
March 4, 1997 

Carolina Power and Light'Company 
ATTN: Mr. M. E. Herrell 

Manager - Training 
H. B. Robinson Steam Electric Plant 
Robinson Nuclear Project Department 
3581 West Entrance.Rd.  
Hartsville, SC 29550 

SUBJECT: RESPONSE TO QUESTIONS RAISED DURING THE REGION II 1996 U. S.  
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION (NRC) TRAINING MANAGERS' CONFERENCE 

Dear Mr. Herrell: 

This is forwarding the response to the four questions raised during our 
conference. After consultation with headquarters, these responses were 
determined.  

a) What is the basis for requalification hours having to be the same for 
active versus inactive operators? 

10 CFR Part 55.55(e) recognizes the difference between licensed 
operators who are actively performing the function of an operator and 
those who are not, and defines required periods of watchstanding under 
instruction that must be completed in order to regain active status if 
proficiency is not maintained. However Part 55.59, "Requalification," 
does not differentiate between active operators and inactive operators.  
Each licensed operator is required by Part 55.59 to successfully 
complete a requalification program developed by the facility licensee in 
accordance with a systems approach to training. Logically the job 
tasks, and therefore the training requirements for a licensed operator 
do not depend on an inactive or active watchstanding status. NRC's 
position on this issue was clearly stated in NUREG-1262, "Answers to 
Questions at Public Meeting Regarding Implementation of Title 10, Code 
of Federal Regulations, Part 55 on Operators' Licenses." The answer to 
question 335 states that the same requalification program applies to 
operators on shift as well as off shift.  

b) Can an operator on-site be allowed to not be in requalification training 
if he is in a developmental assignment, as an operator off-site in a 
developmental assignment is al-lowed? 

No. NRR's position is that individuals who are licensed will 
participated in a facility's continuous requalification program, as 
required by Part 55.53(h). Exceptions to this requirement are 
considered in accordance with Part 55.59(b), for personnel who relocated 
out of the vicinity of the facility for developmental purposes, such as 
a rotation at.INPO, or for.personnel who take a leave of absence to 
advance their education..  
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c) Can the requirement be changed to allow reactivity manipulations for 
initial candidates to be accomplished on the simulator?.  

The present requirement reflects the Commission's view at the time of 
the rule revision that candidates for operator licenses should have as a 
minimum the practical experience of performing reactivity manipulations 
on the plant for which they seek a license. While it may be possible to 
change the rule, depending on the views of the present Commission and of 
the staff, the requirement is not presently considered overly burdensome 
to the point that rulemaking at this time is warranted. For facilities 
in extended shutdowns, NRC has allowed candidates to take licensing 
examinations and then has held issuance of their licenses pending 
completion of the requirement. Under appropriate circumstance, NRR can 
exempt candidates from the requirement.  

d) Was the recent GFES.examination time validated and should it be ? 

The October 1996 GFES examination was time validated. The examination 
is not intended to be time limiting, within reason. Based on industry 
feedback, we have increased the allowed time for the GEFS examination 
from 2.5 hours to 3 hours.  

I trust these answers will be of assistance to you.  

Also, please note we have a need to move the Training Manager's Conference to 
November 12 and 13, 1997.  

Sincerely, 

(Original signed by T. A. Peebles) 

Thomas A. Peebles, Chief 
Operator Licensing and Uuman 

Performance Branch 
Division of Reactor Safety 
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