
December 16,2013 

Materials Licensing Section 
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RADI.A.llON SAPI!IY- INDIANAI'OUS 

U.S. Nuclear Regulatory Commission, Region III 
2443 Warrenville Road, Suite 210 
Lisle, IL 60532-4352 

Re: NRC License No. 13-02752-03 
Control No. 583330 

Attn: Cassandra Frazier 

Attached please find our responses to your request for additional information provided by email 
on November 25, 2013. Should you have additional questions, please do not hesitate to contact 
me. 

Sincerely, 

Attachment 

541 Clinical Drive - Room 159 Indianapolis, IN 46202-5111 (317) 274-4797 Fax (317) 274-2332 



ATTACHMENT 

RESPONSES TO NOVEMBER 20, 2014 TELEPHONE CONYERS A TION AND FOLLOW -UP 
EMAIL MESSAGE FROM CASSANDRA FRAZIER TO MACK RICHARD 

MAIL CONTROL No. 583330 

1. In your request dated March 14, 2014, you indicate that the "strict application of the 
decommissioning and notification requirements specifically driven by 10 CFR 30.36(d)(4) is a 
challenge under your broad scope license and creates unnecessary and time consuming paperwork 
for your institution and the NRC." Please provide a more detailed description with emphasis on 
how this regulation creates "unnecessary and time consuming paperwork fo1• your institution fiS a 
broad scope. 

M. Richard Response: Broad scope licensees have the latitude to both approve and terminate 
radionuclide use in laboratory areas in multiple buildings under their licenses. Thus, laboratories in 
which radionuclide use is either authorized or terminated change frequently. In some cases, a 
radionuclide user rna y choose to terminate his/her use of radioactive material within a given 
laboratory which in tum is located within a given building. In other cases, the radionuclide user may 
wish to retain the ability to utilize radioactive materials in a given laboratory, even though his/her 
current use may be temporarily halted. If that laboratory is the last such laboratory authorized in a 
particular building, 10 CFR 30.36(d)( 4) requires the entire building be decmmnissioned within 24 
months from the date the last radionuclide use was conducted. 

While the IUMC Radiation Safety Office performs some surveys (wipe tests and direct radiation 
surveys if required) when radionuclide use in individual laboratodes is terminated, those surveys are 
not as rigorous as a full building decommissioning survey. Full building decommissioning surveys 
not only require wipe tests and direct radiation surveys in the laboratory itself, but also surveys of 
ventilation ducting and points where effluent enters the main sanitary sewer. In order to be 
compliant with MARSSIM requirements, these types of surveys are best perfonned by contractors 
who are knowledgeable of those requirements and have all of the necessary equipment required for 
those surveys. Such surveys may also require extraordinary means to access certain areas (e.g. 
cutting into ventilation ducting to access inner surfaces). Within the past few years, IUMC has 
decommissioned two buildings which were going to be demolished and the cost for performing and 
documenting the full decommissioning of those buildings was $17,434 and $66,523. IUMC is 
currently decommissioning another building that is to be transferred to another owner who plans to 
demolish the building. The estimated cost for that project is $78,577. 

In the aforementioned cases, it is known that the buildings were going to be demolished or 
transferred to another owner. Thus, decommissioning those buildings is reasonable. However, a 
different situation exists with other buildings that continue to have usable laboratory space after 
radionuclide use has ceased. As long as laboratory space is available in a given building, it is always 
possible that radionuclide use could be resumed in that building, including after 24 months have 
elapsed. As such, to spend the time, effort, and funds to decommission a building, only to have 
radionuclide use resume in that building after decommissioning has taken place would be a 
tremendous waste of resources as the building would have to be decommissioned again in the future. 



2. Item 2 of actions that will be implemented by your institution, states that laboratories will be audited 
at least every six months. Please provide a description of the audits that will be performed (e.g. 
surveys, etc.). 

M. Richard Response: The IUMC/IUPUI Radionuclide Radiation Safety Committee (RRSC) issues 
"Radionuclide Use Permits" to individuals who utilize radioactive materials. Included on those 
permits are locations of use (building and room number). The Radiation Safety Staff performs 
audits on any authorized laboratories at least every six months, regardless of whether or not 
radionuclide use has taken place. Those audits include verification that all postings are in place and 
that all radiation safety requirements are being followed. If radionuclide use has taken place since 
the previous audit, wipe tests and direct radiation surveys (if applicable) are also performed by the 
Radiation Safety Staff. 

3. Item 3(c) states that if no future use ofradionuclides occur in an effected building, you will notify 
NRC and perform a full decommissioning of the building. Please provide a timeframe on when you 
plan to notify NRC. Also, provide a description of your "full decommissioning." 

M. Richard Response: Such notification would be provided within 60 days as required in 10 CFR 
30.36(d)(2). Our interpretation of a "full decommissioning" is explained above in the response to 
Iteml. 



Tomczak. Tammy 

From: 
Sent: 
To: 

Frazier, Cassandra 
Tuesday, December 16, 2014 9:32 AM 
Tomczak, Tammy 

Subject: 
Attachments: 

FW: Follow-UP to Telephone Conversation - Control No. 584898 
Response to C. Frazier Email - Control No. 583330.pdf 

Importance: High 

Tammy, 

As we discussed, pis. process the attached response. I need the ML #to add to a TAR that I am working on. Thanks so 
much. 

SandlJ 
Cassandra F. Frazier 
Senior Health Physicist 
Materials Licensing Branch 
U.S. Nuclear Regulatory Commission 
Region Ill 
2443 Warrenville Road, Suite 210 
Lisle, IL 60532-4352 
Office: (630} 829-9830 
Fax: (630} 515-1259 

U.S.N c 
~}$\i!<i.! )M;tt¥4 N4%$w4t ~-~~.~L.t&fV t:#14$ii!$M$tf;~,.$ 

~ .. , ' ~· 

~PNtk.ult-.&m.t.-1 
http://www.nrc.gov/ 

~Please consider the environment before printing this e-mail. 
Thank you! 

From: Richard, Mack L [mailto:mrichar@iu.edu] 
Sent: Tuesday, December 16, 2014 9:13AM 
To: Frazier, Cassandra 
Subject: Follow-UP to Telephone Conversation - Control No. 584898 
Importance: High 

Hi, Sandy: 

Attached please find the information you requested. Should you have any additional questions, don't hesitate to call or 
email. 

Regards, 
Mack R. 

Mack L. Richard, MS, CHP 
Director of Health Physics -IU Office of Research Compliance 
Radiation Safety Officer for: 

IU Medical Center/IUPUI 
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IU Health (Academic Medical Center- Downtown Campus) 
Eskenazi Hospital 

Phone: (317) 274-0330 
Rad. Safety Office Phone: (317) 274-4797 
Fax: (317) 274-2332 
mrichar@iu.edu 
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