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Mr. James M. Taylor 
Executive Director for Operations 
U. S. Nuclear Regulatory Commission 
Washington, D.C. 20555 
 
Dear Mr. Taylor: 
 
SUBJECT:  THREE ISSUES RELATING TO THE 10 CFR PART 52 DESIGN 
          CERTIFICATION PROCESS FOR ALWRS 
 
During the 406th meeting of the Advisory Committee on Reactor 
Safeguards, February 10-11, 1994, we discussed three issues that 
relate to the 1O CFR Part 52 design certification process for 
Advanced Light Water Reactors (ALWRs): (1) the staff's 
implementation of Reliability Assurance Program (RAP), (2) the 
staff's proposed use of "starred" Tier 2 Certified Design Material 
(CDM), and (3) Technical Specification requirements for onsite 
power sources for Evolutionary Light Water Reactors (ELWRs).  We 
are commenting on these matters at this time because we believe 
that they need timely senior staff management attention.  We had 
the benefit of the documents referenced. 
 
ALWR Reliability Assurance Program 
 
During our January 6-7, 1994 meeting, we heard a staff presentation 
on the RAP that is being required as a part of the design 
certification of ALWRs.  The RAP requires both a design phase and 
an operational phase reliability assurance program (DRAP and ORAP).  
In addition, we reviewed your memorandum of August 2, 1993, in 
response to Commissioner Remick's questions on this subject.  We 
also understand that OGC has concerns regarding the need for the 
DRAP and ORAP. 
 
In our letter to you dated October 15, 1992, concerning "Proposed 
Guidance for Implementation of the Maintenance Rule," we noted that 
the RAP being required of ALWR COL holders ". . . will involve the 
establishment of a third kind of maintenance program (in addition 
to the maintenance programs required by the Maintenance Rule and 
the License Renewal Rule)."  We suggested that consistent staff 
guidance was needed on the elements of an acceptable program that 
will satisfy these three sets of requirements.  We have 
subsequently learned that a similar situation exists in the 
relationship between RAP and the quality assurance requirements of 
Appendix B to 10 CFR Part 50. 
 
While we agree that PRA insights with respect to the reliability of 
risk significant structures, systems and components (SSCs) should 
be a part of maintenance and quality assurance programs for ALWRs, 
we continue to question the need for a separate RAP.  We believe 
that senior staff management should perform a high level review of 
the need for the RAP.  The objective of such a review should be to 
determine if it is possible to integrate those unique requirements 
of RAP that have a valid safety basis into the implementation of 



existing programs required for ALWRs (the Maintenance Rule, the 
License Renewal Rule, and Appendix B to 10 CFR Part 50). 
 
The following aspects of RAP are of particular concern to us: 
 
    The staff appears to believe that risk-significant SSCs should 
     be given some sort of "special consideration" during the 
     detailed design and procurement phases of an ALWR plant. It is 
     not clear to us how the design engineering organization of a 
     COL holder will be able to demonstrate that it has given 
     "special consideration" to the procurement of risk-significant 
     SSCs. 
 
    The staff has not made it clear how the COL holder will 
     develop reliability monitoring programs that will demonstrate 
     that risk-significant SSCs are operated and maintained 
     consistent with the PRA assumptions during the operational 
     life of the plant.   Demonstration of the reliability of risk- 
     significant ALWR SSCs in any meaningful manner is clearly not 
     feasible.   
 
ALWR "Starred" Tier 2 Material 
 
The staff has recently told us of its plan to designate certain 
Tier 2 CDM in the certification of the General Electric Nuclear 
Energy ABWR, and presumably in the certification of other ALWRs, as 
material which could not be changed by a COL holder under the 1O 
CFR 50.59 - like process, but would require prior review and 
approval by the staff.  This will, in effect, create a three tier 
design certification process. Although there may be a valid need 
for this kind of restriction in certain cases, we recommend that 
senior staff management review each application of such "starred" 
Tier 2 CDM to ensure that the process is not being used in an 
arbitrary and capricious manner by the staff.  In our view, the 
existing 10 CFR 50.59 - like process that a COL holder must use in 
order to change Tier 2 material generally provides the needed check 
and balance on changes to Tier 2 material. 
 
ELWR Technical Specification Requirements for Onsite Power Sources 
 
The staff informed us during our ABB-CE System 80+ Subcommittee 
meeting of December 8, 1993, that it is still considering Technical 
Specification requirements for onsite power sources for ELWRs.  (A 
similar, but somewhat different, issue exists with respect to the 
onsite power sources for the "passive" LWRs.)  We have been 
interested for some time in the question of what credit will be 
given for the ELWR Alternate AC (AAC) source when one of the 1E 
Emergency Diesel Generators (EDGs) is out of service.  Unlike the 
1E EDGs, the AAC sources in the ELWR plant designs are not 
seismically qualified nor are they located within a structure 
hardened against the effects of tornados or hurricanes.  This is 
particularly an important issue for the ABB-CE System 80+, where 
the onsite power sources consist of two lE EDGs and a single AAC. 
If one of the 1E EDGs is out of service for maintenance, loss of 
offsite power (LOOP) would make the unit vulnerable to the single 
failure of the remaining 1E EDG under design basis accident 
conditions.  Unless credit is given for the AAC (which may be 



damaged as a result of a seismic event or tornado or hurricane that 
caused the LOOP), the unit would have to be shut down whenever 
extended maintenance is performed on either of the 1E EDGs during 
power operation. 
 
It appears to us that staff resolution of this matter is long 
overdue and that senior staff management attention to this issue is 
needed.  Further, we believe that the Technical Specification 
Requirements for onsite power sources for ELWRs should be based on 
appropriate probabilistic risk considerations. 
 
                                   Sincerely, 
 
 
 
 
                                   J. Ernest Wilkins, Jr. 
                                   Chairman 
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