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Purpose and Agenda

Participation Level: 
Thi i C t 3 ti P bli ti i ti i ti l ht fThis is a Category 3 meeting. Public participation is actively sought for 
this meeting to fully engage the public in a discussion of regulatory 
issues.

NOTENOTE: 
All discussions regarding this subject are in DRAFT form and are for 
informational purposes only.  Going forward, final Agency approval will 
be required for any Part 52 renewal guidancebe required for any Part 52 renewal guidance.   

Agenda:
1:00 pm Welcome and Introductions

1:10 pm Discuss 10 CFR Part 52 Renewal Requirements

Industry / Public Panel - Questions and Comments

3:50 pm Action Items / Feedback
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4:00 pm Adjourn Meeting



Background on the Renewal Discussion

I l tt d t d J 15 2015 W ti h El t i C t d NRCIn a letter dated January 15, 2015, Westinghouse Electric Company requested NRC 
schedule a public meeting to discuss 10 CFR Part 52 renewal requirements.

“In reviewing the US 10 CFR Part 52 regulations regarding renewal (Parts §52.55, 
§52.57 and §52.59) against Westinghouse's current suite of Nuclear Power Plant 
Advance Passive designs and modifications, and their regulatory status, 
Westinghouse has identified the need for clarification regarding the regulatoryWestinghouse has identified the need for clarification regarding the regulatory 
expectations associated with Part 52 renewal and/or their recertification.”
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§ 52.57 Application for Renewal

(a) Not less than 12 nor more than 36 months before the expiration of the initial 15-
year period, or any later renewal period, any person may apply for renewal of the 
certification. 

Industry Question (AP600) - 10 CFR part 52.55(a) establishes the duration of a 
certification to be 15 years and provides a provision for renewal in § 52 57 howevercertification to be 15 years and provides a provision for renewal in § 52.57, however, 
there is no provision for "recertification." 

DRAFT STAFF RESPONSE:
The staff addressed many issues related to a design certification (DC) that was 
not submitted for timely renewal in a letter to Westinghouse, dated May 19, 2014, 
“AP600 Reactor Design Certification—Non-Acceptance of Exemption Request 
Regarding the Period for Submitting an Application for Renewal and Duration ” AsRegarding the Period for Submitting an Application for Renewal and Duration.  As 
noted by Westinghouse, there are no regulatory provisions for “recertification” and 
therefore the use of the term could be misunderstood.  Therefore, for the sake of 
clarity, the staff will instead use the phrase “a new DC application related to a 
previously certified design,” where “previously certified design” refers to a DC rule 
that has expired and for which a DC renewal application either was not timely 
submitted or, if timely submitted, was denied. 4



§ 52.59 Criteria for Renewal

(a) The Commission shall issue a rule granting the renewal if the design, either as 
originally certified or as modified during the rulemaking on the renewal, complies with 
the Atomic Energy Act and the Commission’s regulations applicable and in effect at 
h i h ifi i i d id d h h h fi i hthe time the certification was issued, provided, however, that the first time the 
Commission issues a rule granting the renewal for a standard design certification in 
effect on July 13, 2009, the Commission shall, in addition, find that the renewed 
design complies with the applicable requirements of 10 CFR 50.150 [Aircraft Impactdesign complies with the applicable requirements of 10 CFR 50.150 [Aircraft Impact 
Assessment].
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§ 52.59 Criteria for Renewal (cont.)

(b) The Commission may impose other requirements if it determines that:
(1) They are necessary for adequate protection to public health and safety or common 
defense and security;
(2) They are necessary for compliance with the Commission's regulations and orders 
applicable and in effect at the time the design certification was issued; or
(3) There is a substantial increase in overall protection of the public health and safety(3) There is a substantial increase in overall protection of the public health and safety 
or the common defense and security to be derived from the new requirements, and 
the direct and indirect costs of implementing those requirements are justified in view 
of this increased protection.

DRAFT STAFF POSITION:
The staff will review additional information that is provided by the applicant to 
determine whether any other NRC requirements should be imposed on thedetermine whether any other NRC requirements should be imposed on the 
certified design based on application of the renewal criteria in § 52.59(b).  These 
criteria include:  adequate protection, compliance with the regulations in effect at 
the time of the original certification, and cost-justified substantial increase in overall g , j
protection of the public health and safety or common defense and security. 
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§ 52.59 Criteria for Renewal (cont.)

(c) In addition, the applicant for renewal may request an amendment to the design 
certification. The Commission shall grant the amendment request if it determines that 
the amendment will comply with the Atomic Energy Act and the Commission's 

l ti i ff t t th ti f l If th d t t t il hregulations in effect at the time of renewal. If the amendment request entails such an 
extensive change to the design certification that an essentially new standard design is 
being proposed, an application for a design certification must be filed in accordance 
with this subpart.p
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Renewal Updating

10 CFR 52.57(a): An application for renewal must contain all information necessary to 
bring up to date the information and data contained in the previous application.

DRAFT STAFF POSITION:DRAFT STAFF POSITION:
The entire DCD (i.e., the version of the DCD last approved for incorporation by 
reference) must be updated under 10 CFR 52.57(a) to include corrections of 
errors, typos, and defects (as defined in 10 CFR Part 21), which are known by the 
DC Renewal applicant.  The DCD must also reflect any design changes.

• modifications, 
• renewal backfits, 
• amendments
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Modifications

D ft St ff P iti M difi tiDraft Staff Position on Modifications:

Those changes that are necessitated by the requirement to update the application in 
accordance with § 52.57(a) [e.g., to correct known errors, typos, and defects (as § ( ) [ g , , yp , (
defined in Part 21] and § 52.59(a).  Modifications must comply with the Atomic Energy 
Act and the Commissions regulations applicable and in effect at the time the 
certification was originally issued with exception of those changes proposed by the 
DC Renewal applicant to comply with § 50 150 as required by § 52 59(a)DC Renewal applicant to comply with § 50.150, as required by § 52.59(a).

Modifications could include design changes necessary to ensure adequate protection, 
or regulatory compliance (including ITAAC compliance issues), or to correct 
inconsistencies between Tier 1 and 2 or within Tier 1.
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Amendments

Draft Staff Position on Amendments:

Those changes proposed by the DC Renewal applicant in accordance with                
§ 52 59(c) Amendments must comply with the AEA and the Commission’s§ 52.59(c).  Amendments must comply with the AEA and the Commission s 
regulations applicable and in effect at the time of renewal.  These changes are not 
required to address the criteria of § 52.63.  If the amendment request entails such an 
extensive change to the certified design that an essentially new standard design is 
b i d DC li i b b i d i d i h §being proposed, a new DC application must be submitted in accordance with §
52.59(c).
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Renewal Backfits

Draft Staff Position on Renewal Backfits:

Those changes that are necessary to comply with additional requirements imposed 
by the NRC through application of the criteria in § 52 59(b) The NRC staff isby the NRC through application of the criteria in § 52.59(b).  The NRC staff is 
responsible for justifying renewal backfits under this provision.  However, to gain 
insight as to whether a change needs to be made under this criterion, additional 
information may be requested from the applicant pursuant to the updating 

i i § 2 ( )requirement in § 52.57(a). 

11



Renewal Backfit Evaluation

DRAFT STAFF POSITION:
Pursuant to the updating requirement in 10 CFR 52.57(a), the staff intends to alsoPursuant to the updating requirement in 10 CFR 52.57(a), the staff intends to also 
review the DC renewal application to ensure that it includes additional information 
that addresses the items below and that this additional information is submitted in 
addition to the updated DCD:
– whether there is material new information with respect to technical resolutions 

to high and medium priority unresolved safety issues (USIs) and generic 
safety issues (GSIs) addressed in the original DCR
whether new USIs and GSIs have been created/identified since the design was– whether new USIs and GSIs have been created/identified since the design was 
certified

– whether there are new generic letters and bulletins issued after the design 
was certified 

– whether there is any relevant domestic and international operating experience 
(or construction experience) that has been documented since the design was 
certified

12



Other ConsiderationsOther Considerations
Considerations for potential applicants and staff:

– Alternate ways of implementing the standard design
• Add preferred methods of construction
• Replace methods that cannot be constructed

Ch th t h l d b d/ ill b d b COL h ld– Changes that have already been pursued/will be pursued by COL holders 
referencing a certified design via license amendment request/exemption

• Should there be a focus on the Tier 1 changes that have been necessary/preferred to implement 
the standard design 

• ITAAC implementation challenges
• Pre-operational/startup testing that cannot be performed or isn’t necessary to perform

– Reducing/eliminating use of design acceptance criteria
Obsolescence of technology utilized in the certified design– Obsolescence of technology utilized in the certified design

– Other considerations to enhance safety, standardization, efficiency, and 
transparency
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NRC Public Meeting Feedback 
Forms are availableForms are available

Questions?

Next:Next:
NEI Presentation
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