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Unlversidad de Puerw Rico 
RECINTO UNIVEIWTARIO DE MAYAG0EZ 

Decanato de Admi11/scraci6n 
Ofici1ia de Salud, Seow1dad Ocupacfonaly Amblenur/ 

CALL 80X9000 
Mayagiie~, Puerto Rico 00681-9000 

January 15, 2016 

Scott Wilson 
Health Physicist 
Commercial, Industrial, R & D and Academic Branch 
Division of Nuclear Materials Safety 
US Nuclear Regulatory Commission Region I 

No. 2528 P. 2 

Univmity of PuertD Rico 
MAYAG06Z CAMPUS 

Dea'I of Adminlstrocion 
Envlro11mental Healtli and Safefy Office 

CALL BOX 9000 
MCIJ!ugiiez, Puerto Rica 00681·9000 

Subject: Additional information concerning application for renewal license no.52-10510-
04 {Control No. 589049) I 0'3d I 1s 13 
Dear Mr. Wilson: 

This is in reference to your letter dated an December 22, 2015 requesting additional 
information concerning our renewal application for the license 52-10510-04 (control No. 
589049). 

The document enclosed intends to provide to you all the information necessary to 
complete and support the application for material license. Each item was carefully 
revised and answered according to our best knowledge and intentions. 

If you have any additional question regarding our application, or this letter, please 
contact us. 

Cordially, 

Mrs. Damaris Santiago 
Radiation Safety Officer/ EHS Specialist 
University of Puerto Rico- Mayaguez Campus 

License 52-10510-04 
Docket No. 03014313 
Control No. 589049 

PATAONO CON IGUALDAD Of OPORTUNIDADES EN EL E;MPLEO MJFN/I 
AN EQUAL OPPORTUNITY EMPLOYER - MJFNIH 



Jan. 15. 2016 3:45PM 

Page 2 of 7 

Additional Information 
License renewal 52-10510-04 
DocketNo.03014313 
Control No. 589049 

No. 2528 P. 3 

1. Item 2 of your application states the mailing address for the license is "Call 
Box 9000;" however, the mailing address on your current license is P.O. Box 
9050. Please clarify this discrepancy. 

Answer to item 1: 

The P.O. Box 9050 was in use until April 2009. Thus, thus the P.O. Box 9050 is no 
longer in use as an official University address. Our current mailing address is: 

Call Box 9000, MayagOez, P.R. 00681-9000 

2. We identified a discrepancy in the spelling of the University Chancellor's name, 
where it is spelled "John Fernandez-Van Cleve" on the application (NRC Form 313) 
and in section "A" of the application; however, the spelling in section "B" of the 
application is "John Fernandez-Van Cleave". Please respond with the correct 
spelling. 

Answer to item 2: 

The correct name of the University of Puerto Rico- Mayaguez Campus (UPRM) 
Chancellor is John Fernandez-Van Cleve. The spelling in section ''8'' of the application 
is incorrect. 

3. Item 3 of your application1 
11Address where licensed material will be used or 

possessed .. ' did not include ''College Station, Mayagiiez." This location is listed 
as a location of use on your current license. Please either state that this location 
is to remain on the license or provide evidence that the location is acceptable for 
unconditional release in accordance with 10 CFR 30.36. 
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Answer to item 3: 

The street address described as "College Station" as shown in the last version of the 
license is no longer in use. Thus, the renewal application eliminates the words "Collage 
Station". 

According to the NUREG 1556 vol.7, the address where the lic~nse material will be used 
or possessed should '1specify the street address, city, and state or other descriptive 
address for each facility at which licensed material will be used or stored (e.g., include 
locations for field studies or other off-site locations; list activities to be conducted at each 
location)". In that matter, the street address is included in the renewal application. The 
street address is: 

University of Puerto Rico- MayagOez Campus, 259 Alfonso Valdez Boulevard, 
Mayaguez, P.R. 00680 and Isla Magueyes- Marine Sciences Department, Road 
304 at the end, Lajas P.R. 00667. 

All of our licensed materials has been always used or stored in the same location, thus 
no further changes has been made and the location is in accordance with the 10 CFR 
30.36 for unconditional release. 

4. Item 8 of your application, "Training for Individuals working in or frequenting 
restricted areas" states the requirements for personnel training prior to use of 
radioactive materials. NUREG .. 1556, Volume 7, Section 8.8, states that the 
applicant must provide a description of the radiation safety training program 
including the frequency of training. Please provide the frequency of refresher 
training for individuals working in or frequenting restricted areas. 

Answer to item 4: 

The Radiation safety Officer (RSO) has reviewed the Radiation Safety Regulation Manual 
(RSRM) for details about the refreshing training program at UPRM. The RSRM does not 
provide guidelines for training frequency or refresher training for individuals working in or 
restricted areas. Even so, trainings were conducted prior the personnel begin to work in 
the area and two refreshers were performed. To comply with the NUREG-1556, Vol. 7, 
section 8.8, we will describe in the RSRM the frequency of the trainings and we will 
provide the training as stated in the Appendix A.4. 

The Appendix A.4 will be added to the RSRM and will read as follow: 
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A.4 Frequency 

New personnel (support workers, technicians, students, supervisory personnel 
and other similar personnel) in restricted areas will receive training prior begin 
to work in a restricted area and prior to use radioactive material. A refresher 
training will be provided every other year. 

5. Item 11 of the application, regarding radioactive waste decay-in-storage, states 
that "Ten half-life spans must pass in order to consider the waste as non­
radioactive.i1 

a. Item 11 of NUREG-15561 Volume 7, states that such waste may 
be disposed of as ordinary trash if radiation surveys of the waste at 
the end of the holding period indicate that radiation levels are 
indistinguishable from background. Please verify that the University 
will perform radiation surveys of waste material and that radiation 
levels will be indistinguishable from background prior to discarding 
any material as nonaradioactive trash. 

b. The NRC will allow radioactive waste with half-lives of less than 
or equal to 120 days to be held for decay-in-storage for a period of 
time less than 10 half-lives 1 as long as a survey is performed at the 
end of the holding period as described above, and the radiation levels 
are indistinguishable from background. Confirm if you wish to change 
your procedure so that you do not have to hold the waste for 10 half­
lives as specified in your application. 

Answer to item 5: 

a. Radiation surveys of waste material are performed at the end of the holding 
period. Radiation levels are recorded and only waste material with radiation 
levels equal to background levels are considered and treated as non­
radioactive trash. 

b. The RSO Office want to confirm that the procedure for radioactive waste 
disposal will be changed for decay-in-storage for a period of time less than 10 
half-life, as long as a survey is performed at the end of the holding period, and 
the radiation levels are indistinguishable from background. 
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Therefore, the section B.4.12. (1) band B.4.12.(1) c of the RSRM will be re-write to read 
as follows: 

b) The user will contact the RSO or his/her deslgnee once the container is full. 
The container will be transferred to the Central Radioactive Waste Storage and the 
RSO or her/his designee wiJ/ keep the record of transferred containers and will 
analyze an aliquot of the container In order to determine tl1e at:tivily. 

c) The radioactive liquid waste with half-lives of less than or equal to 120 days 
wiJJ be held for decay-in-storage for a period of time less than 10 ha/Mives as 
long as the survey perlormed at the end of the holding period shows radiation 
levels indistinguishable from background. Waste with radiation levels equal to 
background levels will be considered and treated as hazardous or non-hazardous 
waste. A record of the disposal will be held by the RSO. 

The section B.4.12. (2) e and B.4.12 (2) f of the RSRM will be re-write to read as follows: 

e) The radioactive solid waste with half-lives of less than or equal to 120 days will 
be held for decay-Jn-storage for a period of time less than 10 half-lives as long 
as the survey performed at the end of the holding period shows radiation levels 
indistinguishable from background. 

f) Solid waste of radioactive materials with half-life of more than 120 days wJll be 
disposed through the services of a radioactive waste management company. 

6. Section 91 Item 2 of your application states that "Dosimetry will be required 
whenever the RSO deems it necessary." Please provide a response to NUREG-
1556, Volume 7, Section 8.10.4, "Occupational Dose.'' which states that the 
applicant must provide either: 

a. A statement that: ''We have done a prospective evaluation and 
determined that unmonitored individuals are not likely to receive, in 1 year. 
a radiation dose in excess of 10 percent of the allowable limits in 10 CFR Part 
20,11 or "We will monitor individuals in accordance with the criteria in the 
section, 'Radiation Safety Program-Occupational Dose' in NUREG .. 1556, 
Volume 7, Revision 1, 'Consolidated Guidance about Materials Licenses: 
Program-Specific Guidance about Academic, Research and Development 
and Other Licenses of Limited Scope;" or 

b. A description of an alternate method for demonstrating compliance 
with the referenced regulations. 
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Answer to item 6: 

In order to keep occupational radiation exposure As Low As Reasonably Achievable 
(ALARA) and comply with the Annual Radiation Dose Limits 1 the UPRM will continue to 
monitor occupational radiation exposure for those workers who use radiation sources 
under certain conditions, in accordance with the criteria in the section, 'Radiation Safety 
Program-Occupational Dose' in NUREG-15bo, Volume 7, Revision 1, 'Consolidated 
Guidance about Materials Licenses: Program-Specific Guidance about Academic, 
Research and Development and Other Licenses of Limited Scope . 

The RSRM does not provide specific guidelines for the monitoring program, thus the RSO 
Office and the Radiation Safety Committee will be working to include a section in the 
RSRM with specific guidelines in accordance with the above criteria. 

7. If licensed materials are to be used in animals1 please submit: 

a. a description of the animal housing facilities1 

b. a description of the training that will be provided to individuals caring 
for animals containing licensed materials, and 

c. a copy of the instructions provided to animal caretakers for handling 
of animals1 animal waste carcasses, and cleaning and decontamination of 
animal cages. 

Appendix H of NUREG~15561 Volume 7 addresses considerations for laboratory 
animal uses and may be helpful to you in developing a response. 

Answer to item 7: 

Licensed materials are not used for animal studies in our facilities. Any future use of 
licensed materials in animals, if so, must be first evaluated by the Radiation Safety 
Committee and must comply with all NRC requirements and its approval. 

8. 10 CFR 20.2003(a)(1) requires that a licensee may discharge licensed material 
into sanitary sewerage if the material is readily soluble (or is readily dispersible 
biological material). Information Notice 94-07 (enclosed) provides methods for 
determining compliance with this requirement which are acceptable to the U.S. 
Nuclear Regulatory Commission. 

Please review Information Notice 94-07 and provide specific information as to 
how you will assure that your releases to the sanitary sewerage system will 
meetthe solubility criteria in 10 CFR 20.2003(a)(1). If you wish, you may indicate 
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that you will use one of the methods described in Information Notice 94-07 (web­
link below). Otherwise, describe your alternative methodology including the 
models, calculations, analytical techniques, and quality control measurements 
as well as the records that will be maintained. In addition, provide calculations 
to show compliance with 10 CFR 20.2003(a)(2)(3)(4) and confirm that records 
will be maintained of all disposals made into the sanitary sewage system. 

Answer to item 8: 

The UPRM policy establishes that radioactive waste is not allowed to be discharged 
into the sewage system under any circumstances. All the radiation waste is 
accumulated and transferred to the Central Radioactive Waste Storage. Thus, the 
Appendix B.4.1 of the RSRM will be re-written as follows: 

No person shall discharge any radioactive waste into the city sewage system 
without the approval of the RSO. 

9. Section 8.3.2 of the University's 11Radiation Safety Regulations ManuaP1 

provided with your application states that the RSO will perform an inventory at 
least once per year. Condition 16 of your license requires an inventory of 
sources every six months. Confirm that you will perform an inventory every 
six months and describe how you will ensure that you will not exceed your 
possession limits if you are conducting an inventory of unsealed material only 
once a year. 

Answer to item 9: 

Although our RSRM states that the RSO will perform an inventory at least once per 
year, the RSO is performing the inventory of sources and unsealed materials every 
six months. 

In order to be consistent with the condition 16 of the material license, the RSRM at 
Section B.3.2 will be re-write as follows: 

The RSO will make inventory checks at least evety six months in order to 
determine the quantities and conditions of sealed sources, isotopes in stock, and the 
activities remaining ... 


