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Question No. 09.05.02-4 

Justify why none of the communication system SSCs are classified as a risk-significant SSC 
and hence not needed to comply with the requirements of 10 CFR Part 50, Appendix A, General 
Design Criteria (GDC) 2, GDC 3, and GDC4. 

10 CFR Part 50, Appendix A, GDC 2, states, in part, “Structures, systems and components 
important to safety are designed to withstand the effects of natural phenomena such as 
earthquakes, tornadoes, hurricanes, floods, tsunami, and seiches without loss of capability to 
perform their safety functions.” GDC 3, states, “Structures, systems and components important 
to safety to be designed and located to minimize, consistent with other safety requirements, the 
probability and effect of fires and explosions. Noncombustible and heat resistant materials shall 
be used wherever practical throughout the unit, particularly in locations such as the containment 
and control room.” GDC 4, states, “Structures, systems and components important to safety to 
accommodate the effects of and to be compatible with the environmental conditions associate 
with normal operation, maintenance, testing, and postulated accidents, including loss-of-
coolant-accidents.” 

In RAI 8292, Question 09.05.02-02, the staff had asked KHNP to clarify how the communication 
system complies with the requirements of 10 CFR Part 50, Appendix A, General Design Criteria 
(GDC) 2, GDC 3, and GDC 4. In response, KHNP stated in part that, “The APR1400 
communication systems do not perform safety function(s), so they are classified as non-Class 
1E and non-safety related (NSR) … none of the communication system SSCs are classified as 
a risk-significant SSC. Therefore, the communication systems are not necessarily required to 
comply with 10 CFR Part 50, Appendix A, GDC1, GDC 2, GDC 3, GDC 4, and GDC 19.” The 
applicant also decided to remove a portion of APR1400, Tier 2, Rev 0, subsection 9.5.2.1 which 
stated, “However, communication systems are selected and designed in accordance with the 
guidance provided in 10 CFR Part 50 Appendix A, GDC 1, GDC 2, GDC 3, GDC 4, and GDC 19 
(Reference 38) to provide reasonable assurance that the facility can operate without undue risk 
to the health and safety of the public.” 
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However, the staff needs to understand the applicant’s basis for not classifying the 
communication systems as risk-significant SSC. The availability of the communication systems 
is an implicit assumption in the PRA. When the PRA branch reviewed the human reliability 
analysis, they found some risk important human actions that require an operator outside of the 
control room performing actions. This would implicitly assume the availability of the 
communication systems. The applicant provided a list of human failure events (HFEs), including 
risk important human actions (RIHAs) in response to RAI 8343 Question 19-17. An example 
would be operator action “AFOPH-SALT-LT” described as “Operator Fails to Transfer AFW 
Source From AFWST to RWT/CST” and is described in the RAI response as requiring a turbine 
operator to instruct the action to a local operator and requiring a local operator to align manual 
valves. This information is also available in the updated HRA notebook provided by KHNP in the 
electronic reading room. Other RIHAs require a local operator going into various parts of the 
plant (switchgear room, aux building, etc.) to perform an action. Based on a proprietary table 
provided to the human factors branch in response to their RAI 7980, Question 18-13, there are 
at least seven RIHAs requiring a local operator. 

The applicant needs to justify why the communication systems are not considered as risk 
significant SSC. If the applicant cannot justify this, then the communication systems need to 
comply with the requirements of 10 CFR Part 50, Appendix A, GDC1, GDC 2, GDC 3, and GDC 
4 and the applicant needs to describe how the communication systems comply with the 
requirements of 10 CFR Part 50, Appendix A, GDC 2, GDC 3, and GDC 4. Update the FSAR 
documents accordingly. 

Response 

It will be reviewed in the next RAP expert panel meeting. The RAP (Reliability Assurance 
Program) expert panel meeting will be conducted after CAFTA PRA model develop. The next 
RAP expert panel meeting schedule is not decided yet, but it will be conducted within this year. 
If communication system is identified as a risk-significant SSC by RAP panel, it will be added in 
DCD Tier 2, Table 17.1-1 (Risk-significant Within-Scope RAP SSCs). 

 

Impact on DCD   

There is no impact on the DCD. 

Impact on PRA 

There is no impact on the PRA. 

Impact on Technical Specifications 

There is no impact on the Technical Specifications. 

Impact on Technical/Topical/Environmental Reports   

There is on impact on any Technical, Topical, or Environmental Report. 
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