January 29, 2016 VIA EMAIL AND FEDEX

Mr. Terrence Brimfield

Nuclear Material Safety and Safeguards
U.S. Nuclear Regulatory Commission
11555 Rockville Pike

Mail Stop: T-8D20

Rockville, MD 20852

References: (1) Texas Commission on Environmental Quality, Radioactive Material
License No. R04100, Amendment 28, CN6006616890, RN101702439

(2) Letter from J. Scott Kirk (WCS) to Catherine Haney (NRC), re:
Exemption Request to Possess Special Nuclear Materials in Excess
of Critical Mass Limits Specified in 10 CFR 150.11, dated December
4,2014

(3) Letter from J. Scott Kirk (WCS) to Terrence Brimfield (NRC), re: WCS
Response to NRC Request for Additional Information (RAI) Resulting
from an April, 29 2015 WCS and NRC Teleconference, dated June 4,
2015

(4) Email from Harry Felsher (NRC) to J. Scott Kirk (WCS), RAl's for
December 2014 Exemption Request, dated November 10, 2015

(5) NRC Docket No. 70-7005

Subject: WCS Response to NRC Request for Additional Information (RAI)
made November 10, 2015

Dear Mr. Brimfield:

Waste Control Specialists LLC (WCS) respectfully provides the following responses to
the U.S. Nuclear Regulatory Commission’s (NRC) Second Request for Additional
Information (RAI) (Reference 4). These responses are intended to support approval of
WCS’ exemption request to possess Special Nuclear Materials (SNM) in excess of the
critical mass limits specified in Title 10 of the Code of Federal Regulations (CFR), Part
150.11 (Reference 2). Note that this RAl is in addition to Reference 3.
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Question No. 1: “Is it current WCS practice under the NRC 2014 Order for truck
transportation vehicles with waste (i.e., vehicles from public roads) go directly to
either the WCS Compact Waste Facility (CWF) or the WCS Federal Waste Facility
(FWF)?”

WCS Response: Yes, for trucks. No, for Rail. Commercial trucks are allowed to
directly enter the CWF and FWF. Once at the CWF or FWF, waste is transferred off the
commercial trucks onto a WCS vehicle (truck) for transport into the disposal cells. No
commercial truck enter the disposal cell. Commercial rail is brought on to the WCS site
(not the CWF/FWF) via a private (WCS) rail spur and offloaded onto a WCS vehicle
(truck) at the Rail Pedestal Unloading Building (RPUB). The RPUB is not part of the
CWF or FWF. The RPUB is a central location where rail shipments are received at the
WCS site

Note: To avoid confusion, the CWF and FWF are more than just a disposal cell (i.e. a
large pit below grade where waste is disposed). They each have their own Staging
Building, Decontamination Building, Waste Water Treatment Plant, roadways, and
disposal cell. The CWF and FWF are independent of each other.

Question No. 2. If NRC issues a superseding order based on the WCS December
2014 Request and what WCS now wants, then:

2.a. Would truck transportation vehicles with waste go directly to either
the WCS CWF or the WCS FWF?

WCS Response: Yes, the truck transportation vehicles would go directly to the
CWEF or FWF Facilities, but not directly to the disposal cell. The process would
remain the same as stated in #1. Commercial trucks bringing waste to the site
will enter the CWF or FWF facilities but not the disposal cells. Railcars never
enter either the CWF or FWF facilities or the disposal cells directly. They are
offloaded onsite at a central location outside of the CWF or FWF (RPUB) and
then transported to the CWF or FWF via WCS transport vehicle (truck).

2.b. Would WCS want that superseding NRC Order to include both truck
shipments of waste and rail shipments of waste?

WCS Response: Yes

2.c. What security would be used to protect the waste on a truck
transportation vehicle or on a WCS onsite transfer vehicle (i.e.,
vehicle that stays inside the WCS site) that is waiting to be offloaded
at either the WCS CWF, the WCS FWF, or other location at the WCS
site? Do the security measures include immediate detection,
assessment, and response to actual or attempted unauthorized
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access to the waste that remains on either the truck transportation
vehicle or the WCS onsite transfer vehicle?

WCS Response: WCS security plans would cover all on-site transfers, from the
initial receipt of rail and truck shipments until final disposal. WCS security
currently has video and physical surveillance as well as physical barriers to
detect, assess and deter actual or attempted unauthorized access to our facility.
We are currently under no requirement for our security force to act as a response
force. Security will call for local law enforcement support in the event of an actual
or attempted unauthorized access.

Question No. 3: “Provide maps and or diagrams with specific locations clearly
noted where the activities occur of what WCS did (i.e., similar level of detail as to
what NRC described above) before the State of Texas approved the change in the
state license definition of “in transport” for each of the following situations:”

3.a. A truck shipment of waste from receipt through only disposal at
either the WCS CWF or the WCS FWF.

WCS Response: The response to this question will be accomplished through a
video that follows a theoretical shipment and includes some narration. The video
includes maps and photos. This video will be transmitted electronically via email
and also provided in hardcopy by DVD via Federal Express.

Prior to issuance of Amendment 20 of RML R04100 on May 15, 2013, where
TCEQ approved the definition of “In Transport”, WCS did not receive shipments
on-site with packages (individually or collectively on a DOT-compliant
conveyance) in excess of the critical mass limits.

3.b. A rail shipment of waste from receipt through only disposal at either
the WCS CWF or the WCS FWF.

WCS Response: Prior to issuance of Amendment 20 of RML R04100 on May
15, 2013, WCS did not receive rail shipments on-site with packages (individually
or collectively on a DOT-compliant conveyance) in excess of the critical mass
limits. In addition, WCS has not received any rail shipment since Amendment 20
that exceeds the critical mass limits in either individual packages or on a DOT-
Compliant conveyance.

Question No. 4: “Provide maps and or diagrams with specific locations clearly
noted where the activities occur of what WCS does now (i.e., similar level of detail
as to what NRC described above) after the State of Texas approved the change in
the state license definition of “in transport” for each of the following situations:”
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4.a. A truck shipment of waste from receipt through only disposal at
either the WCS CWF or the WCS FWF.

WCS Response: The response to this question will be accomplished through a
video that follows a theoretical shipment and includes some narration. The video
includes maps and photos. This is the same video as described in RAI # 3.a.

On May 15, 2013, the TCEQ approved the definition of “In Transport” in
Amendment 20 of RML R04100. The definition of “In Transport”’ authorizes
receipt of a shipment containing packages that have a total quantity of SNM
exceeding a critical mass, provided that the packages remain on a DOT-
compliant conveyance and that each individual package contains less than a
critical mass limit. The number of packages allowed on a shipment is controlled
by the use of a Criticality Safety Index (CSI) — a number that is used by carriers
under DOT/NRC regulations to limit the number of packages allowed on a truck
or rail shipment.. Prior to receipt at the WCS site, site personnel will verify that
each package has a CSI, and that the sum of CSI's for the shipment is
appropriate for exclusive or non-exclusive use shipments. The effect of this
definition is that SNM contained in DOT compliant containers, is not counted
against SNM possession limits until it is removed from the transport container.
When SNM is finally removed from shipping packages for disposal, individual
removal operations are limited to individual containers or groups of containers
not exceeding a critical mass limit.

Note that the key term in the process is what we refer to as “load management” —
this term relies on the definition of “In Transport” that defines the point of
compliance as the moment when a container of waste is physically removed from
the commercial conveyance at the Land Disposal Facility. Until that point is
reached, WCS does not possess the SNM in that individual container. Through a
systematic process, WCS then only removes enough containers such that we do
not exceed our above ground possession limits. Depending on the shipment this
maybe 1, 2, 3, or more containers can be unloaded at once, it just depends on
how many grams of SNM are in each individual container. When the cargo
(waste) in a conveyance is accessed by WCS at the Land Disposal Facility, a
WCS Inspector, checks the individual container number and determines how
much SNM is in it based on the shipping papers. They then compare the SNM in
that container against our possession limits. As verification, the container
number is relayed to another independent WCS Inspector who verifies the same
thing. If they concur, the WCS Inspector gives permission to Operations
personnel to remove the container from the conveyance. At this moment WCS
has taken possession of the SNM in that particular container. We keep
possession of that SNM until all the waste acceptance activities have been
successfully performed on that container, the container is transported to the
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disposal cell and disposed of. Once the container has been documented as
being disposed of, notification is provided to the WCS Inspector and the process
of removing additional containers may continue following the same systematic
process. It is important to note that at no time can WCS receive a single
container of waste with SNM that exceeds the above ground possession limits
specified in LC-5.F of RML R04100.

4.b. A rail shipment of waste from receipt through only disposal at either
the WCS CWF or the WCS FWF.

WCS Response: This is the same as 4a with the only difference is the location
where the waste containers are initially transferred from the incoming
conveyance (i.e. railcar, the point of compliance). In the scenario stated in 4a
this may be in the Staging Building at the CWF or FWF at the land Disposal
facilities and in this scenario with rail, this will happen at the RPUB.

Question No. 5: “Provide maps and or diagrams with specific locations clearly
noted where the activities occur of what WCS would do in the future (i.e., similar
level of detail as to what NRC described above) now that the State of Texas
approved the change in the state license definition of “in transport” and following
the superseding NRC Order based on the WCS December 2014 Request and what
WCS now wants for each of the following situations:”

5.a. A truck shipment of waste from receipt through only disposal at
either the WCS CWF or the WCS FWF.

WCS Response: WCS would not perform load management of containers being
removed from a conveyance as described in 4a and 4b. Instead, WCS would
rely on the already approved DOT regulations that allow a single shipment of
multiple waste containers with SNM that collectively contain greater than the
above ground possession limits (no single container greater than the possession
limits) to be legally and compliantly shipped over the road to WCS. By mirroring
this, WCS could unload the entire shipment at once and transport it to the
disposal cell in the same configuration as it was shipped to WCS. For example,
if a single shipment of waste shows up with 20 individual drums with SNM
bearing waste that collectively have 1000 grams of U-235, WCS could unload all
20 drums at the same time and transport them into the disposal cell in the same
manner. This would enhance safety and security of handling this waste at WCS
since it would greatly reduce the number of iterations of waste being removed
from the conveyance and transferred into the disposal cell. This would also
greatly reduce the time to do so. Reducing the time, allows for the waste to be
disposed of more efficiently and places the waste in an inherently safer and more
secure location in the confines of our disposal cell at the land Disposal Facilities.
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In particular, the proposed exemption would require that on-site transfers be
made in their original DOT or NRC certified transportation packages, and that on-
site transfers do not exceed the number of packages specified in DOT
regulations for non-exclusive use. These requirements assure nuclear (criticality)
safety even in the event of severe accidents, by controlling the amount of SNM in
an individual package, and by controlling the number of packages that could be
transferred together.

Use of DOT/NRC requirements to assure nuclear safety is conservative in
several important aspects. First, the quantity of SNM in an individual package is
limited by criticality safety analyses performed in accordance with 10 CFR 71.55
for both normal transport and severe accident conditions. These analyses
assume that the package is totally immersed in water - an improbable event for
the WCS site. Second each individual package (with specific contents) is then
assigned a criticality safety index (CSI) based on analyzing an array of packages
that could be shipped together (10 CFR 71.59). Again these analyses assume
that the array is totally immersed in water. Third, the number of packages that
could be transferred together on-site is limited by requiring that the CSI’s sum to
50 or less. This conforms to the limitations for non-exclusive use shipments
under DOT/NRC regulations (10 CFR 71.59 and 49 CR 173.457).

5.b. A rail shipment of waste from receipt through only disposal at either
the WCS CWF or the WCS FWF.

WCS Response: This is the same as 5a with the only difference being the
location where the waste containers are received and unloaded from the
incoming conveyance. In the above scenario this may be in the Staging Building
at the CWF or FWF and in this scenario with rail, this will happen at the RPUB.

Question No. 6: “In general, what are the differences in what WCS currently does
now versus what WCS would do differently in the future if NRC issues a
superseding NRC Order based on the WCS 2014 Request and what WCS now
wants for each of the following situations:”

6.a. A truck shipment of waste from receipt through only disposal at
either the WCS CWF or the WCS FWF.

WCS Response: No Load Management as described in 4a would be required.
Shipments would be able to be handled at WCS in the same manner that they
were shipped to WCS.

If the NRC did not approve the exemption request then WCS would continue to
receive a shipment of multiple packages of SNM-bearing waste on a DOT-
compliant conveyance in accordance with the definition of “In Transport” while
practicing “load management” as described in response 4a).. As such, the total
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quantity of SNM present on the DOT-compliant conveyance may exceed the
critical mass limits. The quantity of SNM in individual containers present on the
DOT-compliant conveyance would not exceed the critical mass limits. At present,
individual packages containing SNM only in quantities less than a critical mass
would be removed from the DOT-compliant conveyance and transported to the
disposal unit for final disposition of the waste. This process of’ load
management” ensures that individual containers containing SNM do not exceed
the critical mass limits from the time the packages are removed from the DOT-
compliant conveyance until the packages are placed in the disposal unit.

If the NRC approved the exemption request as proposed, then WCS would
similarly continue to receive a shipment of multiple packages of SNM-bearing
waste on a DOT-compliant conveyance. However, if approved, then WCS would
transfer a specified number of packages from the receiving DOT-compliant
conveyance onto a secondary conveyance based on the CSI limits, rather than
the SNM limits specified in LC-5.F of RML R04100, for non-exclusive use
shipments (i.e., the sum of CSI's would not exceed 50). For example, if the CSI
sum allowed a total of 100 packages to be received on the initial DOT-compliant
conveyance (non-exclusive use) then only 50 packages would be authorized to
be transferred to the secondary conveyance for transport to the disposal unit at
either the CWF or FWF. Once the transfer conveyance arrives at the disposal
unit, the removal of individual packages would be limited such that the quantity of
SNM in any individual package or group of packages opened at the same time
would not exceed a critical mass limit. (See response to Question #5.a, for more
detail).

6.b. A rail shipment of waste from receipt through only disposal at either
the WCS CWF or the WCS FWF.

WCS Response: No Load Management as described in 4a. Shipments would be
able to be handled at WCS in the same manner that they were shipped to WCS.

If the NRC did not approve the exemption request, then WCS could continue to
receive  SNM-bearing waste in multiple packages in a DOT-compliant rail
conveyance at the RPUB in accordance with the current definition of “In
Transport”. However, WCS would only be allowed to remove a package(s)
containing less than the critical mass limits from the DOT-compliant conveyance.
Once a package(s) containing less than a critical mass is removed from the
conveyance, then the package(s) would be transported to the disposal unit for
final acceptance waste disposition. This process would be repeated until all the
SNM-bearing packages were removed from the conveyance at the RPUB and
disposed of in the disposal unit at either the CWF or FWF.

If the NRC approves the exemption request, then WCS would continue to receive
multiple packages of SNM-bearding waste in a DOT-compliant conveyance by
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rail at the RPUB. However, under this scenario, WCS would then be authorized
to transfer the number of packages from the receiving DOT-compliant rail
conveyance onto a secondary conveyance based on the CSI, rather than the
limits specified in LC-5.F of RML R04100, for transport to either the CWF or FWF
for final disposal. For example, if the CSI sum allowed a total of 50 packages to
be received on the initial DOT-compliant conveyance at the RPUB, then only 50
packages would be authorized to be transfer to the secondary conveyance for
transport to the disposal unit at either the CWF or FWF. Once the secondary
conveyance arrives to the disposal unit, then removal of individual packages
would be limited such that no individual package(s) exceeds the critical mass
limits. (See response to Question #5.a, for more detail).

It's important to note that the above ground SNM limits specified in LC-5.F of
RML RO04100 only applies at the time that the packages containing SNM are
removed from the conveyance. Furthermore, while the packages remain on the
DOT-compliant conveyance, the number of packages authorized will be
determined by the CSI sum (e.g., 50 packages as described above).

If you have any additional questions or need additional information, please contact me
by email (skirk@valhi.net) or by phone at 972-450-4284.

Sincerely,

st

J. Scott Kirk, CHP
Vice President of Licensing and Regulatory Affairs

CC:

Drew Persinko, NRC

Rodney Baltzer, WCS
Charles Maguire, TCEQ
Elicia Sanchez, WCS

Jay Britten, WCS

Jay Cartwright, WCS

WCS Regulatory Compliance
WCS Records Management



