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August 4, 2016 

 
 
Mr. David A. Kraft, Director 
Nuclear Energy Information Service 
3411 W. Diversey Avenue, #16 
Chicago, IL  60647-1245 
 
Dear Mr. Kraft: 
 
This is the response of the U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) to the letter dated 
June 16, 2016, from you to Ms. Cynthia Pederson, Regional Administrator of the NRC 
Region III Office.  In my acknowledgment letter to you dated June 29, 2016, I had stated that  
the NRC would be providing you answers to the questions in your letter.   
 
The requirements for power reactor decommissioning may be divided into three phases:  initial 
activities, major decommissioning activities, and license termination activities.  The initial 
activities phase of decommissioning includes the effective date of permanent cessation of 
operations and encompasses the activities before the licensee either places the power reactor 
in a storage mode or begins major decommissioning activities.  The second phase 
encompasses activities during the storage period or during major decommissioning activities 
(i.e., decontamination and dismantlement), or some combination of the two.  The third phase 
consists of the rest of the activities that the licensee undertakes to terminate the license.  
Further discussion of the decommissioning process can be found in NUREG/BR-0521, 
“Decommissioning Nuclear Power Plants” (Agencywide Documents Access and Management 
System (ADAMS) Accession No. ML14210A472).  Guidance related to the first two phase 
activities can be found in Regulatory Guide (RG) 1.184, Revision 1, “Decommissioning of 
Nuclear Power Reactors” (ADAMS Accession No. ML13144A840), and a discussion on the 
termination phase can be found in RG 1.179, Revision 1, “Standard Format and Content of 
License Termination Plans for Nuclear Power Reactors” (ADAMS Accession  
No. ML110490419).   
 
Question 1 
 
Question 1(a):  Are we correct in understanding that it requires BOTH the utility's announced 
written letter of intent AND the removal of fuel from the reactor that constitute the conditions 
required for permanent closure? 
 
Response:  Yes.  The regulations in Title 10 of the Code of Federal Regulations 
(CFR) 50.82(a)(1) specify two actions that the licensee must take to permanently shut down a 
nuclear power plant.  Once the decision is made to permanently cease operations, the licensee 
must provide a certification to the NRC, in writing, within 30 days.  In accordance with 
10 CFR 50.4(b)(8), the notification must contain the date on which the power generation 
operations ceased or will cease.  Following permanent shutdown, the licensee must remove the 
fuel from the reactor vessel and submit a second written certification to the NRC confirming its 
action.  
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The regulations do not specify a time limit for the permanent removal of fuel or the schedule for 
submitting the corresponding certification to the NRC.  Pursuant to 10 CFR 50.82(a)(2), 
following the NRC’s docketing of the two certifications, the 10 CFR Part 50 license no longer 
authorizes operation of the reactor or emplacement or retention of fuel in the reactor vessel.   
 
Question 1(b):  And, to follow up for clarity, that either alone would not constitute an act 
sufficient enough to result in permanent, irreversible termination of the operating license by 
NRC and resulting closure?  
 
Response:  Filing of a certification, pursuant to 10 CFR 50.82(a)(1)(i), of a determination to 
cease operations alone would not be sufficient to result in permanent cessation of operations.  If 
the licensee has not submitted its certification of permanent removal of fuel from the reactor 
vessel, pursuant to § 50.82(a)(1)(ii), there is no regulation that would prevent the licensee from 
changing its decision to cease operations by retracting its certification to permanently cease 
operation.  As noted in the response to Question 1(a) above, in accordance with 
10 CFR 50.82(a)(2), once a licensee has submitted both certifications of permanent shutdown 
and permanent removal of fuel from the reactor vessel and the NRC dockets both certifications, 
the license no longer authorizes operation of the reactor or emplacement of the fuel back 
into the reactor vessel. 
 
The docketing of the two certifications will result in a permanent cessation of operations but  
will not result in permanent irreversible termination of the operating license.  A facility that has 
permanently ceased operations and removed fuel from the reactor vessel and is being 
decommissioned maintains the same license that it had during operations.  Pursuant to 
10 CFR 50.51(b), the license for a facility that has permanently ceased operations will continue 
to be in effect beyond its expiration date until the Commission notifies the licensee in writing that 
the license is terminated. 
 
As a practical matter, once major decommissioning activities begin, there will be a point in time 
in which major structures, systems, and components will be dismantled and shipped offsite and 
the possibility that a licensee would consider applying to the NRC to reauthorize operation 
would become significantly less likely.   
 
All power reactor licensees must submit an application for termination of the license pursuant to 
10 CFR 50.82(a)(9) (termination is Phase 3 of the decommissioning process).  The operating 
license cannot be terminated until the licensee has demonstrated to the NRC that the licensee 
has met the applicable regulatory criteria for site release.  The licensee must demonstrate that 
the facility has been radiologically decontaminated in accordance with the NRC-approved 
license termination plan.  The NRC will determine if the dismantlement has been performed 
according to the approved termination plan and will verify the licensee's final radiation surveys 
by reviewing and/or conducting separate surveys before considering termination of the license.   
 
Question 2:  Many reactors currently operating have been in inoperable conditions for years at 
a time for various reasons, yet retained their operating licenses and restarted at a later date.  Is 
there anything in the 10 CFRs or NRC regulations that would prohibit Exelon from placing a 
reactor in a state of voluntary "extended outage" without terminating the operating license, 
provided that during that period, Exelon continued to meet all safety and security conditions and 
regulations of an operating reactor?  If yes, please cite the 10 CFR sections referenced. 
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Response:  No, the NRC’s regulations do not prohibit a licensee from voluntarily placing its 
facilities in an extended shutdown, while continuing to meet all safety and security requirements 
as outlined in the facility’s operating license, without terminating the operating license.   
 
Question 3:  NRC is well known for its vast generosity in granting license waivers and 
variances for a myriad of conditions and reasons, if petitioned by a utility to do so.  In fact  
NRC is currently permitting the Indian Point reactor to continue operating WITHOUT a valid 
license, via these highly discretionary methods.  Is there anything in the [10 CFR] or NRC 
regulations that would explicitly prohibit Exelon from PETITIONING NRC for a license variance 
or waiver that would reverse an initial termination of license, provided the reactor was still  
able to meet all operational criteria for restart at a later date?  If yes, please cite the 
10 CFR sections referenced.   
 
Response:  Indian Point Nuclear Generating Unit Nos. 2 and 3 (“Units 2 and 3”) filed a timely 
application for license renewal, and are continuing to operate under the “timely renewal” 
provisions of Section 558(c) of the Administrative Procedure Act (“APA”) and 10 CFR 2.109.  
The regulation in 10 CFR 2.109, “Effect of timely renewal application,” paragraph (b) states the 
following: 
 

If the licensee of a nuclear power plant licensed under 10 CFR 50.21(b) or 50.22 
files a sufficient application for renewal of either an operating license or a 
combined license at least 5 years before the expiration of the existing license, the 
existing license will not be deemed to have expired until the application has been 
finally determined.  

 
The NRC received the Indian Point Units 2 and 3 license renewal application on April 30, 2007, 
and determined it was sufficient for review on July 25, 2007.  The current operating licenses for 
Indian Point Units 2 and 3 were set to expire at midnight on September 28, 2013, and 
December 12, 2015, respectively.  Because Entergy Nuclear Operations, Inc. filed a timely and 
sufficient application, it is allowed to continue to operate Indian Point Units 2 and 3 under its 
existing operating licenses until the NRC makes a final determination on the license renewal 
application.  Therefore, Indian Point is operating under a valid license in accordance with the 
APA and NRC regulations.   
 
There are no regulations that would prohibit a licensee or any individual from requesting an 
exemption from the applicable NRC regulations related to termination of a license or following 
the certification that fuel has been permanently removed from the reactor vessel.  If such an 
exemption to regulations in Part 50 of 10 CFR were requested, the applicant for the exemption 
would have to meet the regulatory requirements for an exemption that are set forth in  
10 CFR 50.12.  The exemption process continues to ensure protection of public health and 
safety of the environment for transitioning plants.  Exemption requests are reviewed by the NRC 
on a license specific basis and, for decommissioning, are typically requested to reflect the 
reduction in risks as an operating reactor transitions to decommissioning.   
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Question 4:  Is there anything in the 10 CFRs or NRC regulations that would explicitly prohibit 
NRC from granting a reversal of license termination (or, put another way, a "reinstatement" of a 
terminated license) at a later date, provided a reactor was still able to meet all operational 
criteria for restart and operation at a later date?  If yes, please cite the 10 CFR sections 
referenced. 
 
Response:  No.  There is nothing in the NRC regulations that would explicitly prohibit the NRC 
from granting a reversal of license termination.  As discussed above in the response to Q.1(b), 
the NRC shall terminate the license in accordance with 10 CFR 50.82(a)(11), once the NRC 
determines that the dismantlement has been performed according to the approved termination 
plan and will verify the licensee's final radiation surveys by reviewing and/or conducting 
separate surveys before considering termination of the license.   
 
With respect to the certification that fuel has been permanently removed from the reactor 
vessel, there are no regulations that would explicitly prohibit NRC from reauthorizing operation.  
The licensee would have to apply to the NRC to authorize operation and demonstrate that they 
meet all of the 10 CFR part 50 requirements.  The NRC would have to determine whether there 
is reasonable assurance that all of the requirements have been met.  
 
Question 5:  Please list the conditions under which NRC might REFUSE to accept Exelon's 
request for terminating these licenses.  
 
Response:  A request to terminate a license must be accompanied by a license termination 
plan.  The NRC will approve the license termination plan in accordance with 
10 CFR 50.82(a)(10) if the licensee can demonstrate that the remainder of decommissioning 
activities will be performed in accordance with the associated requirements, will not be 
inimical to the common defense and security or to the health and safety of the public, and 
will not have a significant effect on the quality of the environment.  A more detailed 
discussion of the specific criteria for termination can be found in RG 1.179 and NUREG-
1700, Revision 1, “Standard Review Plan for Evaluating Nuclear Power Reactor License 
Termination Plans,” (ADAMS Accession No. ML031270391).  The NRC will terminate the 
license in accordance with 10 CFR 50.82(a)(11), once the NRC determines that the 
dismantlement has been performed according to the approved termination plan and will verify 
the licensee's final radiation surveys by reviewing and/or conducting separate surveys before 
considering termination of the license.  Should the licensee be unable to demonstrate they 
meet these requirements, the NRC will make the licensee address the outstanding items 
then grant termination of the license once the criteria have been met. 
 
The NRC has no authority to prevent a licensee from deciding to permanently cease operation 
and permanently remove fuel from the reactor vessel.  As stated previously, by regulation, once 
both those certifications are docketed by the NRC, the licensee is no longer authorized to 
operate the reactor.  Upon transitioning from an operating reactor to decommissioning, the 
licensee is expected to take actions necessary to decommission and decontaminate the facility 
while continuing to maintain the facility in a safe condition.  The NRC, however, has the 
authority to deny a request to terminate a Part 50 license, unless and until the required 
conditions for such termination have been satisfied. 
  
While the NRC cannot prevent a licensee from electing to cease operation and transition to 
decommissioning, the NRC can stop decommissioning activities in certain situations.  The  
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NRC’s regulation at 10 CFR 50.82(a)(6) states that the licensee must not perform any 
decommissioning activity that:  (1) forecloses release of the site for possible unrestricted use; 
(2) causes any significant environmental impact not previously reviewed; or (3) results in there 
no longer being reasonable assurance that adequate funds will be available for 
decommissioning.  If any decommissioning activity could not meet these conditions, the 
licensee is prohibited from undertaking the activity until it submits a license amendment request 
that describes the proposed activity and the potential impact associated with that activity.  
 
Please feel free to contact Ms. Prema Chandrathil with any further questions.  Ms. Chandrathil 
can be reached at 630-829-9663. 

 
      Sincerely, 
 
      /RA Christine Lipa Acting for/ 
 
 
      John B. Giessner, Director 
      Division of Nuclear Materials Safety    
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