuclear Generation 
Nuclear Energy Institute 
1201 F Street N.W., Suite 1100 
Washington, DC 20004 
 
SUBJECT: RESPONSE TO NUCLEAR ENERGY INSTITUTE LETTER CONCERNING THE 

REGULATORY PATH FOR LEAD TEST ASSEMBLIES 
 
Dear Mr. Mauer: 
 
In a letter dated May 19, 2017, the Nuclear Energy Institute (NEI) requested confirmation of 
U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) regulatory positions regarding the irradiation of 
lead test assemblies (LTAs).  These regulatory positions were presented by a member of the 
NRC staff at the 2017 Regulatory Information Conference (RIC), in a discussion of “Accident 
Tolerant Fuel Lead Test Assemblies.”  The slides are available on the NRC’s public web site at 
www.nrc.gov under Agencywide Documents Access and Management System Accession No. 
ML17180A017.  Specifically, NEI is seeking confirmation regarding the following positions, 
which NEI restated as follows: 
 

• Certain Title 10 of the Code of Federal Regulations (10 CFR) Part 50, “Domestic 
Licensing of Production and Utilization Facilities,” licenses contain technical 
specifications allowing for the irradiation of a limited number of lead test assemblies in 
nonlimiting core regions. 
 

o The number of lead test assemblies may be determined by the licensee based 
on engineering judgement and on codes and methods that have not been 
submitted to the NRC for review and approval. 

o The core region for locating the lead test assemblies may be determined by the 
licensee based on engineering judgement and on codes and methods that have 
not been submitted to the NRC for review and approval. 
 

• An exemption to 10 CFR 50.46, “Acceptance Criteria for Emergency Core Cooling 
Systems for Light-Water Nuclear Power Reactors,” (or 10 CFR 50.46c, if finalized) is not 
required for lead test assemblies irradiated under these technical specification 
provisions. 
 

This letter responds to your request by providing the staff’s preliminary views on the positions 
set forth above.  These views (as well as the slides presented at the RIC identified above) do 
not constitute formal positions by the NRC staff or final NRC positions for the purposes of the 
Backfit Rule or any issue finality provisions in 10 CFR Part 52, “Licenses, Certifications, and 
Approvals for Nuclear Power Plants,” because the staff has not had a complete opportunity to 
consider all of the regulatory issues associated with these positions.  Nor has the staff 
determined if the positions will require Commission review and approval.  Nonetheless, the staff 
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is providing its preliminary views in order to advise all stakeholders of the staff’s current views 
and to indicate the staff’s openness to public engagement and further stakeholder involvement 
in the staff’s consideration of these positions. 
 

1. NRC staff’s preliminary views on technical specifications (TS) regarding lead test 
assemblies (LTAs) 

 
All standard technical specifications (STS) allow for a limited number of lead test assemblies 
without completed representative testing to be loaded in nonlimiting core positions, for the 
purpose of developing data necessary for qualifying analytical codes and methods and 
developing the safety design bases for new design features.  For example, NUREG-1434, 
“Standard Technical Specifications General Electric BWR/6 Plants,” states:  

 
The reactor shall contain [800] fuel assemblies. Each assembly shall consist of a 
matrix of [Zircaloy or ZIRLO] fuel rods with an initial composition of natural or 
slightly enriched uranium dioxide (UO2) as fuel material and [water rods]. […]  
Fuel assemblies shall be limited to those fuel designs that have been analyzed 
with applicable NRC staff approved codes and methods and shown by tests or 
analyses to comply with all safety design bases. A limited number of lead test 
assemblies that have not completed representative testing may be placed in 
nonlimiting core regions (emphasis added). 
 

Lead test assembly programs provide pool-side, post-irradiation examination data collection, 
irradiated material for subsequent hot-cell examination and research, and demonstration of 
in-reactor performance.  This characterization of irradiated material properties and performance 
is essential for qualifying analytical codes and methods and developing the safety design bases 
for new design features.  Given this purpose, the NRC recognizes that the use of lead test 
assemblies may precede the availability of approved analytical codes and methods prior to the 
conduct of representative testing, consistent with the intent of the lead test assembly standard 
technical specifications.  
 
In recognition of the lack of approved analytical codes and methods and incomplete safety 
design basis, the lead test assembly standard technical specifications limits the quantity and 
placement of lead test assemblies.  This limitation is intended to minimize the potential 
interaction with co-resident fuel assemblies and plant systems, thereby providing reasonable 
assurance that lead test assemblies will not result in unacceptable safety consequences if the 
technical specification is properly implemented.  
 
At this time, it is the staff’s view that licensees’ current processes for using lead test assemblies 
with fuel design and material composition in use historically and up to current time, in the 
current generations of light-water reactors, are implementing the lead test assembly standard 
technical specifications in a manner which provides reasonable assurance of adequate 
protection.  The staff based this determination upon NRC’s review and oversight over the years 
with respect to licensee implementation of the standard technical specifications governing lead 
test assemblies.  The staff’s oversight on the use of lead test assemblies supports the staff’s 
current view that licensees are acceptably implementing the lead test assembly criteria in the 
standard technical specifications with respect to “limited number” and “nonlimiting core regions.”  
This view is based upon the staff’s determination as to the number and location of lead test 
assemblies that are being loaded for testing by licensees, and the staff’s understanding that 
licensees are using engineering judgement by experienced engineers in developing the lead 
test assembly loading regime.  The staff cautions that, as part of the overall safety assessment 
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to justify the limited quantity and placement of lead test assemblies, licensees should address 
General Design Criterion 35, “Emergency core cooling,” based upon knowledge of lead test 
assembly fuel performance under loss-of-coolant accident conditions.   
 
Finally, the staff is also aware that many licensees conduct evaluations under 10 CFR § 50.59, 
“Changes, Tests and Experiments,” and that licensees are conducting robust review and 
documentation of the 10 CFR § 50.59 evaluation to identify any aspects of the lead test 
assembly program that may need prior NRC review and approval.  If licensees use good 
engineering judgment and analytical codes and methods that (although not yet submitted to the 
NRC for review and approval) reflect good engineering practices and consideration of risk, then 
the staff believes that the existing regulatory approach provides reasonable assurance of 
adequate protection with respect to the loading and irradiation of lead test assemblies involving 
evolutions of fuel types and material compositions currently or formerly in use.1  In the future, as 
reactor fuel evolves in design and material composition and the reactor core design departs 
from light-water reactor core designs currently and historically in use, current technical 
specifications on lead test assemblies may or may not be sufficient to provide reasonable 
assurance of adequate protection, given such factors such as fission gas retention, cladding 
oxidation, and other fuel properties, as well as the lack of generally accepted principles for 
implementing the key criteria in the technical specifications.  The NRC staff believes that 
regulatory stability and predictability in licensing and inspection of new fuel designs will be 
enhanced by developing generally accepted principles for implementing the key criteria (e.g., 
limited number and nonlimiting core regions) in the technical specifications.     
 
The NRC staff expects that, as irradiation experience expands and irradiated material 
characterization matures, licensees will consider the latest state-of-knowledge in the lead test 
assembly safety assessment as well as in lead test assembly irradiation cycles to justify the 
quantity and placement of lead test assemblies.   
 

2. NRC staff’s preliminary views on the need for an exemption from ECCS requirements in 
10 CFR 50.46 (or 10 CFR 50.46c, if adopted by the Commission) for LTAs 
 

 
The NRC staff believes that a licensee need not obtain an exemption from 10 CFR 50.46 (or 
10 CFR 50.46c, if adopted by the Commission) in order to load lead test assemblies into the 
reactor core and irradiate those lead test assemblies, unless 50.59 requires prior NRC review 
and approval.  The licensee must, however, comply with the requirements of its operating 
license and its TS, including provisions applicable to lead test assembly TS.   
 

3. Conclusion 
 
Licensees may, under the lead test assembly Standard Technical Specifications, place a 
limited number of lead test assemblies that have not completed representative testing in 
nonlimiting core regions, for the purposes of obtaining data to support development of: 
(i) qualifying analytical codes and methods, and (ii) the safety design bases for new fuel 
design features.   

 
  

                                                            
1 The staff notes that licensees’ existing lead test assembly technical specifications will continue to be in 
effect even if the Commission adopts 10 CFR 50.46c as a final rule.  
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The NRC staff is willing, if and when it becomes necessary, to work with industry and other 
stakeholders on:  (i) developing guidance on generally accepted principles for implementing the 
key criteria in the technical specifications, and (ii) addressing the need for prior NRC review and 
approval as result of 50.59 analyses.  Please do not hesitate to contact Paul Clifford at 
301-415-4043 of my staff if you have any questions.   
 

Sincerely,  
 
/RA/ 
 
 
Mirela Gavrilas, Director  
Division of Safety Systems 
Office of Nuclear Reactor Regulation 
 

Project No. 689
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